UE a votat interzicerea neonicotinoidelor

0

Statele membre au votat azi interzicerea insecticidelor neonicotinoide în Uniunea Europeană, după o lungă perioadă de așteptare. România este una dintre țările care au votat împotriva interzicerii.

Măsura reprezintă o extensie semnificativă a restricțiilor care există deja din 2013. Atunci, UE a interzis folosirea a trei substanțe din această clasă, iar restricțiile se aplicau unui număr de culturi. Noua măsură este mult mai strictă, interzicând aproape toate utilizările în aer liber a insecticidelor.

Votul a fost determinat de un studiu recent al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară care arată că neonicotinoidele sunt un pericol pentru multe specii de albine. De asemenea, repoziționarea Marii Britanii împotriva insecticidelor a avut un impact asupra votului.

Ecologisții au salutat decizia UE; cinci milioane de oameni din lume au semnat petiții pentru extinderea interdicției. În schimb, producătorii și unii fermieri s-au opus interdicției, susținând că studiile nu sunt clare.

Cercetătorii au demonstrat de mult timp legătura dintre acest tip de insecticide și declinul albinelor. Neonicotinoidele sunt cele mai folosite insecticide din lume.

Cum au votat statele membre:

Pentru: Austria, Cipru, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Slovenia, Spania, Suedia și Marea Britanie.

Împotrivă: România, Cehia, Danemarca, Ungaria.

Abțineri: Belgia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Finlanda, Polonia, Portugalia, Slovacia.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger