Ultimii pe Pământ: doar microbii vor supravieţui până la final

1

Viaţa pe Pământ va mai exista încă 2,8 miliarde de ani, după care va pieri, odată cu soarele pe moarte, care se va transforma într-un gigant roşu. Dar, cu un miliard de ani înainte ca asta să se întâmple, singurele specii care vor mai supravieţui, de fapt, pe planetă, vor fi organismele unicelulare adăpostite de apă sărată şi caldă. Microbi, bacterii. Nu oameni, nu alte mamifere, nici măcar vegetaţie.

 

 

Concluziile de mai sus nu sunt menite să aducă spaime apocaliptice, ci sunt rezultatul unor predicţii matematice, făcute de oameni de ştiinţă din Marea Britanie în funcţie de tot ce ştim în prezent despre soare, planetă şi univers. Ei au calculat fazele vieţii pe planetă în funcţie de evoluţia soarelui (care, ca şi alte stele de tipul său, se va transforma, la un moment dat, într-o uriaşă stea roşie, letală) şi au analizat ce specii din cele cunoscute ar avea şanse să supravieţuiască pe Pământ până la momentul final al planetei, fie şi în habitate extreme şi puţine. Jack O’Malley-James de la Universitatea St. Andrews şi colegii săi s-au folosit, în analiza lor, de studii anterioare care au modelat scenariul evolutiv al planetei în funcţie de comportamentul soarelui de care depindem.

Formele complexe de viaţă (mamifere, peşti, plante), dar şi nevertebratele vor dispărea pe măsură ce temperaturile vor creşte pe planetă: îmbătrânirea soarelui va aduce mai multă căldură pe Pământ, oceanele se vor evapora şi relieful va deveni un ţinut arid, plin de gropi şi peşteri, care numai la mare adâncime ar mai putea conţine apă, pe ici – colo. Doar microbii care vor locui în astfel de „adăposturi” umede vor putea supravieţui climei Pământului din acel viitor, pentru încă aproximativ un miliard de ani, după care şi ei vor dispărea. Urmărind aceleaşi modele de calcul, echipa de cercetători britanici a concluzionat şi că pe o altă planetă, asemănătoare Pământului, viaţa, dacă ar apărea, ar aparţine organismelor unicelulare pentru primii 3 miliarde de ani. Forme de viaţă mai complexe ar putea apărea abia după aceea. Şi, oricum, viaţa multicelulară are o perioadă de existenţă mult mai scurtă decât cea unicelulară, în orice habitat planetar guvernat de o stea: aceasta ajută la apariţia organismelor complexe, prin crearea condiţiilor necesare, dar apoi moare şi, din nou, organismele unicelulare sunt singurele capabile de supravieţuire, dar tot pentru o perioadă limitată de timp.

 

Sursa şi mai multe detalii: New Scientist

Foto: TechVert


Un comentariu

  1. Pingback: Susțineți Organizația pentru Drepturile Microbilor | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger