Ucraina a început construcţia unui zid din oţel care s-o separe de Rusia

1

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat la începutul lui septembrie că vrea să ridice un zid mare, din oţel, numit “Zidul”, la graniţa cu Rusia, care, cel puţin teoretic, să ţină Moscova şi separatiştii la distanţă, scrie The Daily Beast. Zidul ar urma să fie însoţit de turnuri de supraveghere, tranşee pentru soldaţi şi un câmp mare şi gol împrejmuit cu sârmă ghimpată. Fortificaţiile de câţiva kilometri ar urma să includă 4.000 de buncăre militare, detaşamente de tancuri şi echipamente de supraveghere sofisticate care să detecteze mişcarea trupelor de-a lungul frontierei.

 

 

Deşi proiectul de aproape 2.000 km pare improbabil, guvernul a alocat deja fonduri pentru el, iar munca a început la graniţă, în apropiere de oraşul Kharkiv, aflat departe de zona de conflict. În timpul unei vizite la locul în care ar urma să fie ridicat zidul, premierul Arseni Iaţieniuk a spus că proiectul demonstrează că Ucraina şi Rusia “nu sunt o singură naţiune, după cum spune Putin şi după cum crede Kremelinul”, enunţând o serie de motive pentru a-şi susţine afirmaţia: stoparea imigraţiei ilegale, a acţiunilor subversive, a cotrabandei, a transferurilor de arme şi materiale radioactive şi deschiderea porţilor către Uniunea Europeană. “Nimeni nu ne va acorda un regim de vize gratuite în UE dacă nu există graniţă”, a spus premierul. Yatsenyuk a susţinut atunci că UE are pregătite deja 20 de milioane de dolari pentru construirea zidului, despre care a spus că ar fi important şi pentru obţinerea statutului de membru NATO.

Costurile estimate pentru ridicarea zidului ar fi de 100 de milioane de euro, de zece ori mai mult decât bugetul actual de apărare al Ucrainei. Totodată, există riscul ca rebelii să-i atace pe muncitorii care lucrează la zid. Cu toate astea, primarul Kievului, Vladimir Klitschko, a apelat la nemţi luna aceasta pentru expertiză şi ajutor la ridicarea construcţiei, în timpul unei vizite în Berlin. Cererea sa neobişnuită, scrie The Daily Beast, a ridicat sprâncene în Germania, unde încă persistă amintirea neagră a Zidului Berlinului. Ideea proiectului îi aparţine lui Igor Kolomoisky, guvernatorul Dnipropetrovskului şi proprietarul celei mai mari bănci din Ucraina, Privatbank, care a pus la bătaie 10 milioane de euro pentru construcţia zidului.

Citiţi mai mult pe The Daily Beast.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger