Ultimele spectacole din stagiunea Platformei de teatru politic

0

După luni intensive de teatru, stagiunea Platformei de teatru politic se pregăteşte de vacanţă, nu înainte de a mai lansa invitaţii la ultimele patru reprezentaţii din acest sezon. Platforma va reveni în toamnă cu două producţii noi şi un turneu naţional.

 

teatrupol

 

Dacă n-aţi apucat să mergeţi la unul dintre cele trei spectacole, o puteţi face până duminică, urmărind programul de mai jos. Intrarea la aceste spectacole este liberă, iar accesul se face pe bază de rezervare la următoarele adrese şi numere de telefon:  AndreiȘerban (0728839007,[email protected]), Katia Pascariu (0728072362[email protected]).
Miercuri, 3 iunie, ora 19.30, Centrul de Teatru Educațional  REPLIKA (Str. Lânăriei nr. 93-95, București)
SubPământ. Valea Jiului după 1989
De: Mihaela Michailov și David Schwartz
Cu: Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban.
Scenografia: Adrian Cristea, muzica: Bogdan Burlăcianu, documentare: Vlad Petri

SubPământ. Valea Jiului după 1989 îşi propune să documenteze situaţia economică, viaţa şi munca minerilor în post-socialism. SubPământ este un proiect de reconstrucţie performativă a poveştilor-document, care fundamentează istoria comunităţilor din Valea Jiului, aflate la limita dintre supravieţuire, migraţie, dispariţie şi posibilă reconstrucţie. Spectacolul îşi propune revalorizarea poveştilor, a problemelor şi culturii unor categorii sociale afectate decisiv de procesele violente ale tranziției românești

Joi, 4 iunie, ora 19.30, Centrul  de Teatru Educațional REPLIKA (Str. Lânăriei nr. 93-95, București)
Nu ne-am născut în locul potrivit
De: Alice Monica Marinescu și David Schwartz
Cu: Alexandru Fifea, Katia Pascariu, Mihaela Rădescu, Andrei Șerban, Silviana Vișan
Scenografia: Adrian Cristea; muzica: Cătălin Rulea; traducerea în limba arabă: Bashar Al-Kishawi. Mulțumiri speciale: Bashar Al-Kishawi, Margareta Eschenazy, Valentina Ivanov, Ahmad Marwi, Sana Rahimo, Simina Guga.

Spectacolul se joacă cu subtitrări în limbile engleză și arabă.

Spectacolul „Nu ne-am născut în locul potrivit” împletește poveștile de viață a 5 persoane care au trăit experiența refugiului, cu fragmente din „Ghidul de Obținere a Cetățeniei Române pentru Cetățeni Străini”. Spectacolul își propune să discute în sfera publică aspecte de importanță fundamentală în contextul global contemporan, precum lupta împotriva migraţiei, în paralel cu nevoia de migranţi pentru dezvoltarea economiei capitaliste, nevoia de refugiu, dreptul de a călători ca drept fundamental al tuturor, instrumentalizarea „străinului” ca țap ispășitor pentru problemele sociale și economice.

Vineri, 5 iunie, ora 19.30, SubPământ. Valea Jiului după 1989, Centrul de Teatru Educațional REPLIKA (Str. Lânăriei nr. 93-95, București).
Duminică,  7 iunie, ora 18.00, Căminul de persoane vârstnice Moses Rosen, str. Jimbolia nr. 105, Bucureştii Noi (metrou: staţia Parc Bazilescu)

Corp la corp – spectacol al echipei VÂRSTA4
Echipă spectacol: Iudith Ardeleanu, Marius Armașu, Mihaela Bîrlegi, Margareta Eschenazy, Renee Necleevici, Pompiliu Sterian, Eva Szemler Lendvay, Dorotea Weissbuch, Gabriela Anghel, Steliana Anghel, Rodica Dumitrache, Cristina Focșa, Ani One, Ilie Zan, Cătălin Rulea, Alexandra Carastoian, Carmen Coțofană, Paul Dunca, Alice Monica Marinescu, Mihaela Michailov, Katia Pascariu, David Schwartz.

Corp la Corp este un performance comunitar în cadrul căruia o parte dintre rezidenții căminului Moses Rosen și o parte dintre angajații căminului, care le sunt aproape în fiecare zi, sunt împreună pe aceeași scenă, reconstruiesc ritualuri de coabitare, dansează, rememorează întâmplări care le marchează viața cotidiană și spun povești despre legăturile fragile și puternice dintre ei. Despre ce-i ține alături, despre ce au învățat unii de la alții. Corp la Corp prezintă istoria fragmentelor de viață împreună, într-un cămin de vârstnici.

Platforma de Teatru Politic 2015 este un proiect teatral și educațional care își propune să arhiveze, să documenteze și să dezbată, prin intermediul unor spectacole de teatru și ateliere, istorii marginalizate și ignorate adesea de sisteme care își produc propriile narațiuni de legitimare, pentru a-și justifica pactul cu „istoria convenabilă”. Istorii personale ale celor pe care nu-i găsim în manuale, în conferințe, tratate și luări de poziție instrumentate politic pentru a servi macro-narațiunii sistemului care adoptă istoria unică, „istoria de obediență” în fața structurilor de putere.

Platforma de Teatru Politic 2015 este un proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României (www.eeagrants.orgwww.fonduri-diversitate.rowww.artapolitica.ro/platforma2015).

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger