UE: Exploatarea gazelor de șist prezintă riscuri majore pentru sănătate și mediu

1

Exploatarea gazelor de șist prezintă riscuri pentru sănătatea umană și pentru mediu mai grave decât exploatarea altor combustibili fosili, arată un raport de 300 de pagini al Comisiei Europene.

 

 

Studiul identifică opt domenii de risc major cauzat de efectul cumulat al mai multor puțuri, printre care contaminarea apei subterane și de suprafață, degradarea solului, biodiversității, calității aerului și modificarea condițiilor seismice.

Contaminarea apei este considerată un risc major din cauza metodei de fracturare hidraulică, care implică forarea către depozite de gaze de șist la adâncimi de peste 3 kilometri și injectarea de cantități mari de apă cu nisip și chimicale la mare presiune.

Nisipul umple porii geologici, prevenind colapsarea puțului, pe măsură ce gazul migrează în sus împreună cu o parte din apa contaminată de chimicalele introduse, inclusiv materiale radioactive de un nivel scăzut.

Din cauza riscurilor, studiul recomandă ca exploatarea resurselor de gaze de șist prin fracturare hidraulică să se facă doar în condiții stricte și nu la scară industrială. Fracturarea hidraulică nu trebuie făcută în zone unde apa este folosită pentru băut, se mai arată în raport.

Sursa: EurActiv

Foto: Flickr / Jeremy Buckingham


Un comentariu

  1. Parerea mea e ca atita timp cit o lege in acest sens, industriasii petrolului (gazului)vor facce ei legea. Apoi consecintele …..dupà ei potopul !
    Sà plateasca poporul de douà ori: odata pt gaze si apoi efctele fracturàrii…..

    Tristà situatie 🙁

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger