Ultimele cinci femei născute la finalul anilor 1800, care încă trăiesc

3

Secretul longevităţii e una din cele mai longevive obsesii ale alchimiştilor, vrăjitorilor şi savanţilor din toate timpurile, însă până acum nicio ipoteză nu rămâne până la capăt în picioare, în ciuda progreselor ştiinţei care promite tinereţe fără bătrâneţe. Astăzi, în prag de 2015, mai trăiesc cinci femei care au prins în întregime secolul XX, fiind născute la finalul anilor 1800. Poveştile lor sunt însă foarte diferite şi, cel puţin la prima vedere, nu par să ascundă Graalul unei vieţi îndelungate.

Misao Okawa, născută pe 5 martie 1898, în Japonia

 

 

Japonia este, printre altele, recunoscută pentru cel mai mare numărul de locuitori care trăiesc peste 100 de ani. Misao Okawa este, în acest moment, cea mai bătrână persoană aflată în viaţă. Cea mai vârstnică persoană înregistrată în istorie a fost Jeanne Calment, din Franţa, care în 1997 s-a stins din viaţă la 122 de ani. Japoneza trăieşte într-un azil de bătrâni din Osaka şi de 83 de ani este văduvă – soţul ei a murit în 1931. Femeia s-a căsătorit în 1919 şi a avut trei copii, dintre care doi încă trăiesc, având peste 90 de ani. Consideră că secretul longevităţii ei constă în gene bune, somn regulat şi mişcare, la care se adaugă sushi.

 

 

 

A doua cea mai vârstnică persoană din lume şi cel mai longeviv cetăţean american, Weaver este fiica unor arendaşi care au asistat la Războiul Civil. S-a căsătorit în 1915 şi, alături de soţul ei, a avut patru copii, dintre care unul singur mai trăieşte, trecut de 90 de ani. Femeia locuieşte acum la un azil de bătrâni, unde printre activităţile ei săptămânale se numără manichiura, studiul Bibliei şi dansul în căruciorul rulant – nu mai poate merge, aşa că singura soluţie e să danseze aşezată. Weaver e de părere că secretul unei vieţi îndeulngate este bunătatea.”

 

Jeralean Talley, născută pe 23 martie 1899, în SUA

 

 

Talley a fost unul dintre cei 11 copii ai familiei sale şi primii ani de viaţă şi i-a petrecut la o fermă, unde culegea bumbac şi alune. În 1935, s-a căsătorit, iar în 1937 a născut singurul copil. Soţul ei, alături de care a petrecut 52 de ani, a murit în 1988, la 95 de ani. Acum, femeia are trei nepoţi, zece strănepoţi şi patru stră-strănepoţi. Talley locuieşte împreună cu fiica ei şi consideră că secretul longevităţii este o viaţă activă. Până la 104 ani, bătrâna a jucat bowling, până la 105 şi-a tuns de una singură gazonul din curte, iar până nu demult obişnuia să mai viziteze automatele din cazinouri. Încă mai merge la pescuit: anul trecut, a prins şapte peşti mărişori.

 

Susannah Mushatt Jones, născută pe 6 iulie 1899, în SUA

 

 

Jones s-a născut în Alabama, fiind al treilea din cei 11 copii ai familiei sale de arendaşi. În 1921, s-a mutat la New York, unde locuieşte şi acum, într-un azil de bătrâni. A urmat o şcoală privată şi, deşi a fost acceptată la o facultate prestigioasă, părinţii nu şi-au permis să acopere costurile educaţiei, aşa că a fost nevoită să renunţe. Jones s-a căsătorit, dar a divorţat după cinci ani şi nu a avut copii. Cea mai mare parte a vieţii, a lucrat ca bonă pentru copiii unor familii bogate şi s-a pensionat în 1965. Nu a fumat şi nu a băut niciodată alcool, dar alimentaţia ei nu a fost una prea sănătoasă, mâncărurile ei preferate fiind puiul la grătar şi costiţa. Slăbiciunea: lenjeria de dantelă.

 

Emma Morano, născută pe 29 noiembrie 1899, în Italia

 

 

Morano s-a născut cu o lună înainte de trecerea în secolul XX şi este în prezent cel mai vârstnic cetăţean european. Locuieşte singură, într-o casă din nordul Italiei şi îşi poartă tot singură de grijă. A fost primul din cei opt copiii ai familiei sale, dintre care nu mai supravieţuieşte niciunul. În 1926, s-a căsătorit, iar 11 ani mai târziu i s-a născut unicul copil. Din păcate, acesta a murit după şase luni, iar în 1938 s-a despărţit de soţul ei. A lucrat într-o fabrică de iută şi apoi în bucătăria unui internat, de unde s-a pensionat la 75 de ani. E de părere că unul din secretele longevităţii ei este paharul zilnic de lichior făcut în casă, căruia i se alătură somnul şi un ou crud consumat în fiecare zi, după cum i-a recomandat un medic pe când avea 20 de ani.

 

Sursa: USA Today

Foto: Bored Panda 

 

Puteţi citi şi:

Care este secretul longevităţii

Ţările în care este cel mai bine şi cel mai rău să trăieşti ca bătrân


3 comentarii

    • ei cateodata mai scriu articole, alteori le preiau de pe alte pagini. mie unul imi place asa, pentru ca aici gasesc multe articole al caror subiect ma intereseaza, chiar daca sunt preluate de altundeva

  1. De asemenea, americanii considera ca trec in noul secol odata cu schimbarea prefixului. Adica 1900, 2000, 2100, etc. Romanii fac tranzitia la noul secol cu un an mai tirziu. 😉

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger