„Ucigasul” de pe perete. Mituri despre aerul conditionat

49

Vara, omul modern cu greu se mai poate descurca in aglomerarile urbane fara aparatul de aer conditionat. Acesta racoreste, face aerul uscat mai respirabil, elimina transpiratia, cu alte cuvinte ofera confortul minim necesar in zilele toride si in incaperile sau spatiile sufocante. Insa, pentru nu putini, aparatul de aer conditionat este un lucru inspaimantator, care duce la raceala, afecteaza sinusurile, polueaza mediul, imprastie microorganisme. Binefacere sau pericol? Haideti sa vedem impreuna.

 

 

Spaima lui Magor. Reala

Ideea acestui text ne-a venit dupa ce Magor (da, Magor Csibi, initiatorul TOTB) ne-a intrebat ingrijorat: „Este catelul meu in pericol pentru ca a baut resturi de apa ce s-au scurs dintr-un aparat de aer conditionat?”

In mod normal, orice animal simte daca apa pe care o bea este potabila sau nu. Insa, desi toate aparatele de aer conditionat sunt dotate cu dispozitive de eliminare a apei rezultate in urma condensului, acest lucru nu se intampla mereu in cele mai sigure conditii. De aceea, e mai bine sa fie evitat consumul apei reziduale.

Oricum, toate aparatele de acest gen au instructiuni de folosire unde scrie foarte clar: „Nu beti apa care se scurge de la aparatele de aer conditionat” si „Nu plasati animale sau plante in directia fluxului de aer”.

Avantaje? Evident

Dar ce este de fapt acest obiect casnic, devenit azi aparent indispensabil? Pe scurt,  aparatele de aer conditionat micsoreaza temperatura si umiditatea, transformand un mediu insuportabil intr-unul confortabil. Totodata, aerul conditionat reprezinta un plus si pentru sanatate. Cardiacii si batranii pentru care o zi caniculara este o amenintare reala pot trece cu succes peste aceasta provocare daca stau intr-un loc racit cu aer conditionat.

„Simptomatologia rinitei alergice se poate ameliora datorita filtrelor, in special a filtrelor pe baza de hartie folosite la aparatele de aer conditionat”, spune dr. Sandra Alexiu, medic primar medicina de familie. „Pe de alta parte, extinderea utilizarii aerului conditionat a dus la scaderea dramatica a patologiei de supraincalzire, exemplele cele mai elocvente in acest sens fiind in statul Carolina de Nord, SUA sau in Atena”.

Dar aparatele nu indeparteaza doar caldura. Folosirea lor rationala duce la prevenirea poluarii, a prafului, polenului, implicit a alergiilor, crizelor de astm si bolilor respiratorii asociate poluarii. „Se recomanda pacientilor cu astm sa aiba aer conditionat”, adauga dr. Sandra Alexiu.

Totusi, aerul conditionat prezinta si pericole, mai ales daca aparatul nu este intretinut cum se cuvine.

Pericole? Deloc putine

Folosirea in exces si mai ales a unor aparate de aer conditionat care nu sunt bine intretinute prezinta un pericol pentru sanatate. Astfel, este posibil sa te alegi cu o raceala de la ele, dar nu din cauza curentului, cum se crede in mod obisnuit, ci din cauza microorganismelor care se strang in aparat (bacterii, virusi, ciuperci, intr-un aparat de aer conditionat poti sa gasesti toata gama de patogeni). Poti face gripa si alte infectii ale tractului respirator, otita, dar si boli mai putin cunoscute.

„Se considera ca una dintre cauzele paraliziei faciale Bell (periferica, la nivelul unei semifete) ar putea fi  expunerea la aer conditionat”, spune dr. Sandra Alexiu. „De asemenea, se poate induce fibromialgia (afectiune medicala cronica, ce se caracterizeaza prin durere difuza si sensibilitate in muschi si tesutul moale)”.

De asemenea, sporii ciupercilor (de exemplu Candida) se pot gasi cantonati in orificiile aparatelor de aer conditionat neintretinute corect. Sindromul Raynaud (sindromul mainilor si picioarelor reci), dermatita a frigore, pot fi la randul lor declansate de aerul conditionat, considera specialistii.

Aerul rece si uscat afecteaza nu doar sinusurile, spre exemplu, ci si tenul. „Aerul conditionat poate determina <<sindromul de ochi uscat>>, dar si uscarea accentuata a pielii, motiv pentru care se va evita la pacientii cu piele uscata (spre exemplu cei care au sindromul  Sjogren)”, spune dr. Sandra Alexiu.

Sunt insa si alte probleme legate de folosirea nepotrivita sau in exces a aerului conditionat:  acesta poate fi un „declansator” pentru durerile de orice fel sau, pe de alta parte, aparatele pot fi suparatoare prin nivelul crescut si constant de zgomot.

Probleme in masina? E posibil

Aerul conditionat este extrem de util in masini, in zilele calduroase, cand tabla incinsa a autoturismului ridica temperatura dinauntru cu multe grade. Insa si in acest caz este obligatoriu ca aparatele sa fie bine intretinute si cu filtrele curatate. Altfel, pot aparea probleme din cauza microorganismelor care se inmultesc si care pot duce la aparitia unor probleme de respiratie pentru persoanele din interiorul masinii.

Specialistii de la Louisiana State Medical Center au identificat nu mai putin de opt tipuri diferite de mucegaiuri in 22 din 25 de masini analizate. Ceea ce este un procent foarte mare.

Pe de alta parte, aparatele care au filtre proaste sau care nu sunt bine intretinute pot duce la aparitia bacteriei “Legionella pneumophila”, care cauzeaza o infectie pulmonara grava, numita “legioneloza” (sau “boala legionarilor”).  Bacteria supravietuieste in mediul acvatic sau umed, in special in apa condensata din sistemele de climatizare sau conductele de distributie a apei, in mediul urban.

Dr. Sandra Alexiu este insa temperata in aprecieri: „Numai expunerea la aerul contaminat cu Legionella poate produce pneumonia respectiva. Nu este cazul aparaturii individuale, ci a marilor instalatii de aer conditionat care utilizeaza recircularea aerului in cladiri cu numeroase incaperi (hoteluri, cladiri de birouri, sali de conferinte)”.

Oricum, infectia apare dupa inhalarea unor picaturi extrem de fine de apa contaminata. Legioneloza se manifesta prin dureri de cap, curburatura (cresterea temperaturii), dureri abdominale, diaree, tuse seaca, febra moderata si o stare de indispozitie generala. Apoi, in cateva zile, febra creste, durerile musculare si astenia se accentueaza. Pneumonia se manifesta prin durere toracica, dificultate in respiratie si tuse cu expectoratie.

Pe de alta parte, s-a vorbit recent de blocarea sistemelor de aer conditionat ale avioanelor din cauza cenusei vulcanice.

Favorizeaza ingrasarea? Se pare ca da

Suna paradoxal, dar este foarte probabil ca utilizarea pe scara tot mai larga a aparatelor de aer conditionat si a sistemelor de incalzire sa fie unul din factorii favorizanti ai procesului … de ingrasare, tot mai specific omului modern.

Cel putin aceasta e situatia in Statele Unite. Un studiu recent al biostaticianului David Allison arata ca unul din factorii mai putin cunoscuti ai „crizei americane a obezitatii” este legat de „reducerea variatiei temperaturii ambientale”.

Mai exact, in urma folosirii tot mai intense a aparatelor de aer conditionat, cele mai multe case si birouri sunt mentinute la aceeasi temperatura de-a lungul intregului an. Iar asta face ca oamenii sa consume energie mai putina, atata timp cat nu trebuie sa „munceasca” pentru racirea sau incalzirea organismului. Statisticile sunt clare in acest sens: in sudul SUA, unde se inregistreaza cea mai mare rata a obezitatii, numarul caselor cu sisteme de conditionare a aerului a crescut de la 37 la 70 la suta in nici 10 ani.

In Romania, desi a crescut foarte mult atat gradul de utilizare a aparatelor de aer conditionat, cat si numarul persoanelor obeze, este dificil de facut acum vreo legatura intre acestea. „Ma indoiesc ca putem vorbi de studii care sa ateste aceasta legatura in Romania. Obezitatea are, mai degraba, multiple alte cauze”, spune dr. Sandra Alexiu.

Factor de risc pentru mediu? Adevarat

Primele dispozitive care functionau ca niste aparate de conditionat aerul contineau gaze inflamabile precum amoniacul, clorura de metil sau propanul, care puteau duce la accidente fatale in cazul unei scurgeri. Apoi a fost creat freonul, in 1928.

Freonul este numele generic dat substantelor din clasele clorofluorocarbon (CFC), hidrocloroflurocarbon (HCFC) si hidrofluorocarbon (HFC), folosite pe post de refrigerenti. Oamenii de stiinta au observat insa ca refrigerentii pe baza de clor afecteaza atmosfera. Refrigerentii CFC au fost dezvoltati acum mai mult de 70 de ani, fiind folositi pentru frigidere si aparatele de aer conditionat, insa s-a observat ca ei capteaza caldura Pamantului, sporesc temperatura medie de suprafata si afecteaza stratul de ozon.

O solutie interimara pana la aparitia unui agent de racire care sa nu contina clor a fost inlocuirea CFC cu HCFC, refrigerenti partial halogenati constand din metan sau etan in combinatie cu clor si flor, care au o durata de viata mai scurta si afecteaza mai putin stratul de ozon decat predecesorii sai. Apoi au aparut HFC, care nu contin niciun atom de clor si nu afecteaza stratul de ozon, insa capteaza la randul lor caldura si contribuie la incalzirea globala.

Astfel, in 1987, 180 de tari au semnat Protocolul de la Montreal, care a stabilit reducerea succesiva a productiei de CFC si de HCFC. Productia de CFC a fost oprita in 1995, insa acesti refrigerenti mai exista inca in aparate de aer conditionat, din moment ce multe astfel de dispozitive au o durata de viata de pana la 30 de ani. Productia de HCFC a fost programata pentru reducere succesiva pana in 2030, iar in 1997, Protocolul de la Kyoto a pus R-134a, un tip de HFC, pe lista celor 6 gaze cu efect de sera care trebuie reduse, fara a fi stabilita insa o data clara. Despre noua schema si criticile iscate pe marginea reducerii gazelor cu efect de sera puteti citi aici.

Acum se cauta refrigerenti care sa aiba un impact mai redus asupra mediului sau inlocuirea lor completa. Exemple ar fi refrigerentii „azeotropici”, care ar fi mai prietenosi cu mediul, dar care au costuri de productie mai mari, si, mai nou, un metal „inteligent” care ar putea inlocui refrigerentii – acesta absoarbe sau creaza caldura la fel ca sistemul clasic bazat pe compresie, insa foloseste mai putina energie si evita folosirea substantelor cu potential de incalzire globala.

Cu toate acestea, The Economist scrie ca noile dezvoltari tehnologie cauta sa faca sistemele de racire mai ecologice mai mult din cauza consumului lor mare de energie. Majoritatea aparatelor de aer conditionat, continua publicatia britanica, consuma multa electricitate pentru ca se bazeaza pe compresoare mecanice, iar un inlocuitor eficient ar putea fi „racitoarele termale” care, in loc sa foloseasca compresoare mecanice pe baza de electricitate, sunt alimentate de apa calda.

O serie de probleme tehnice legate de aparatul de aer conditionat si raspunsul la ele puteti gasi aici. In cazul unei scurgeri de freon, oamenii sunt indemnati sa cheme neaparat un specialist.

Scurta istorie

In 1758, un experiment al inventatorului Benjamin Franklin si al lui John Hadley, profesor de chimie la Universitatea Cambridge, a demonstrat ca evaporarea unor lichide foarte volatile precum alcoolul sau eterul poate fi folosita pentru a cobori temperatura unui obiect dincolo de punctul de inghetare a apei. In 1820, omul de stiinta si inventatorul britanic Michael Faraday a descoperit ca procesul de compresie si lichefiere a amoniacului duce la racorirea aerului atunci cand amoniacul lichefiat se evapora.

Cativa ani mai tarziu, medicul american John Gorrie a folosit tehnologia compresiei pentru a crea gheata, pe care a folosit-o pentru a racori atmosfera din saloanele spitalului din Florida in care lucra, gandul sau final fiind cel de a-si folosi masinaria de facut gheata pentru a regla temperatura cladirilor. Si-a imaginat chiar si un sistem de aer conditionat centralizat care sa racoreasca orase intregi. Desi prototipul sau se confrunta cu scurgeri si functiona neregulat, Gorrie a primit un brevet pentru inventia sa in 1851.

Cu toate acestea, primul aparat de aer conditionat modern si electric a aparut abia 50 de ani mai tarziu, in 1902, fiind rodul muncii inginerului american Willis Carrier. Asta dupa ce, in 1906, Stuart W. Cramer, din Carolina de Nord, a combinat umiditatea cu ventilatia pentru a „conditiona” si modifica aerul din filatura sa si a folosit pentru prima oara termenul de „aer conditionat”. Willis Carrier a adoptat acest termen si l-a inglobat in numele companiei sale.

Carrier a folosit masinaria inventata de el pentru a imbunatati productivitatea dintr-o imprimerie. Daca initial a fost folosit pentru imbunatatirea procesului industrial, cu timpul, aparatul de aer conditionat electric a ajuns sa sporeasca confortul in locuinte si automobile, vanzarile in acest sens incepand sa creasca in anii ’50.

Foto: Flickr.com

Tags:49 de comentarii

 1. Numai in Romania veti gasi o gramada de ipohondrii, putori care nu fac sport niciodata si care se plang de CURENT.
  Notiunea de curent este specifica natiei noastre, ea nu exista nicaieri in lume.
  Da, aerul conditionat produce acest curent care poate fi mortal, de aceea sunteti o gramada cei care aveti AC si stati cu el oprit.

  • S-a gasit cineva sa aduca in discutie notiunea de “curent” si se polemizeaza intens si inutil pe aceasta tema, ignorandu-se tema articlolului: “aerul conditionat”.
   Ar fi mai interesant de discutat despre totala ignoranta a romanilor referitoare la aspectele ecologice ale utilizarii ac. Articolul este plin de ineptii si banalitati. Interesant de stiut cum previnene ac astmul, poluarea, praful si polenul. Omoara florile? Spala strazile? Reface stratul de ozon si rezelvele de energie ale Terrei? Uau!
   Poate ar fi mai bine sa ne raportam mai mult la Europa si mai putin la SUA, am avea mai multe de invatat. De ex, cam cati nemti au AC acasa? Pe cate cladiri din orasele vest europene spanzura cate un aparat AC la fiecare geam?

 2. Pt Anonim – ne lasi…numai noi romanii avem notiunea de curent…!! am citit si eu idiotenia de articol care reclama acest lucru… si hop exista si “omul” care preia un concept fara sa reflecteze si sa-l verifice? Esti sigur? 100%? Du-te in alte tari…mai stai pe acolo cu oamenii si o sa vezi aceleasi probleme…. nu se spune curent se spune aer rece, cald…bla-bla…

  • Am fost in tari in care nu ai ajuns niciodata. Stiu ceea ce spun: din Pacific pana in Asia nu exista notiunea de curent. Curentul este o notiune dezvoltata de ipohondrii si de inactivi.
   Eu dorm cu ac-ul pornit in camera si nu am nimic. Am fost in Fagaras acum doua saptamani in pantaloni scurti. Afara erau 5 grade, ceata si vant de 80km/h.
   Nu am patit nimic.
   Curentul nu exista la nicio alta natie de pe glob.

   • Ba există, dar nu cauzează dureri de cap și răceli 😀

    Când eram mic am fost protejat de orice sursă de “curent” (apropos, în engleză – draft >>> a current of air in a closed-in space ). Rezultatul? Două geamuri deschise în casă și aveam o groaznică durere de cap. De când sunt în State m-am obișnuit cu A/C și am rezolvat acea problemă. Nu mai sufăr de “curent”. Cu cât îți protejezi mai puțin organismul de mediu cu atât devii mai adaptat la el. Cu cât te protejezi mai mult, cu atât devii mai susceptibil de boală atunci când, pentru un moment, lași garda jos. Așa funcționăm noi…

    Așadar, noțiunea de curent există și-n alte țări, însă nu asociată cu boala 🙂

    Adrian

   • Am stat in cabina cu un englez- harsait prin toata lumea; a iesit de la dus, si i-am atras atentia ca o sa raceasca; De ce? O sa te ia curentul! Cei ala curent? Vantul care se face intre instalatia AC si hubloul deschis! Baiete, De unde esti? Romania? Aha!! Afla ca in 40 de ani m-am plimbat prin toata lumea, am vazut aproape 100 tari, si Polul Nord, pana mor vreau sa fac suta si Polul Sud , da .. daca zici tu o exista curentul ala, da sa stii ca in Anglia si Canada care sunt tarile mele , nu exista notiunea asta, si nu am auzit nici pe unde am fost; da noi suntem mai inapoiati, nu ne comparam cu Romania zici? I-am tras o injuratura printre dinti( spumoasa, ireproductibila aici) si am iesit din cabina….

   • Nu va luati dupa mine, sunt un hippie anonim cu pielea groasa de nespalat, nu v-ati prins cand am zis ca stateam in vant de 80km/h cu 5C?

 3. Aerul conditionat este una dintre cele mai mari inventii.
  Ca noi, romanii, suntem in general contra lui, asta tine de educatie. Asa cum suntem obsedati ca ne trage curentul (obsesie inexistenta in alte tari europene), la fel de speriati suntem si de aerul conditionat.

  • da, exista. il contactezi pe Adrian (care a fost din Pacific in Asia ) si il rogi sa sufle putin in AC-ul tau. Sa n-am parte daca nu o sa moara toate bacteriile la 5 grade celsius, cu 80 la ora o sa dispara (ca magarul in ceata de la Fagaras),si daca o fi sa scape unele, acestea o sa ajunga la Fagaras,unde o sa-si dea obstescul sfarsit. Si poti sa-i dai ca cadou o pereche de pantaloni scurti :))))

 4. Asa este, la noi in tara toata lumea se plange ca aerul conditionat e daunator si te poti alege cu tot felul de boli daca il folosesti. Daca e prea cald din cauza ca nu se foloseste aerul conditionat atunci nu putem lucra. De fapt asta e scopul. Sa nu muncim.
  Pentru carcotasi. Am lucrat si la companii din strainatate si nu am vazut nicaieri obsesia asta de a elimina aerul conditionat din birou. Numai la noi.

 5. D-aia ramanem o natie de inapoiati, inclusiv medicii romani sustin existenta unor boli unice romanilor cum ar fi “curentul”. Chiar l-am rugat pe un medic sa-mi explice si mie cum poti face anumite afectiuni de la “curent” si n-a stiut sa-mi explice.

  De-aia nu sunt raspandite masinile decapotabile in Romania 🙂

 6. Nu este adevarat ca aerul conditionat previne astmul, ci dimpotriva. Previne crizele astmatice ale persoanelor care au deja astm. Nuanta.

  Aerul conditionat (de fapt, in principal filtrele) este considerat drept principalul responsabil de epidemia de astm din sudul SUA: traind practic viata intreaga intr-un mediu artificial, cu aer filtrat si temperatura constanta, corpul oamenilor (tineri in special) nu mai este obisnuit sa intalneasca polen si alte particule, mai ales in conditii climatice cu care nu mai e obisnuit si reactioneaza violent cand o face, in cele din urma: astmul.

  • ceea ce voi ati discutat despre “curent” este in mare parte adevarat, dar pentru necunoscatori, curentul apare de la o bacterie care se afla in canalul care face legatura intre ureche si gat necesar pentru egalarea presiunii intre urechea internat si mediul exterior fara de care timpanul se sparge, dar aceasta bacterie o avem toti si care e activata de mai multi factori , aer rece, dinti cariati, curenti de aer, sau igiena precara. Un sistem de aer conditionat este foarte bun atata timp cat e bine intretinut.. Cat despre efectele curentului le puteti evita prin cresterea nivelului de igiena in special cea bucala.

 7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Uniunea Europeana, la brat cu liderii religiilor, cu ateii si masonii/ “TERORISMUL” – CATALIZATOR PENTRU INTEGRAREA EUROPEANA SI PENTRU LEVIATHANUL SECURISTIC MONDIAL/ Isarescu ne “ameninta” cu c

 8. Atunci cand sistemul imunitar este slabit , sau suferim fara sa stim de o afectiune mai mult sau mai putin grava, corpul fizic resimte foarte usor schimbarile de temperatura, curentii de aer( “curentul”) si se realizeaza mai greu termoreglarea. actiunea mediului inconjurator avand consecinte astfel asupra corpului fizic. Astfel se raceste, se simte durere , gen pareze, nevralgii. Normal ca medicii nu iau in considerare notiunea de “m-a tras curentul”. In limbaj popular se accepta.
  Si un raspuns si pentru cel cu masinile decapotabile….- prietene clima Romaniei cu patru anotimpuri, atmosfera poluata din marile orase obliga pe roman sa nu isi cumpere o decapotabila. Numeste acest lucru ADAPTARE.

 9. Frumos articol dar inutil!

  Se repeta aproape obsesiv “care nu sunt bine intretinute”. In ce consta aceasta intretinere?

  AC-ul de la mine de acasa are doar o plasa verde ca cea de insecte. O spal de 2, 3 ori pe an si nu are praf.

  AC-ul din masina nu are nici un filtru specific. Este doar filtrul de polen prin care trece aerul indiferent daca este pornit AC-ul.

  DECI cum omoram bacteriile care se formeaza pe elementul de racire – condensator parca se numeste. Cum intretinem BINE un aparat de AC?

 10. Fiecare om reactioneaza diferit. Poti sa pui pe cineva cu artrita in jet-ul unui aer conditionat si sa te astepti sa nu aiba nici o problema?

  Cateva observatii de bun simtz:
  Multi oameni au probleme musculare (gat intepenit) atunci cand dorm sau stau perioade indelungata in jet-ul unui aer conditionat, sau intr-un curent rece constant.
  Ideal e sa folosim totul cu moderatie, sa nu stam direct in jet-ul aerului, mai degraba sa ne racorim indirect sa punem aerul sa bata de-a lungul tavanului, astfel ca aerul rece sa coboare in camera in mod natural.
  Deasemenea sa nu racim camerele prea tare: pentru cei mai multi 24C, (sau in cazul celor care sufera de caldura 22C) e suficient.
  Deasemenea sa tinem cont ca frigul afecteaza sistemul imunitar, sunt nenumarate studii. De ce sa le ignoram?
  De cate ori e posibil, sa folosim ventilatia naturala in locul aparatului de aer conditionat.
  Hai sa incetam sa fim obtuzi, sa ii judecam pe cei din jurul nostru, si sa ii ridiculizam pentru ca au opinii diferite.

 11. As incerca o precizare (ca medic).
  Situatia de comfort termic rezulta din interactiunea a trei factori. Adica temperatura aerului, umiditatea si miscarea acestuia (curent, vant).
  Daca temperatura aerului depaseste zona de comfort (cum se intampla vara sau in locuri inchise supraincalzite din alte cauze decat cele naturale). solutia este cresterea vitezei aerului si ajustarea umiditatii pentru ca temperatura efectiva sa fie cea dorita. Este vorba de ceea ce in mod curent se cheama AER CONDITIONAT. Daca temperatura aerului scade sub zona de comfort (ca iarna, de exemlu) este necesara tot o manipulare a celor trei factori susamintiti, adica incazirea aerului, reducerea circulatiei acestuia si adecvarea umiditatii in aceste conditii. Si acesta este tot AER CONDITIONAT.
  E bine sa stim ca AER CONDITIONAT nu inseamna numai racorire (cum o poate face un evantai sau un ventilator banal) ci crearea unui microclimat sanatos.

 12. Doar un comentariu scurt: nu stiu cine a pornit cu ideea termenul de “curent” exista doar in Romania, dar habar nu are ce vorbeste. Gugaliti dupa “cold draft” eventual combinat cu alti termeni pentru a vedea cati se plang de probleme.

  Fiecare suporta problemele mai bine sau mai rau. Unii oameni sunt alergici la polen. Altii au astm sau intoleranta la lapte sau susan. Altii au o sensibilitate a sinusurilor sau probleme articulare. Acestora din urma expunerea la un curent rece de aer nu le face bine.

  A spune “cine se plange de aerul conditionat e un ipohondru” e o tampenie.

  • Lasa guagalu si mai da-te prin Europa. O sa ramai surprins ca temperatura in toata mall-urile, magazinele, spatiile inchise in general, este mult mai scazuta decat cea de la noi. Autobuzele (care n-au aer conditionat) merg vara cu toate geamurile deschise, fara ca sa se planga cineva de curent.
   Suntem o natie de sensibili si obsedati de curent. Iar A.C.-ul e un dusman absolut al romanului.

   • Ai fost tu in toate mallurile si magazinele din Europa!! Vorbiti asa, muti dintre voi, doar ca sa va aflati in treaba si spuneti o gramada de prostii. Toti oamenii din Asia si Pacific au aer conditionat acasa, instalat la bungalow!!!! In multe tari din Europa, mult mai dezvoltate decat noi, aerul conditionat nu este atat de raspandit in afara birourilor, institutiilor etc. Pentru ca este ineficient din pdv energetic si polueaza! Nu cum scrie ineptia asta de articol, ca PREVINE poluarea!!

 13. Un articol foarte bun, pe o tema ignorata pe foarte multa lume. Cu permisiunea autorilor am cateva adaosuri:
  – aparatul AC trebuie curatat “la sange” pentru indepartarea bacteriilor, nu doar intretinut. Practic tot traseul aerului trebuie curatat, nu doar filtrul.
  – la automobile se face (in Germania) dezinfectarea traseului de aer. Ulterior se mai simte cam o zi miros de alcool (isopropanol) – insa cum se face (instalatie, presiune, temperatura, etc) nu stiu exact.
  – legatura intre AC si ingrasare este pur statistica…
  – daca freon exista doar in instalatii mai vechi (scrie in articol) si alti agenti de racire inca nu exista, ce contin aparatele pe care le cumparam azi??? Nu e nici un mister: tot freon.

  Oricum, articol interesant. La mai multe!

 14. la moldoveni, la Iasi…si inca la universitate, nu asa….”este” oameni care stau in curent si nu se plang, dar cand le dai drumul la AC se imbolnavesc instant si le amortesc toate celea tot la fel de instant…si revin la statul in curent, ca de la ala n-au nik….

 15. Pingback: Tweets that mention „Ucigasul” de pe perete. Mituri despre aerul conditionat » Think Outside The Box -- Topsy.com

 16. chiar si curentul..electric este nociv, mai ales daca-ti bagi vreascurile in priza. Si este cu atit mai daunator cu cit mai si costa 🙂 LOL

  Sint de-acord cu cel de mai sus care a zis despre “curent” ca este o obsesie romaneasca.Probabil ca sint tot aceiasi romani care acum 3 saptamini, pe litoral, le puneau copiilor caciulite in cap, sa nu le inghete inteligenta la 20 de grade…

  Aerul conditionat (cald sau rece cum zice si Anca mai sus) este foarte bun atita timp cit este utilizat normal si intretinut la timp.

 17. cold draft, draught – in engleza, courant d’air in franceza inseamna exact curent cu sensul din limba romana.

  “Il y a dans ce corridor un courant d’air mortel.”

  • @Radu, cuvintele astea exista mai mult in dictionar. In viata de zi cu zi notiunea de “trage curentul” este aproape inexistenta in Europa.
   Si inca ceva: mi s-a intamplat ca, mergand cu autocarul vara, 30 grade afara, 45 inauntru si unii pe care “ii trage curentul” sa tina cu dintii de geamurile inchise. Asta-i deja nesimtire, acesti obsedati de curent n-au decat sa-si ia fulare si caciuli daca le e frig.

 18. In ceea ce priveste simptomele legionelozei, am indoieli in privinta termenului folosit in articol “curburatura” (cresterea temperaturii). Este vreo sansa sa fie vorba de “curbatura” care semnifica durere musculara insotita de oboseala? Daca am dreptate, va rog sa corectati greseala si pe viitor sa aveti mai multa grija cand folositi copy-paste…

 19. 90% din romani inteleg prin aer conditionat unitatile AC tip split de perete. In strainatate blocurile au AC centralizat amplasat de obicei pe terasa. Aceste echipamente sunt profesionale si realizeaza o tratare a aerului – umiditate, temperatura, desprafuire, aport de aer proaspat. Aerul tratat (conditionat) este introdus apoi in cladire in mod calculat a.i. sa creeze un mediu uniform f placut. Aerul conditionat trebuie sa “spele” suprafetele vitrate – care sunt responsabile in general de neplacerile termice, nu sa sufle intr-o directie oarecare cum fac spliturile. De asemeni exista condensul care la split e aruncat in exteriorul cladirii. E neplacut sa mergi pe strada si sa iti pice in cap condensul de la AC. Cladirea moderna colecteaza condensul in mod corect.
  O zi placuta.

 20. Adevarul este ca cu t dai mai multa importanta unui lucru, unui factor de boala cu atat mintea “te ajuta” sa te imbolnavesti la acel factor, tu cu mintea ta stii ca daca este curent te imbonavesti, englezul stie ca daca nu e spalata cana din care bea v avea probleme de stomac, si asa se intampla, daca bea dupa altcineva se plange c ail doare stoimacul, dar asta e comanda data de creierul lui

 21. Voi uitati un lucru: sunt o multime de oameni cu probleme de sanatate (sinuzita, probleme de dantura, otita, sciatica, herinii de disc, inflamatii ale incheieturilor, ale tendoanelor, gonartoza, poliartita reumatoida, cocsartoza) si pe acestia A/c-ul ii termina. In 5 min li se inflameaza nervul cu probleme, producand dureri graoznice.
  Ma uit la mama mea, care cum dau drumul la A/C, cum incepe sa se vaiete.
  Asa ca A/c-ul nu e pt toti.

 22. am o sinuzita acuta si asta nu din vina mea….in jetul de aer (ca sa nu-l numim curent ca tot lumea e suparata pe acest cuvant) de la AC imi provoaca dureri de cap si inflamari ale mucoasei sinusurilor. Imi doresc foarte mult ca pe o astfel de vreme sa stau in atmosfera racoroasa insa tot timpul trebuie sa aleg: deschid AC si nu pot dormi noptile din cauza durerilor sau prefer caldura de afara. Apropos! ca tot se vorbeste de cum e si in alte tari cu aer conditionat in cladiri ca tot m-am perindat si eu prin diverse locuri si mi-am format o parere…nici nu stii pe unde sunt fantele…exact cum explica Ionica mai sus, si atunci da! alt mediu….cred ca de asta nici nu sunt obiectii

  • o multime de oameni de pe aici ( si nu numai) sunt pur si simplu , cu pluta( ma abtin cu greu sa nu folosesc cuvintele ce-i definesc exact- ar fi prea adevarate): Prima intrebare: spuneti-mi va rog, cati dintre voi ati citit inainte de procurarea unitatii AC sa-i zicem, despre oferta din piata, daca ati identificat ce va trebuie, si mai ales daca ati cumparat ce va trebuie. Fac pariu pe ce vreti ca daca propun un procent de 2 %, e mult, e exagerat. Intrebarea a doua: cati dintre posesorii de jucarii d-astea au citit, si mai ales au inteles manualul utilizatorului? 5% estimare dupa feedback. Si in sfarsit, citi dintre voi ati consultat un specialist in climatologie aplicata? 0.001% Pai fratilor, atunci de ce va plangeti? ati capatat exact ce ati solicitat, si ce ati platit…Viata e foarte dura, si cine e slab, e eliminat rapid…Foarte pe scurt, un sistem ambiental costa cam de 4-5 ori fata de un simplu aparat de AC( la momentul cand m-am confruntat cu problema asta -10 ani) Daca dat banii cui trebuie, e excelent, daca cumparati de capul vostru(sau specialisti de la coltul blocului sau de la magazin), v-ati bagat singuri boala-n casa.

 23. toma necredinciosul on

  @bancher si Ionica

  Deci este absurd sa dai vina pe aerul conditionat, cind de fapt problemele sint cauzate de o boala netratata( sau o sensibilitate) sau si mai rau, de utilizarea incorecta a aparatului.

  Este ca si cind ai acuza frigiderul pentru ca te doare in git sau iti genereaza dureri de dinti, de fiecare data cind servesti ceva rece de la frigider.

  Ca de obicei, generalizarea este o greseala, si cred ca persoanele in cauza ar trebui sa-si trateze afectiunile, in loc sa propage mituri urbano-populare.

  • Ionica, afectiunile enumerate de mine mai sus nu au leac, ele doar pot fi ameliorate, Iar A/C care il avem noi (clasic, in perete), nu face decat sa le agraveze.
   Poate a sa ajungi si tu peste un nr de ani sa ai una din aceste afectiuni, si sa vezi cum o sa ii rogi pe ceilalti sa opreasca A/C-ul. Si sper da nu dai de unii ca tine, care sa zica ,,mosule, trateaza-te, nu ne opro noua aerul condtitionat ca te doare pe tine urechea sau dintii sau spatele de la A/C”.

 24. Pingback: Cercetatorii ar putea depista sursa gazelor care musca din stratul de ozon » Think Outside The Box

 25. Aparatele de aer conditionat frigiderele ,lazile frigorifice pot fi considerate consumatoare de oxigen?Daca s-ar opri odata toate aparatele frigorifice de vpe tot globul pamantesc concentratia de oxigen din atmosfera v-a creste?

 26. Pingback: Aerul condiţionat ameninţă lumea | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger