Ultimul final și un nou început pentru Think Outside the Box

2

Acum un an și jumătate am început dintr-un vis prea ciudat pentru a fi ignorat, un nou proiect jurnalistic în țărișoara noastră: Think Outside the Box. După 18 luni putem spune că am încercat să facem tot ce am crezut că putem face și am comis toate greșelile pe care am crezut că n-avem cum să le facem.

de Magor Csibi

După aceste experiențe frumoase, umbrite câteodată de mici neplăceri ale realităților cotidiene, ne-am hotărât acum o lună să mergem pe drumul nostru, iar acum am primit și o cutie pe măsură.

Am început cu doi jurnaliști experimentați, Ionuț și Marian, dar proiectul avea o doză mare de naivitate, dublată totuşi de entuziasm. Au apărut prieteni și susținători, unii dintre ei sunt şi azi lângă noi, iar ideea noastră naivă a reuşit să prindă contur pe o pagină proprie. Hotnews ne-a ajutat să ajungem la mai mulți dintre voi.

Eram cu toții de dimineată până-n seară cu ochii în monitor, urmărind teme, cifre, comentarii și reacții. Ne-am bucurat când am văzut succesul inițial și la fel de mult când vedeam că micuțul nostru proiect crește câte puțin în fiecare zi. Am început să visez și eram convins că nu avem limite. Entuziasmul începea să se apropie de obsesie, iar creșterea bruscă și constantă aproape m-a făcut să cred că cifrele în sine pot reprezenta ceva. Însă întâmplarea a făcut ca echipa să fie extrem de diversă, dar și complementară, așa că realismul extrem al lui Ionuț și etica jurnalistică fără compromisuri a lui Marian au făcut ca micuțul nostru TOTB să nu comită greșelile pe care le criticam la alții.

În loc de sprint, proiectul a adoptat un ritm mai lent, dar mai stabil, ca articolele lui Marian despre maratoane,  și s-a luat decizia că ar fi mai bine să investim într-un conținut mai bogat, nu să susținem ritmul creșterii. Au venit lângă noi Cosmin şi Camelia Moga, chiar dacă primul nu a poposit prea mult timp, apoi Roxana, Dan, Andra și Cami Jula. Am început să scriem și în limba maghiară, cu o redacție separată și conținut propriu, și am început să ne facem din ce în ce mai mulți prieteni.

Bloguri, bloggeri, jurnaliști și oameni simpli au venit să se exprime pe Cutie și sper că acești prieteni vor rămâne alături de noi, dar și că alţii ni se vor alătura de acum înainte. Au venit parteneriatele cu Discovery și cu Adevărul, apoi au plecat parteneriatele cu Discovery și Adevărul. Ne-au lăsat un gust amar, însă ne-au încărcat cu un nou val de entuziasm datorită reacțiilor voastre.

Independența ne-a făcut să ieșim din comoditatea dobândită în ultima vreme, să venim spre voi cu un site mai simplu, mai atractiv și cu un conținut mai bogat și să lansăm și un newsletter ca să decideţi mai uşor ce să citiți în fiecare dimineață.

Așadar, suntem la un nou sfârșit și la un nou început. Independența nu ne face imuni la greșeli, nu ne va face  perfecți. Veți mai sesiza, probabil, buguri, greșeli și incoerențe, vă veți bucura și vă veți enerva alături de noi. Însă reacțiile voastre vor fi exact motorul schimbării TOTB și ne vor face să fim mai atenți, mai exigenți și mai profesioniști, în acest fel garantând ca acest ultim început să deschidă un proces lung la sfârșitul căruia să putem spune că avem cu toții un proiect al nostru. Fără conservanți, fără zahăr adăugat, fără contaminare cu cianură și mărci și fără reclame enervante.

Poza: Flickr – Mammaoca2008


2 comentarii

 1. o să vă cred laudele și auto-preamăririle atunci când o să am, ca orice cititor, acces la statisticile site-ului. până atunci nu am de unde să știu că nu sunteți decât niște oameni cu gura mare și fără cititori. poate și hotnews și adevărul au renunțat la voi pentru că nu aduceați plus valoare, ci doar exprimări în limbă de lemn, articole traduse și greșeli frecvente de limba română.

  deci, până la o monitorizare transparentă a site-ului, eu nu cred că sunteți altceva decât niște oameni care se dau mai importanți decât sunt.

  karla

  p.s. domnule csibi, am un sfat absolut sincer și prietenesc: când apăreți la televizor, încercați să vorbiți corect limba română. știm, nu este limba dumnaeavoastră maternă, dar asta nu vă scuză. ați fost reprezentant al statului român, e jenant să faceți greșeli la acorduri și la folosirea corectă a cuvintelor.

 2. draga carla,
  chiar crezi ca magor nu incearca sa vorbeasca corect?? ok, poate nu reuseste intotdeauna, dar de incercat evident ca incearca! sau tu, daca ai trebui sa vb in maghiara, n-ai incerca sa vorbesti corect doar pt ca nu este limba ta materna? nici un om intreg la cap nu ti-ar face reprosul ca NU ai incerca! apoi, magor nu a reprezentat in parlamentul UE statul roman ci un partid politic! e o mica mare diferenta intre partid si stat – la fel ca si intre mentalitatea national-comunista pe care ti-o etalezi cu mandrie de soim al patriei – si cea a unui om adult, democrat, pluralist, european – care este magor.
  PS: poate incerci si tu sa scrii corect in limba ta materna! – de unde karla ku kappa? asa ceva nu exista in dulcele grai eminescian… sau nu esti romanca? atunci dece te enervezi? greu de inteles pt. mine…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger