Sudan este ultimul mascul rămas în viaţă al speciei de rinocer alb nordic. Are 40 de ani şi trăieşte sub ochiul vigilent al mai multor paznici înarmaţi, la rezervaţia Ol Pejeta Conservancy din Kenya. În lume nu mai există decât alte două exemplare de rinocer alb nordic, ambele în captivitate, factorul principal care a condus la decimarea acestei populaţii fiind braconajul.
Potrivit estimărilor ştiinţifice, rinocerii au o vechime de circa 50 de milioane de ani, însă în acest moment numeroase subspecii sunt ameninţate cu dispariţia: în ultimii 50 de ani, populaţia de rinoceri a fost redusă cu 96%. Pe lângă fildeşul elefanţilor, cornul rinocerilor e una din cele mai râvnite ţinte în rândul braconierilor, despre care miturile şi legendele susţin că ar avea proprietăţi benefice. Cornul, deşi alcătuit din cheratină, care nu are niciun efect curativ, este folosit pentru prepararea unor poţiuni şi amestecuri care, spune tradiţia fără susţinerea ştiinţei, ar menţine organismul tânăr şi ar vindeca numeroase boli. Preţul pentru un kilogram de corn de rinocer poate ajunge la circa 75.000 de dolari, conform The Guardian.
Pentru a-l păzi pe ultimul mascul de rinocer alb nordic de braconieri, îngrijitorii de la rezervaţia Ol Pejeta din Kenya i-au retezat lui Sudan cornul, deşi animalul se află sub pază armată. Această specie a fost aproape definitiv eliminată în urma operaţiunilor ilegale, prin care animalele rămase fără corn fie au murit pe loc, fie au fost mutilate şi apoi vulnerabile la diferite tipuri de infecţii. Deşi legea prevede o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru braconieri, aplicarea legii în state din Asia sau Africa nu s-a dovedit deloc eficientă, astfel încât singurul mascul de rinocer alb nordic cunoscut azi în lume trăieşte în rezervaţia aflată la 200 de kilometri de capitala kenyană Nairobi.
Sudan a ajuns aici în 2009, alături de alţi trei rinoceri proveniţi de la o grădină zoologică din Cehia, în cadrul unui program de conservare, prin care se urmărea înmulţirea acestor rinoceri în condiţii de mediu cât mai aproape de cele naturale. Până anul trecut însă, nu s-a născut niciun pui, iar în toamna lui 2014, Suni, celălalt mascul de rinocer alb nordic, a încetat din viaţă. Deocamdată, toate încercările de a-l împerechea pe Sudan, pentru a asigura propagarea speciei, au eşuat.
Sursa: The Dodo
Foto: Ol Pejeta Conservancy, Powerful Primates
Puteţi citi şi:
Cel mai traficat animal din lume
În slujba celor care nu cuvântă: Oamenii care salvează urşi
O femeie, fost soldat în armata americană, vânează braconieri în Africa