Umblatulîn somn este un defect genetic

0

Oamenii de știință americani cred că au descoperit codul genetic care îi determină pe unii oameni să umble în somn. După ce au studiat patru generații ale unei familii de somnambuli, cercetătorii au depistat un defect într-o secțiune a cromozomului 20. O singură copie a porțiunii defectuoase de ADN este suficientă pentru a declanșa somnambulismul, spun ei.

În mare parte din cazuri, umblatul în somn nu este o afecțiune periculoasă și poate fi depășit în cele din urmă, scrie BBC. Mulți copii experimentează astfel de episoade în care se ridică din somn și umblă buimaci prin casă într-o stare de transă. Însă pot exista și cazuri extreme, mai ales atunci când afecțiunea persistă până la vârsta adultă, în care unii somnambuli iau cheile de mașină, o descuie și pornesc la drum. Unele dintre aceste cazuri au fost soldate cu morți. Acum, cercetătorii de la Școala Universitară de Medicină din Washington speră să depisteze genele care declanșează somnambulismul și să găsească noi tratamente pentru afecțiunea care ia în stăpânire 10% dintre copii și unul din 50 de adulți.

Până acum, oamenii de știință știau că somnambulismul se transmite pe cale ereditară, că unii oameni sunt mai predispuși la această afecțiune și că o serie de factori, cum ar fi epuizarea sau stresul, o pot declanșa. Episoadele au loc de regulă la începutul nopții, la scurt timp după ce individul a adormit, în stadiul în care somnul este cel mai profund și nu prezintă mișcări oculare (NREM). Dimineața, persoana nu își amintește nimic din aceste episoade. Dr. Christina Gurnett și colegii ei de la instituția americană au studiat o familie numeroasă de somnambuli și au observat că problema se datora unei secțiuni genetice defectuoase a cromozomului 20, acest cod genetic fiind transmis mai departe din generație în generație.

O persoană care poartă gena responsabilă pentru declanșarea afecțiunii prezintă 50% șanse de a o transmite copiilor săi și fiecare individ care a moștenit o copie a porțiunii defectuoase de ADN va deveni somnambul, au observat cercetătorii. Deși nu au identificat încă această genă – există 28 de variante –, oamenii de știință bănuiesc că este vorba de adenozin-deaminază, aflată în secțiunea defectuoasă a cromozomului 20, care a fost deja asociată cu etapa somnului profund în care au loc episoadele de somnambulism. Mai de parte, cercetătorii trebuie să stabilească cu precizie gena și mutația responsabile pentru umblatul în somn.

Citiți și:

Somnul te ajută să înmagazinezi ce ai învăţat

5 trucuri ca să te trezeşti mai uşor dimineaţa

Anestezia este mai apropiată de comă decât de un somn adânc

Relația dintre om și Lună. Câteva date istorice

Foto: Flickr/kateausburn

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger