Comisarii europeni se întâlnesc pentru a dezbate propunerea de impunere a unei cote fixe minime de reprezentare a femeilor în consiliile de conducere din cadrul companiilor europene. Comisarul european pe Justiţie, Viviane Reding, a iniţiat propunerea, cerând ca 40% din locurile în consiliile de conducere să revină femeilor. Mai multe ţări, între care Marea Britanie, se opun propunerii.
Dezbaterea vine după ce Parlamentul European a criticat absenţa femeilor dintre candidaţii pentru consiliul de conducere al Băncii Centrale Europene (BCE). O comisie parlamentară a cerut Consiliului European să retragă candidatura lui Yves Mersch (Luxemburg) de la conducerea băncii, spunând că numirea acestuia ar face ca întreg consiliul de conducere al BCE să fie exclusiv masculin până în anul 2018. Dezbaterea asupra propunerii cotei de reprezentativitate ar urma să aibă loc astăzi, la Strasbourg. Dacă ea va întruni voturile necesare, va fi supusă discuţiei şi aprobării Parlamentului European, care ar putea vota, astfel, ca această cotă să devină obligatorie în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
În prezent, mai puţin de 15% din poziţiile din consiliile de conducere ale companiilor din state membre UE sunt deţinute de femei, susţine un raport al Comisiei Europene. Până acum, Franţa, Spania, Italia, Islanda şi Belgia au introdus, în legislaţiile lor, norme referitoare la cota de reprezentare feminină. Acest fapt a impulsionat propunerea comisarului Reding, care a dat aceste ţări drept exemplu. Iar Norvegia, care nu este stat membru UE, are o cotă de reprezentativitate de 40% încă din anul 2003. Opozanţii propunerii lui Reding spun că nu impunerea unei astfel de cote ar avea efecte pozitive în timp, ci creşterea eforturilor de a schimba atitudini şi mentalităţi. Reprezentanţii Marii Britanii, susţinuţi de alte opt ţări din Uniune, se opun propunerii lui Reding.
Sursa: BBC News
Foto: Paul Yeung/Reuters
2 comentarii
E o prostie.
Criteriile de selecție pentru posturile de conducere ar trebui să fie exclusiv priceperea și experiența. Nu rasa, nici sexul…
Ce le va place propunerea asta musulmanilor din tarile respective…