Ultima fabrică de casete audio din SUA face afaceri înfloritoare, bazate pe nostalgie

0

National Audio Company (NAC) este ultima fabrică de casete audio din SUA (cel puţin) şi, în ciuda concurenţei cu diverse alte dispozitive moderne de ascultat muzică (tot mai variate), afacerea tocmai a înregistrat cel mai bun an al său de la înfiinţare (1969) şi până acum, scrie site-ul Oddity Central.

Se pare că aceste casete audio au o mare valoare nostalgică şi de asta se vând în continuare. Proprietarii NAC au fost, totodată, încăpăţânaţi (după cum spun chiar ei) şi nu au vrut să renunţe, când alţi producători de casete audio au făcut-o: “Încăpăţânaţi şi proşti, asta se poate spune despre noi. Am fost prea încăpăţânaţi ca să renunţăm”, spune Steve Stepp, preşedintele NAC. “Probabil ceea ce ne-a relansat afacerea, în prezent, este tendinţa retro înregistrată în rândul publicului. Nostalgia de a ţine o casetă audio în mână”, consideră acesta.

Aproape toţi ceilalţi producători au trecut la CD-uri la sfârşitul anilor 1990, dar NAC a refuzat să facă acest pas. A continuat să ofere casete celor care avea încă nevoie de aşa ceva. A ajuns să achiziţioneze şi echipamente ale foştilor competitori din domeniu. Preşedintele companiei a avut viziunea că, la un moment dat, casetele vor reveni pe piaţă, vor fi din nou “la modă”. Pe de altă parte, muzicienii iubesc casetele audio: formaţii independente au preferat mereu să înregistreze pe acest tip de suport, pentru sunetul analog plin de căldură. “Mai există, acum, şi grupul celor cu vârsta sub 35 de ani, care au aflat că viaţa nu este compusă din mp3-uri şi căşti de urechi. Au ajuns să iubească sunetul analog şi asta ne-a ajutat afacerea”, spune Stepp.

Astfel, compania lucrează cu branduri din industria muzicală precum Sony Music Entertainment sau Universal Music Group, dar şi cu formaţii independente. NAC produce casete pentru Metallica, pentru o lansare audio specială, a coloanei sonore a filmului “Guardians of the Galaxy”. Din aceste colaborări vin aproape 70% din încasările companiei. Restul provine din vânzările de casete goale, neînregistrate. “Intenţionăm să rămânem în picioare ca ultima companie producătoare de casete audio”, spun reprezentanţii companiei americane. Mai multe detalii puteţi afla şi din materialul video de mai jos:

 

Surse şi foto: Bloomberg Business, Oddity Central


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger