Ultima eclipsă solară a anului 2011 a fost vizibilă în emisfera sudică

0

Ultima eclipsă solară a acestui an a fost vizibilă doar în anumite regiuni ale globului, mai exact în emisfera sudică. Printre cei care au putut să o observe se numără locuitorii din Africa de Sud, Antarctica (deci, pinguinii), Tasmania şi o parte a Noii Zeelande.

 

A fost cea mai mare eclipsă parțială de soare a anului, care a pus mare parte a astrului în umbră. Astfel de eclipse solare apar în perioade de lună nouă, când Luna trece printre Soare și Pământ. Dacă Luna aruncă o umbră asupra Pământului în timpul acestei faze, rezultatul este o eclipsă, iar de pe Pământ pare că satelitul nostru natural acoperă Soarele.

Numărul eclipselor solare variază în fiecare an între două și cinci. În acest an, am avut patru astfel de eclipse, iar pentru anul viitor, astronomii au prezis că vor fi doar două. Următoarea eclipsă de soare va avea loc pe 20 mai 2012 și va fi vizibilă mai mult în emisfera nordică, în anumite părți (vestul SUA, estul Asiei). Până atunci, mai avem de bifat o eclipsă de lună, care va avea loc pe 10 decembrie în acest an.

 

Sursa: Live Science

Foto: Bernt Olsen / Eclipsa parțială de soare din 2 iunie 2011 (Norvegia)


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger