Ultrasunetele versus spermă: posibilă metodă contraceptivă pentru bărbaţi

2

 

O doză de ultrasunete aplicată pentru un anumit interval de timp ar putea scădea sau chiar stopa producţia de spermă şi, prin urmare, ar acţiona ca o metodă contraceptivă asupra bărbaţilor, arată o cercetare ştiinţifică recentă. Studiul a fost publicat în revista Reproductive Biology and Endocrinology şi realizat de cercetători de la Universitatea North Carolina (SUA).

 

Cercetarea de laborator a fost făcută pe şobolani şi a arătat că utilizarea ultrasunetelor a dus la reducerea cantităţii de spermă la masculi la nivele care, în cazul oamenilor, ar însemna de-a dreptul infertilitate. Autorii studiului au descris, prin urmare, ultrasunetele drept „un candidat promiţător” pentru revoluţionarea metodelor contraceptive. Însă de aici şi până la punerea efectivă în practică a metodei mai este nevoie de multe teste şi analize. Conceptul în sine nu este nou, a mai fost propus încă din anii 1970, dar abia acum s-au realizat cercetările extinse necesare, dat fiind că oamenii de ştiinţă americani implicaţi în studiu au obţinut un grant pentru investigarea teoriei.

Studiul a descoperit că o doză de 15 minute de ultrasunete reduce semnificativ numărul de celule producătoare de spermă şi, ca atare, nivelul acesteia. Potrivit cercetătorilor, în cazul unui bărbat, fertilitatea este o problemă atunci când nivelul spermei scade sub 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru. La şobolanii testaţi, nivelul a scăzut sub 10 milioane pe mililitru. „Este nevoie de studii mai aprofundate pentru a descoperi durata efectului contraceptiv şi dacă este sigură utilizarea repetată a acestei metode”, a precizat autorul principal al studiului, dr. James Tsuruta. Potrivit acestuia, este important ca echipa de cercetători care lucrează în continuare în proiect să se asigure că efectele produse de ultrasunete sunt reversibile, iar rezultatul obţinut este într-adevăr contracepţie şi nu sterilizare.

 

Sursa: BBC News

Foto: Psychology Today

 


2 comentarii

  1. Pingback: Noi promisiuni pentru contracepţia masculină | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: Tot mai aproape de pastila contraceptivă pentru bărbați | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger