Un activist rus a fost arestat după ce a dat foc porţii serviciilor secrete

0

Artistul şi activistul politic Piotr Pavlenski a incendiat poarta clădirii Lubianka din Moscova, sediul central al serviciului secret FSB, succesorul KGB-ului, locul în care erau interogați prizonierii politici în era sovietică, scrie BBC News. Înainte să fie arestat, el a postat un clip video cu performance-ul său şi a spus: “FSB foloseşte o metodă neîntreruptă de teroare şi îşi menţine puterea asupra 146 de milioane de oameni”. Artistul a fost fotografiat de jurnalişti în faţa porţii în flăcări, cu o canistră cu benzină în mână.

Горящая дверь Лубянки from Petr Pavlenskij on Vimeo. Clipul a fost șters între timp de pe pagina de Vimeo. Îl puteți găsi pe site-ul BBC News.

Clădirea Lubianca este sediul istoric al serviciilor secrete ruseşti. Ea a fost folosită de poliţia secretă a Rusiei şi de apoi de către KGB, predecesorul FSB, găzduind şi o închisoare. Din câte aflăm de aici, avocatul activistului a spus că acesta ar putea fi acuzat de incendiere premeditată. Surse anonime, citate de site-ul rusesc Mediazona.ru, care monitorizează detenţia activiştilor, au spus însă că Piotr Pavlenski ar putea fi acuzat de acte nesemnificative de huliganism, o infracțiune care se pedepsește de obicei cu amendă și închisoare de până la 15 zile, și că cei doi jurnalişti care au filmat performance-ul său au fost reţinuţi la rândul lor pentru întrebări. Într-un mesaj care a însoțit clipul video, publicat de pe unul din conturile lui Pavlenski de pe rețelele sociale, în ciuda detenției sale, acesta spune că acțiunea sa s-a numit „Amenințare” și că a fost menită să atragă atenția asupra tacticilor de teroare folosite de agenția de securitate rusă.

Frica îi transformă pe oameni într-o masă cleioasă de trupuri necoordonate. Amenințarea represaliilor inevitabile plutește deasupra tuturor celor care pot fi urmăriți cu dispozitive, cărora li se asculta conversațiile și care sunt controlați la graniță.

Piotr Pavlenski

Artistul rus a ajuns pe primele pagini ale ziarelor în 2013, după ce şi-a bătut testiculele în cuie în Piaţa Roşie din Moscova pentru a protesta împotriva controlului poliției. Înainte de asta, el și-a cusut buzele una de alta pentru a protesta față de condamnarea membrelor formației Pussy Riot, și-a tăiat o parte din ureche în semn de tratamentul psihiatric forțat al dizidenților și și-a învelit trupul gol în sârmă ghimpată în fața guvernului, protest care a simbolizat „existența unei persoane în interiorul unui sistem legislativ represiv”.

Pavlenski riscă trei ani de închisoare și pentru un performance din 2014, din Sankt Petersburg, în cadrul căruia mai mulți activiști au dat foc la cauciucuri și au fluturat steaguri ucrainene pentru a simula protestele din Maidan, piața centrală din Kiev, care au dus la eliminarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger