CE a prezentat o propunere legislativă care urmărește interzicerea celor mai dăunătoare practici comerciale neloiale (PCN) din lanțul de aprovizionare cu alimente. Legea are scopul de a asigura schimbul echitabil dintre fermierii și întreprinderile agroalimentare mici și mijlocii și corporațiile din industria alimentară.
„Un lanț de aprovizionare cu alimente eficient și eficace este un lanț echitabil. Propunerea prezentată astăzi se referă, în esență, la echitate, la a da o voce celor fără voce, celor care, fără vreo vină proprie, sunt victimele unei poziții de negociere slabe. Inițiativa de astăzi, care interzice practicile comerciale neloiale, vizează consolidarea poziției producătorilor și a IMM-urilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente”, a declarat Phil Hogan, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală al CE.
Operatorii mici din lanțurile de aprovizionare sunt defavorizați din cauza PCN. Ei nu au putere de negociere și nici o diversitate de opțiuni pentru a ieși pe piață. Astfel aceștia sunt adesea puși în situații de incertitudine și sunt nevoiți să gestioneze riscuri pe care nu le pot controla, conform studiile efectuate de către CE și Grupul operativ pentru piețe agricole.
PCN-urile aflate pe lista celor interzise sunt:
-plățile întârziate în cazul produselor perisabile
-anulările în ultimul minut al comenzilor
-modificări unilaterale sau retroactive ale contractelor
-obligarea furnizorul la plata produselor irosite
De asemenea, o serie de PCN sunt interzise doar în cazul în care nu exista un acord prestabilit între părți. Acestea sunt:
-returnarea de către cumpărător furnizorului produsele nevândute
-impunerea de către cumpărător a unei plăți pentru garantarea sau menținerea acordului de furnizare
-obligația furnizorului de a plăti pentru promovarea sau comercializare produselor sale de către cumpărător
“Inițiativa vizează asigurarea unei aplicări ferme și eficace a reglementărilor. Cu ajutorul unei proceduri bazate pe confidențialitatea plângerilor, încercăm să eliminăm «factorul teamă» din lanțul de aprovizionare cu alimente.”, a mai spus Phil Hogan.
În directiva propusă de CE se cere desemnarea unei autorități publice responsabile cu aplicare acestor norme. Această autoritate va avea dreptul de a demara investigații în urma unor plângeri, a căror părți vor putea solicita dreptul la confidențialitate și anonimat, și de a aplica sancțiuni.