Ultra-maraton in Bucegi. Marathon 7500

2

Este una dintre cele mai dificile competitii de alergare montana care se organizeaza in Romania. Presupune parcurgerea in echipa a circa 90 de km pe crestele si vaile din Bucegi, cu 7500 metri diferenta de nivel pozitiva. De aceea se cheama Marathon 7500. Are si o varianta mai scurta de traseu, dar asta nu inseamna ca aici e floare la ureche. La startul care se va da in aceasta saptamana s-au inscris deja 55 de echipe.

Organizatorul competitiei, Clubul pentru Protectia Naturii si Turism (CPNT) din Brasov are o istorie de 36 de ani. Marathon 7500 este insa “cea mai tare” competitie pe care au pus-o la cale vreodata. Startul se va pe 16 iulie.

“Acum doi ani, aveam o perioada mai grea. Noi, membrii clubului, ne intalneam intr-o sala la Facultatea de Silvicultura, unde eram tolerati. Vroiam sa facem ceva, sa ajutam, sa incurajam sportivii care participa la alergarile montane. Cu experienta acumulata de cativa dintre noi pe la concursuri de MTB si maratoane ne-am hotarat sa organizam ceva <<tare>>”, spune Teodora Ciripoi, din partea CPNT.

“Asa ne-a venit o idee, pe care in cea mai mare parte o datoram lui Rares Manea: hai sa facem ceva cu 7500m diferenta de nivel; sa facem in Bucegi, sa promovam. Experienta organizarii de concursuri in Federatia Romana de Turism Sportiv, sugestiile celor din CPNT care participasera la concursuri de gen, sprijinul performerilor si participarea acestora la prima competitie organizata anul trecut au facut din Marathon 7500 ceea ce este acum: una dintre cele mai tari competitii montane din Romania, oricum cea mai tare organizata de CPNT vreodata”.

Duritatea competitiei este ilustrata si de faptul ca din cele 61 de echipe care au luat startul anul trecut, numai 24 au ajuns la finalul traseului de aproximativ 90 de km. Castigatorii la masculin au avut nevoie de aproape 24 de ore pentru a termina cursa, in timp ce fetele au terminat in aproape 35 de ore.

Anul acesta, pentru a incuraja si mai multa lume sa participe la acest gen de competitiei a fost creata o sectiune hobby, unde vor trebui parcursi circa 31 de km. In plus, Marathon 7500 a fost atribuita cu 3 puncte de calificare pentru una din cele mai dure competitii europene, Ultra-Trail du Mont-Blanc.

Tags:2 comentarii

  1. Foarte misto competitia, si un concurs unde iti testezi cu adevarat limitele si chiar mai mult iti testezi capacitatea de a lucra in echipa si de a te sprijini unul pe altul pentru a reusi sa treci impreuna linia de sosire.

  2. Mai mult decat un concurs! Mult mai mult! Cel mai important lucru este sa ajungi la capatul celor peste 90 de km, timpii si performanta valoreaza mai putin, zic eu, desi senzatiile de pe podium sunt ceva ce merita incercat macar o data in viata.

    Anul acesta organizarea si atmosfera au fost extraordinare, iar traseul a fost foarte frumos si provocator.
    Felicitari tuturor celor care au ajuns la finish, dar si celor care au abandonat pe parcurs pentru ca nefiind o competitie obisnuita, participarea este mai mult decat un act de curaj.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger