Ultimele vorbe ale unor tibetani care s-au sacrificat în semn de protest

1

Anul acesta, numărul tibetanilor care s-au autosacrificat din februarie 2009 încoace în semn de protest față de stăpânirea chineză asupra Regiunii Autonome Tibet a ajuns la 79. Deși responsabilul ONU pe drepturi umane a solicitat guvernului chinez să-și plece urechea la revendicările tibetanilor, discuțiile pe marginea persecuției religioase și culturale din Tibet, precum și erupția numărului de autosacrificii continuă să fie interzise în sfera publică online și offline de către Departamentul de Propagandă al Partidului Comunist Chinez din cauza naturii lor politice sensibile.

Global Voices: The World is Talking, Are You Listening?Acest articol scris de Oiwan Lam a apărut inițial pe Global Voices Online, un site care traduce și preia din blogurile din întreaga lume.

 

Activistul Woser, care scrie despre situația privind drepturile umane din Tibet, a adunat 19 testamente de tibetani autosacrificați pentru a le expune motivele suferinței:

 

1. Songye Tsering, un păstor în vârstă de 24 de ani, s-a autosacrificat în fața guvernului local din Districtul Zeku, Provincia Qinghai:

Nu există libertate în Tibet. Preasfinția sa Dalai Lama nu are voie să se întoarcă acasă. Panchen Lama [al doilea după Dalai Lama]e în închisoare. Mulți eroi tibetani s-au autosacrificat. Nu vreau să mai trăiesc, nu mai există sens în a trăi (…)

2. Nyankar Tashi, de 24 de ani, s-a autosacrificat în Distrcitul Tongren, din Provincia Qinghai. A lăsat o scrisoare adresată lui Dalai și Panchen Lama și celor șase milioane de tibetani:

Tibetul are nevoie de libertate și independență. Eliberați-l pe Panchen și lăsați-l pe Dalai să se întoarcă acasă. M-am autosacrificat în semn de protest împotriva guvernului chinez! Tată, te rog să nu ai inima amară din cauza mea. Pășesc pe urmele lui Buddha și ale Bunătății. Dorința mea este ca șase milioane de tibetani să-și învețe limba natală, să poarte straie tibetane și să fie uniți.

3. Tingzin (foto), o păstoriță de 23 de ani care locuia cu părinții și cu fiul ei de șase ani, s-a autosacrificat în fața Congresului Național al Partidului Comunist Chinez din Provincia Tongren. Ultimele ei cuvinte au fost adresate tatălui, într-o scrisoare:

Tată, e atât de greu să fii tibetan. Nici măcar nu ne putem spune rugăciunea în fața portretului lui Dalai Lama. Nu avem nici un pic de libertate…

4. Lhamo Kyap, un păstor trecut de 20 de ani, tată al două fiice, s-a autosacrificat în fața templului Bora din Districtul Xiahe, Provincia Gansu. Unul dintre prietenii săi a evocat o conversație pe care a avut-o cu Lhamo înainte de sacrificiul său:

Lhamo Kyap l-a rugat pe prietenul său apropiat, într-o conversație telefonică, să-l ia din fața templului Bora. Prietenul său i-a spus că nu era atunci cu motocicleta și că s-ar putea să nu-l ajute. Lhamo i-a spus că e OK și că s-ar putea să audă o știre în ziua aceea. L-a întrebat pe prietenul său când va avea loc exact Congresul Partidului Comunist Chinez. A oftat, China nu ne lasă să trăim în pace. Apoi a închis telefonul.

5. Dhondup, un păstor de 61 de ani, s-a autosacrificat la mănăstirea Labrang din Districtul Xiahe, Provincia Gansu. Potrivit Vocii Tibetului:

El obișnuia să le spună călugărilor de la mănăstirea Labrang și tinerilor tibetani să nu se autosacrifice. Să-și trăiască viețile și să contribuie la viitorul Tibetului. Spunea că generația lui a fost persecutată de comuniștii chinezi în 1958 și 1959, așa că generația lui ar trebui să fie cea care să se autosacrifice.

 

 

6. Gudup, un scriitor tibetan de 43 de ani, s-a autosacrificat în Districtul Biru. Ultimele sale cuvinte au fost un update al contului său de QQ, o populară rețea de socializare online chineză. Mai jos, un fragment:

Preasfinția sa Dalai Lama militează pentru o politică de mijloc non-violentă în ceea ce privește dreptul la autonomia tibetană. Șase milioane de tibetani urmează învățăturile preasfinției sale. Dar Partidul Comunist Chinez nu arată nicio urmă de sprijin. Din contră, i-a arestat și torturat pe cei care cer drepturi pentru tibetani. Îl defăimează pe Dalai Lama și atunci când cineva nu recunoaște Tibetul ca parte din China, dispare sau este asasinat. Nu îi pasă de tibetani și ca să arătăm lumii situația reală din Tibet, trebuie să ne radicalizăm acțiunile pașnice, să aclamăm independența Tibetului dându-ne foc la propriile trupuri.

Citiți restul mărturiilor suicidare pe Global Voices. Fotografii: Woser


Un comentariu

  1. Pingback: Un utilizator de Twitter din Kuweit a primit doi ani de închisoare pentru că l-a insultat pe emir | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger