UE va aproba cultivarea unei noi specii modificate genetic, în ciuda opoziţiei majorităţii statelor membre

0

Un număr record de țări ale Uniunii Europene, printre care și România, a votat ieri împotriva planului Comisiei de a permite cultivarea unui tip de porumb modificat genetic, cunoscut ca porumbul modificat genetic TE1507, produs de compania Pioneer, arată un comunicat Greenpeace. În urma dezbaterii,  19 țări au votat împotriva aprobării porumbului 1507, votul României fiind alături de cel al Franței, Austriei, Poloniei, Bulgariei, Ungariei. Cu toate acestea, Comisia Europeană intenţionează să autorizeze cultivarea acestei plante, iniţiativă pe care organizaţii ca Greenpeace o consideră ilegală.

 

rsz_103984281

 

La votul derulat ieri, doar 5 țări au votat pentru introducerea noii culturi modificate genetic: Irlanda, Spania, Finlanda, Estonia și Suedia, iar patru țări s-au abținut de la vot. Chiar dacă votul statelor membre UE a arătat o opoziţie covârşitoare faţă de porumbul TE1507, Comisia Europeană a anunţat că va autoriza această plantă, atâta vreme cât decizia statelor membre cu mai mare greutate, cum ar fi Marea Britanie şi Spania, cântăreşte mai mult. Astfel, Tonio Borg, comisarul european pe probleme de sănătate, a declarat azi, citat de RT, că, potrivit regulamentului de funcţionare a Comisiei, noua specie de porumb rezistentă la dăunători va trebui, în mod legal, aprobată. Borg a mai precizat că cercetările derulate în ultimii zece ani arată că această plantă poate fi consumată în siguranţă.

Totodată, Marco Contiero, directorul Greenpeace EU pentru politici agricole, a declarat: Comisia nu poate ignora îngrijorările din partea mediului științific, politic și legal, exprimate de o mare majoritate a țărilor membre, de două treimi dintre membrii Parlamentului European și susținute de majoritatea cetățenilor UE. Curtea Europeană de Justiție cel mai probabil ar respinge o eventuală autorizare a acestei plante, așa cum a făcut cu cea mai recentă aprobare a Comisiei pentru cartoful modificat genetic, Amflora. Comisia trebuie să învețe din greșelile sale și să nu mai încalce regulile care ajută la menținerea siguranței culturilor din Europa.”

Pe de altă parte, reprezentanţii companiei DuPont, care au creat specia de porumb Pioneer 1507 împreună cu Dow Chemical, au arătat într-o declaraţie că UE are “obligaţia legală faţă de Uniune, faţă de fermieri şi de comunitatea ştiinţifică, dar şi de partenerii ei comerciali” săs suţină aprobarea acestei noi culturi. Dintre statele care au votat pentru introducerea speciei modificate genetic, Marea Britanie şi-a justificat poziţia prin dorinşa ca Europa să nu devină “un muzeu al agriculturii,” în vreme ce Spania susţine că fermierii săi au nevoie de metode prin care să poată concura cu ţările non-europene care pot cultiva organisme modificate genetic.

Sursa: Greenpeace, RT

Puteţi citi şi:

România modificată genetic

Peru a dat legea care interzice organismele modificate genetic

“Viitorul Europei va fi negru”: Mama-activistă care s-a pus cu Monsanto şi a câştigat

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger