Preşedintele Ugandei, Yoweri Museveni, a anunţat, în urmă cu câteva zile, că în capitala ţării, Kampala, s-au înregistrat cazuri de febră hemoragică Ebola. El a îndemnat locuitorii oraşului să nu intre în contact unii cu alţii, să anunţe orice cazuri de îmbolnăvire şi le-a urat “noroc”.
Potrivit BBC, 14 oameni au murit în ultimele trei săptămâni, de când a fost înregistrată apariţia febrei Ebola în vestul Ugandei. Publicaţia New Scientist anunţă că este vorba de tulpina Sudan a virusului Ebola, care ucide cel puţin 60% din persoanele infectate (spre deosebire de tulpina Zair, care ucide în proporţie de 90%). Alte 20 de cazuri sunt cunoscute, în afara celor 14 decese de până acum; primul deces a fost cel al unei femei însărcinate, urmat de moartea a opt dintre rudele sale care au participat la înmormântare, de cea a asistentei sale medicale şi a copilului acesteia. Se pare că virusul se răspândeşte în urma contactului direct, apropiat. Tulpina Sudan a virusului Ebola a ucis 224 de oameni în nord-vestul Ugandei în anul 2000.
Preşedintele Ugandei, Yoweri Museveni, a confirmat faptul că autorităţile încearcă să dea de urma tuturor celor care au fost în contact cu victimele virusului şi să le pună în carantină. El a explicat populaţiei ugandeze că trebuie să evite strângerile de mâini, sărutul şi sexul, pentru a împiedica răspândirea bolii. De asemenea, el a cerut locuitorilor să nu îngroape o persoană decedată până când specialiştii nu vor confirma dacă a murit de Ebola sau din alte cauze. „Vă urez noroc şi fie ca Domnul să aibă grijă de sufletele celor care au plecat în pacea eternă”, a fost fraza cu care preşedintele Ugandei şi-a încheiat mesajul său către naţiune. Pentru oamenii de pe stradă, vestea unei posibile epidemii de Ebola a venit ca un şoc, mai scrie BBC, deşi în Uganda s-au înregistrat trei astfel de situaţii grave în ultimii 12 ani. Cea mai violentă a fost epidemia din anul 2000, când, în total, 425 de oameni au fost infectaţi (iar 224 au murit). Mai multe detalii despre acest virus şi simptomele sale puteţi citi aici.
Sursa: BBC, New Scientist
Foto: Reuters