Uleiul de măsline este bun şi pentru oase

0

Tradiţional în dieta mediteraneeană, dar ajuns în toate bucătăriile lumii, uleiul de măsline este mult mai indicat pentru consum decât alte tipuri de uleiuri. Mai ales dacă este extras la rece. Un studiu care urmează a fi publicat în revista Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism arată că o dietă care include ulei de măsline pentru cel puţin doi ani are un efect concret de protecţie pentru oasele corpului uman, crescând concentraţia de osteocalcin (proteina G1 a osului).

 

Cercetătorii au remarcat că în bazinul mediteraneean sunt mai puţin cazuri de osteoporoză decât în restul Europei şi se pare că acest lucru se datorează prezenţei zilnice a uleiului de măsline în dieta mediteraneenilor, oricum bogată în fructe şi legume. „Experimentele noastre au arătat că consumul de ulei de măsline are legătură directă cu prevenţia osteoporozei. Este primul studiu care demonstrează efectiv că uleiul de măsline protejează oasele umane şi le asigură o viaţă mai lungă”, a explicat José Manuel Fernández-Real, autor principal al studiului. Subiecţii studiului au fost 127 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 55 şi 80 de ani, selectaţi din cadrul altui studiu (Prevencion con Dieta Mediterranea – PREDIMED), care analizează efectele dietei mediteraneene în prevenţia bolilor cardiovasculare.

Rezultatele analizelor după un interval de doi ani au arătat că la persoanele care aveau o dietă mediteraneeană cu ulei de măsline inclus s-a observat clar creşterea concentraţiilor de osteocalcin, care înseamnă oase mai sănătoase şi mai rezistente. Alte studii clinice au oferit, de altfel, de-a lungul ultimilor ani, informaţii concrete despre faptul că consumul de ulei de măsline aduce beneficii inimii, în controlul colesterolului, are efect antiinflamator, antihipertensiv şi vasodilatator (atât în cazul oamenilor, cât şi al animalelor). De asemenea, reglează nivelul de zahăr din sânge şi tensiunea.

 

Sursa şi foto: ENN

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger