UE decide o țintă de 32% energie regenerabilă până în 2030

1

Negociatori din cadrul UE au hotărât ieri să mărească cota energiilor regenerabile în producția totală a Uniunii la 32% până în 2030, o țintă mai mare decât cea propusă inițial, dar mai mică decât ceea ce voia Parlamentul și unele guverne.

Legislația finală a Uniunii Europene prevede, de asemenea,  o renunțare graduală a utilizării uleiului de palmier, un produs importat în cantități mari din Sud-Estul Asiei, până în 2013 și elimină bariere pentru micii producători de energie regenerabilă.

Măsurile au rolul de a ajuta UE să-și atingă scopul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% sub nivelul din 1990 până în 2030.

”Această înțelegere e o victorie pe care am câștigat-o cu greu în efortul nostru de a atinge potențialul european pentru o tranziție către energie curată”, a declarat pe Twitter Comisarul UE Miguel Arias Canete.

Executivul UE u propus inițial o țintă de 27%, un compromis susținut de statele membre.

Dar la întâlnirea Miniștrilor Energiei de luni, 11 iunie, un grup de lideri UE a făcut presiuni pentru un plan mai ambițios – un plan refuzat de germanul Peter Altmier pe motiv că ar fi de imposibil de atins.

Până în 2020, UE țintește o cotă de 20% a energiilor regenerabile, iar experții au arătat că reducerea semnificativă a costurilor de producție a energiilor regenerabile va permite atingerea unor ținte mai mari fără mărirea bugetului alocat în acest scop.

”Acordul pentru ținta de 32% până în 2030 ar trebui văzută ca pe începutul unui curse cu ambiții foarte mari”, a zis Wendel Trio, directorul grupului Climate Action Network Europe.

Deși e crucial în încercarea de a reduce emisiile de carbon, câteva țări din UE s-au arătat reticente în susținerea unei ținte prea mari pentru că producția lor de energie electrică se bazează în continuare pe cărbune și gaze.

Sursa: Reuters


Un comentariu

  1. si ii va iesi. Germania are tinta de 80% pana atunci. Germania are 80 milioane locuitori, aprox. 20% din populatia UE. Daca ii iese Germaniei, iese si in Ue, pt ca Olanda, Belgia si tarile nordice ii sufla in ceafa din punct de vedere economic.
    Eolienele au devenit tot mai ieftine, celulele fotovoltaice tot mai ieftine, persoanele fizice sunt incurajate sa acopere acoperisul la casa noua cu celule, prin credite subventionate si contracte de achizitie curent in retea.
    Interesant este ca tarile mediteraneene o lalaie, desi aici abunda soarele…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger