Uitatul la televizor scurtează viaţa

0

Petrecerea timpului liber lipit de televizor sau de ecranul calculatorului poate dăuna inimii şi scurta viaţa, oricâtă activitate fizică am face în rest, arată un nou studiu citat de CNN.

Oamenii care petrec cel puţin patru ore pe zi urmărind programe tv, jucându-se sau folosind calculatorul pentru divertisment sunt de două ori mai expuşi riscului de a face atac de cord, accident cerebral sau alte incidente cardiovasculare decât cei care au aceste preocupări mai puţin de două ore pe zi. Pasionaţii de tv au avut, de asemenea, cu 50% mai multe şanse să moară din orice cauză pe durata studiului de patru ani.

Legătura dintre televizor şi bolile de inimă nu s-a modificat nici după ce cercetătorii au introdus exerciţiile fizice în programul subiecţilor studiului. Concluzia a fost că beneficiile asupra sănătăţii aduse de activitatea fizică nu anulează efectele negative ale uitatului la televizor sau timpului petrecut la calculator.

Cercetătorul care a condus studiul, Emmanuel Stamatakis, epidemiolog la University College London, spune că vina constă în ce fac oamenii în faţa televizorului şi calculatorului: stau.

Nu există un răspuns clar la întrebarea de ce e dăunător statul, dar studiile pe animale ar arătat că statul prelungit încetineşte acţiunea unei enzime care anulează grăsimile din sânge, precum colesterolul. Când activitatea enzimei încetineşte, nivelul substanţelor dăunătoare creşte.

Studiul recent se adaugă dovezilor care arată că statul e dăunător sănătăţii, spune Barry Braun, director al Energy Metabolism Laboratory în cadrul University of Massachusetts Amherst.

“Prea mult stat jos nu este acelaşi lucru cu prea puţin exerciţiu fizic”, spune Braun, care studiază efectele exerciţiilor şi inactivităţii asupra corpului uman, dar nu a fost implicat în realizarea noului studiu. “Recomandările care s-au axat pe adăugarea de exerciţii fizice la programul zilnic trebuie să includă şi apelul la mai puţin timp petrecut stând jos”, mai spune acesta.

Stamatakis şi colegii săi au urmărit peste 4.500 de scoţieni de peste 35 de ani timp de patru ani. Majoritatea participanţilor – 54% – au spus că petrec între două şi patru ore zilnic din timpul liber în faţa televizorului şi calculatorului, pe când 29% au spus că petrec peste patru ore cu aceste activităţi în timpul liber.

Până la sfârşitul studiului, 215 dintre participanţi au avut un atac de cord sau alte probleme cardiovasculare, iar 325 au murit din diferite cauze. Cei care petreceau peste patru ore în faţa ecranului de televizor sau calculator au avut un risc de 2-3 ori mai mare de probleme cardiovasculare comparativ cu cei din categoria “sub două ore la televizor”.

Schimbările în organism aduse de statul jos s-ar putea să nu fie singura cauză. Oamenii care petrec timp în faţa televizorului tind, de asemenea, să mănânce mai nesănătos şi sunt mai expuşi reclamelor la mâncare nesănătoasă.

Un adult mediu din Statele Unite şi Marea Britanie urmăreşte aproximativ trei-patru ore de televizor zilnic. În plus, majoritatea îşi petrece timpul de la serviciu în faţa calculatorului, timp care a fost exclus din cadrul studiului.

Foto: Flickr / hectorir

Citiţi şi:

Stresul de sărbători, rău pentru sănătate

Poluarea aerului scurtează viaţa a 200.000 de britanici

O aspirină pe zi ţine cancerul la distanţă

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger