UE interzice industriei alimentare să susțină că apa previne deshidratarea

8

Oficialii europeni sunt ridiculizați în presa internațională pentru o reglementare bizară: au interzis companiilor care îmbuteliază apă să scrie pe etichete că apa previne deshidratarea. Bruxelles-ul susține, după o investigație care a durat trei ani, că nu există dovezi în sprijinul acestui fapt, care însă nu a mai fost contrazis până acum.

Producătorii de apă îmbuteliată au interdicție prin lege, așadar, să susțină că apa previne deshidratarea, iar cei care nu respectă legea riscă doi ani de închisoare. Noua reglementare intră în vigoare în Marea Britanie luna viitoare, notează The Telegraph.

Experții ne recomandă să bem cel puțin 2 litri de apă pe zi tocmai pentru a evita deshidratarea. Oficialii din domeniul sănătății din Marea Britanie au criticat deja noua lege. “Bineînțeles că apa hidratează. Deși sprijinim UE în efortul de a preveni reclama falsă a unor produse, trebuie să facem uz de bunul simț cât mai mult”, a declarat un purtător de cuvânt.

Profesorii germani dr. Andreas Hahn și dr. Moritz Hagenmeyer, consilieri ai producătorilor din industria alimentară în ce privește promovarea produselor, au cerut acordul Comisiei Europene să folosească această afirmație pe etichete. Ei au aplicat pentru dreptul de a susține următoarea afirmație: “consumul regulat de cantități semnificative de apă poate reduce riscul de deshidratare”, bazându-se pe date științifice necontestate până acum.

Autoritatea Europeană pentru Standarde în Alimentație (EFSA) a refuzat aprobarea afirmației, iar 21 de oameni de știință care s-au întâlnit la Parma, în Italia, au concluzionat că un conținut scăzut de apă în organism este un simptom al deshidratării, dar nu ceva ce poate fi controlat prin consumul de apă. Recent, verditul EFSA a fost transformat într-o directivă europeană.


8 comentarii

 1. Pai e perfect atunci. Putem sa exploatam la gaz de sist pana otravim toata panza freatica, doara la ce ne mai trebe apa? Poate se “descopera” ca ne hidrateaza mai mult gazul, doua butelii pe zi…

 2. It will follow the next step: Will not be allowed to say: “Thinking prevents stupidity”.
  Es wird bald den nächsten Schrit folgen: Es ist nicht mehr erlaubt zu behaupten: “Denken hält Dummheit fern”

 3. Asta e ca si cu produsele naturiste. Stim ca exista plante care au fost cercetate in laboratoare si s-au certificat proprietatile lor curative, dar e interzis sa se scrie pe ceaiuri sau alte produse ca pot sa ajute. Pentru ca e mai “sanatos” sa consumam substantele sintetizate in laboratoare… care aduc profit unei anumite industrii.
  Ma intreb totusi, daca apa nu hidrateaza, atunci ce hidrateaza? Coca-cola?
  Stiu ca au devenit ridicole reclamele la apa, dar totusi…

 4. e intr-adevar senzationalista stirea, si cum e scrisa, si cum e perceputa.

  Propun o alta interpretare:

  Hai sa ne gandim la altceva: legislatia europeana din domeniul “health claims” are ca obiectiv protectia consumatorului. Afirmatia “apa hidrateaza” este corecta in anumite conditii (cantitate, restul alimentatiei, calitata apei etc), nu universal. Interzicerea afirmatiei nu se refera atat la realitatea stiintifica, cat la capacitatea, sa spunem, a industriei producatoare de apa imbuteliata de a ne vinde produse. Daca ne imaginam scenariul mai departe, o sa avem o apa care hidrateaza si mai mult pentru ca vine de nu stiu unde. Apoi apa cea mai hidratanta. si asa mai departe. Interdictia afirmatiei protejeaza consumatorul mai mut decat permiterea ei.

  Da, sunt directive / decizii ale UE care sunt aberante, si nu aveam neaparat nevoie de una care sa interzica afirmatia ca apa hidrateaza, dar lipsa reglementarii poate crea o situatie de marketing exagerat.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger