UE decide o țintă de 32% energie regenerabilă până în 2030

0

Negociatori din cadrul UE au hotărât ieri să mărească cota energiilor regenerabile în producția totală a Uniunii la 32% până în 2030, o țintă mai mare decât cea propusă inițial, dar mai mică decât ceea ce voia Parlamentul și unele guverne.

Legislația finală a Uniunii Europene prevede, de asemenea,  o renunțare graduală a utilizării uleiului de palmier, un produs importat în cantități mari din Sud-Estul Asiei, până în 2013 și elimină bariere pentru micii producători de energie regenerabilă.

Măsurile au rolul de a ajuta UE să-și atingă scopul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% sub nivelul din 1990 până în 2030.

”Această înțelegere e o victorie pe care am câștigat-o cu greu în efortul nostru de a atinge potențialul european pentru o tranziție către energie curată”, a declarat pe Twitter Comisarul UE Miguel Arias Canete.

Executivul UE u propus inițial o țintă de 27%, un compromis susținut de statele membre.

Dar la întâlnirea Miniștrilor Energiei de luni, 11 iunie, un grup de lideri UE a făcut presiuni pentru un plan mai ambițios – un plan refuzat de germanul Peter Altmier pe motiv că ar fi de imposibil de atins.

Până în 2020, UE țintește o cotă de 20% a energiilor regenerabile, iar experții au arătat că reducerea semnificativă a costurilor de producție a energiilor regenerabile va permite atingerea unor ținte mai mari fără mărirea bugetului alocat în acest scop.

”Acordul pentru ținta de 32% până în 2030 ar trebui văzută ca pe începutul unui curse cu ambiții foarte mari”, a zis Wendel Trio, directorul grupului Climate Action Network Europe.

Deși e crucial în încercarea de a reduce emisiile de carbon, câteva țări din UE s-au arătat reticente în susținerea unei ținte prea mari pentru că producția lor de energie electrică se bazează în continuare pe cărbune și gaze.

Sursa: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger