Ucraina anunță semnarea unui acord pentru încheierea crizei

1

Guvernul președintelui Viktor Ianukovici a anunțat pentru vineri încheierea unui acord care să pună capăt vărsării de sânge, după o noapte de discuții cu protestatarii, delegați ruși și miniștrii de externe ai Germaniei, Poloniei și Franței, scrie New York Times. “Negocierile pentru soluționarea crizei politice din Ucraina purtate între președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, liderii opoziției, UE și reprezentanți ruși s-au încheiat”, arată un comunicat al președinției. “Părțile au convenit să încheie un acord care să aplaneze criza, iar semnarea lui a fost planificată pentru vineri dimineață.” Nu au existat însă detalii imediate privind deznodământul negocierilor, majoritatea participanților la discuții abținându-se de la comentarii.

 

Foto: Bulent Kilic/AFP/

Potrivit BBC News, ministrul de externe al Franței a îndemnat la precauție, spunând că acordul nu este definitiv și că opoziția nu a confirmat deocamadată afirmațiile lui Ianukovici. Acordul vine după cea mai sângeroasă zi de la începutul confruntărilor care durează de trei luni și de la încheierea erei sovietice. Joi, 20 februarie, forțele de ordine au deschis focul împotriva unei mase mari de demonstranți antiguvernamentali din Kiev, lăsând în urmă zeci de victime. Potrivit opoziției, între 70 și 100 de oameni ar fi murit în timpul atacului, unii dintre ei împușcați în cap, autoritățile municipale reducând numărul la 39.

Împușcăturile au avut loc în urma unui armistițiu fragil, după ce protestatarii furioși au făcut paradă în piața centrală a Kievului alături de zeci de polițiști capturați. Ianukovici a pierdut cel puțin 12 aliați politici, printre care și primarul capitalei, care a demisionat din Partidul Regiunilor pentru a protesta împotriva vărsării de sânge. Președintele ucrainean s-a sfătuit cu trei miniștri de externe din Uniunea Europeană care au venit să forțeze o soluție de compromis, aproape de zona principală de conflict din Kiev. Spre sfârșitul zilei de joi, existau semne că președintele Ucrainei s-ar apropia de un compromis, exprimându-și dispoziția de a organiza alegeri prezidențiale și parlamentare anul acesta, așa cum a cerut opoziția.

Cu toate acestea, încheierea unui acord părea să fie departe, având în vedere ostilitatea și neîncrederea din ambele tabere și mai ales faptul că mulți dintre adversarii președintelui au spus că nu se vor mulțumi decât cu demisia lui. Singurul lucru care este clar până acum pentru ziua de vineri, potrivit New York Times, este că protestatarii și-au recâștigat și chiar extins teritoriul pe care îl pierduseră în Kiev cu două zile în urmă, când poliția a încercat un asalt sângeros, dar fără succes, asupra Pieței Independenței – punctul central al protestelor din noiembrie încoace. Citiți întregul articol pe New York Times.


Un comentariu

  1. Foloseste auto-corectul in limba romana,altfel iti vei pierde unul din cei 20 de cititori pe care ii ai.Nu de alta,dar asta inseamna lipsa de respect pentru cei care-ti citesc articolele.Salut

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger