Un activist din Chile a distrus documente cu datorii studențești în valoare de 500 de milioane de dolari

0

Francisco Tapia, un artist activist cunoscut sub porecla de “Papas Fritas” (“Cartofi prăjiți”), a dat foc unor documente cu datorii studențești în valoare de 500 de milioane de dolari, în timpul unui protest de la Universidad del Mar din Chile, scrie The Independent. “Nu mai trebuie să plătiți niciun peso [din datoriile pe care le aveți la universitate din împrumuturi]”, a spus tânărul cu intenții eliberatoare în clipul video pe care îl puteți urmări mai jos. “Trebuie să scăpăm de frică, de frica de a fi considerați infractori pentru că suntem săraci. Sunt și eu ca voi, trăiesc o viață de căcat și o trăiesc de pe o zi pe alta – aceasta este dovada mea de iubire față de voi.”

 

 

Activistul mărturisește că a distrus documentele fără știința studenților, în timpul unei ocupări a universității prin care s-a militat pentru învățământ superior gratuit. Potrivit descrierii clipului, Tapia se afla la proteste când i-a venit ideea să fure documentele, să le ardă și să facă o operă de artă care să oglindească problema datoriilor studențești la nivel național. În urma acțiunii sale, universității îi va fi foarte dificil să-și recupereze pierderile, singura soluție fiind să-l dea în judecată pe fiecare student în parte pentru a-și primi banii înapoi.

Protestele pentru reformarea sistemului universitar și pentru învățământ de înaltă calitate gratuit au început încă din 2011 în Chile. Studenții au sperat că președinta Michelle Bachelet, aleasă din nou în 2014, va aduce în sfârșit reforma, în urma unei campanii electorale în care promisese să transforme drastic sistemul de învățământ. După doar două luni de la numirea sa, însă, zeci de mii de studenți au ieșit în stradă pentru a grăbi schimbările promise. Săptămâna trecută au existat ciocniri violente pe străzile capitalei Santiago de Chile.

 

Acestea ar fi rămășițele documentelor arse de Tapia. Foto: Fabián Navarrete / Twitter, via The Santiago Times

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger