Un adolescent britanic a fost arestat pentru o imagine cu un mac în flăcări postată pe Facebook

1

Cu ocazia sărbătorii Remembrance Sunday (care comemorează contribuția britanică în cele două războaie mondiale și în conflictele ulterioare în duminica cea mai apropiată de Ziua Armistițiului, 11 noiembrie), un tânăr de 19 ani din Canterbury, Kent, a postat pe Facebook o imagine în care dădea foc cu bricheta unei flori de mac din hârtie creponată; macul este simbolul sărbătorii, fiind plasat la memoriale și purtat la piept. Adolescentul a fost arestat în aceeași zi în baza unei legi ce pedepsește actele considerate ostile. Gestul poliției a stârnit un scandal privind libertatea de exprimare și reglementarea aspră a comunicării în online.

Legea mai sus amintită consideră ca ofensă orice acțiune “indecentă sau deosebit de ofensatoare sau care transmite o amenințare (…), cu intenția de a cauza suferință și anxietate destinatarului”. Poliția din Kent a fost alertată duminică privind imaginea postată pe Facebook, care era însoțită de un mesaj considerat ofensator: “Ce ziceți de asta, pizdelor?” (în traducere liberă). Organizațiile locale care militează pentru libertatea civilă au criticat acțiunea forțelor de ordine pe motiv că încalcă dreptul la libera exprimare și că nu a făcut rău nimănui, informează The Guardian, și au cerut poliției să renunțe la acuzații.

“Nu e ilegal să ofensezi oameni și oricât de idioată sau de insensibilă poate părea fotografia, în mod clar nu reprezintă un motiv de arest”, a spus Nick Pickles, directorul grupului Big Brother Watch. “Acest caz subliniază nevoia urgentă de reformare a unei legi care amenință serios libertatea de exprimare în urma unor acuzații absurde care au avut loc în ultimele luni”.

În martie 2011, de exemplu, o membră a grupării islamiste Muslims Against Crusades a fost amendată cu 50 de lire sterline pentru că a ars doi maci de hârtie în timpul comemorării de două minute din Ziua Armistițiului, gestul ei fiind considerat o insultă “calculată și intenționată” adusă morților. Aflați mai multe pe The Guardian.

Foto: @Kent_999s – twitter.com/Kent_999s


Un comentariu

  1. Pingback: Cum poți fi arestat pentru o postare și un like pe Facebook | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger