Un adolescent chinez şi-a tăiat o mână pentru a scăpa de internet

1

Un băiat de 19 din provincia chineză Jiangsu a ajuns la spital după ce şi-a tăiat mâna, într-o încercare disperată de a scăpa de dependenţa de internet, scrie Telegraph.co.uk. Asta în contextul în care statul asiatic estimează, oficial, existenţa a 2,4 milioane de aşa-zişi “dependenţi de internet” şi găzduieşte un număr tot mai mare de clinici de reabilitare în acest sens, organizate sub forma unor tabere militare.

 

 

Miercurea trecută, mama băiatului s-a dus în camera lui, unde a găsit, pe pat, un bilet scris de mână de la el, scris de mână: “Mamă, m-am dus până la spital. Nu-ţi face griji. O să mă întorc în seara asta”. Până atunci, fiul ei, indentificat doar ca “micul Wang”, luase deja un cuţit din bucătărie şi se furişase afară din casă. Şi-a tăiat mâna de la încheietură, pe o bancă. Apoi a chemat un taxi pentru să-l ducă la spital, lăsându-i partea secţionată din braţ pe jos. Medicii dintr-un spital universitar local au reuşit să i-o reataşeze după ce a fost recuparată de poliţie, dar nu i-au putut garanta că va avea din nou mobilitate maximă în mâna afectată.

Unii avertizează că ţări asiatice precum China, care găzduieşte în jur de 649 de milioane de utilizatori de internet, se află în mijlocul unei mari epidemii a dependenţei faţă de internet. Tao Ran, un psiholog militar care conduce, în Beijing, un centru celebru de reabilitare a “dependenţilor de internet”, estimează că în jur de 14% din tinerii din China s-ar încadra în această categorie. Simptomele acestei adicţii variază de la chiulitul de la şcoală, la cazuri mai grave în care indivizii abia ies din cameră şi trăiesc într-un univers aproape în întregime virtual. “Fac doar două lucruri: dorm şi se joacă”, spune Tao, precizând că totul a început acum 10 ani.

Politicienii au început să se arate şi ei îngrijoraţi de acest fenomen. Luna trecută, legislatorii taiwanezi au permis amendarea părinţilor care îşi lasă copiii să utilizeze “produse electronice” pe perioade foarte mari de timp. Japonezii au înfiinţat aşa-numite “tabere de postire” în condiţiile în care se susţine că sute de mii de tineri părăsesc lumea reală. La sfârşitul lui 2013, autorităţile din Shanghai au aprobat noi legi prin care părinţii sunt obligaţi să ia măsuri pentru “a-i împiedica pe minori să fumeze, să consume alcool, să rătăcească pe străzi sau să petreacă mult timp pe internet sau cu jocuri electronice”.

Tao susţine că ar trebui luate măsuri şi mai radicale: copiii sub vârsta de şapte ani ar trebui ţinuţi deoparte de internet şi de jocurile video, iar tinerii sub 18 ani ar trebui să aibă interdicţie în internet café-uri. “Am auzit de tânărul care şi-a tăiat mâna”, spune directorul centrului de reabilitare din Beijing. “Dar mi-e teamă că va redeveni dependent”.

 

Puteţi citi şi:

Ce faci într-o tabără de dexintoxicare de tehnologie

De ce ne atrage internetul ca o gaură neagră


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger