Tusnad Zile Verzi – Actiune de ecologizare cu ocazia Zilei Pamantului

6

Cu ocazia Zilei Pamantului, un amplu proiect de curatenie de primavara a avut loc in perioada 22-24 aprilie pe Valea Oltului de pe raza judetului Harghita, actiune la care au participat scolile, primariile si organizatiile nonguvernamentale din localitatile aflate in sectiunea vizata. In total, 2.300 de persoane, care au adunat 400 de metri cubi de deseuri.

Evenimentul a fost initiat de Asociatia Green Zone si de Apemin Tusnad SA, impreuna cu AVE Huron SRL si A.N. Apele Romane Directia Apelor OLT – SGA Harghita si Goscom Tusnad. Pe langa rezultatele concrete, scopul acestei actiuni a fost promovarea unui stil de viata eco-constient si sensibilizarea populatiei locale cu privire la necesitatea de a actiona pentru prevenirea, ameliorarea si combaterea schimbarilor climatice.

Aproape 2.300 de persoane au participat la actiune: elevi si studenti de la scolile din regiune (care au reprezentat circa 2/3 din participanti), voluntari de la mai multe ONG-uri din judetul Harghita, angajati ai firmelor si institutiilor partenere si organizatoare. Au fost adunati aproximativ 400 de metri cubi de deseuri, care au fost transportate de firma locala de salubrizare, Ave Huron SRL, la  rampele  de gunoi ale municipiului Miercurea Ciuc.

Din pacate, de la an la an putem constata ca oamenii se dezvata foarte greu de vechile obiceiuri. Si in acest an s-au gasit cantitati impresionante de deseuri pe malurile Oltului, de la materiale de constructii si deseuri menajere, pana la mormane de PET-uri si deseuri electronice. Pe alocuri, voluntarii au trebuit sa desfiinteze adevarate gropi de gunoi improvizate. Astfel, s-a adunat o cantitate mai mare de deseuri decat anul trecut, dar trebuie luat in vedere faptul ca atat durata actiunii, cat si aria de salubrizare au crescut.

Apemin Tusnad face deja de 8 ani curatenie de primavara pe valea Oltului. De fapt, acesta a fost unul dintre primele demersuri de acest fel din regiunea noastra. Anul trecut, actiunea noastra a vizat curatarea malurilor si albiei raului intre localitatile Sandominic si Baile Tusnad, iar cei peste 1.800 de voluntari au adunat circa 1.200 de saci (de 300 de litri, in medie) de deseuri menajere si 30 de metri cubi de deseuri de plastic.

Tags:6 comentarii

  1. Concomitent cu operatiunile de curatare ar trebui inasprite pedepsele pentru cei care fac mizerie.

    Ar trebui introduse amenzi mult mai consistente, si pedepse cu munca in folosul comunitatii (la salubrizare) pentru cei care arunca deseuri aiurea. Deocamdata situatia e asa: o gasca de mii de nesimtiti uita sa stranga dupa ei la terminarea picnicului, iar o mica grupa de oameni (2300) strang dupa nesimtiti.

  2. am crezut cu tarie ca prin numirea unui membru UDMR la conducerea ministerului mediului se va mai curata tara asta. dar m-am inselat. nici o actiune din partea inspectorilor platiti nu am vazut la tele vizor. sa nu poti tu da o amenda consistenta nesimtitilor care merg la iarba verde si murdaresc tot locul si aceea sa o popularizezi ptr a-i mai speria? sa nu faci o pinda sa vezi cine arunca molozul in locuri stiute? pai de ce ne-ar da bani UE? ca sa curatam pe banii lor mizeria nesimtitilor? sper la mai multa raspundere….

  3. In scoli se fac ore pentru constientizarea faptului ca nu este bine sa arunci mizeriile decat in locurile special amenajate ? Pacat ca avem o tara frumoasa, dar murdara. Asta e adevarul. Vina este a noastra a tututor, mai mica sau mai mare.

  4. Legi exista, dar nu le aplica nimeni! Daca acestea ar fi aplicate, atunci multi dintre acesti nesimtiti, s-ar gandi de 2 ori la buzunarul lui, dupa ce ar lua odata amenda (Aici nu intra numai categoria celor care se duc la picnic, ci si a celora care merg pe strada si arunca pe jos sau merg cu masina si arunca gunoiul pe geam)

  5. pai de ce nu participa la actiunile de ecologizare, asistatii sociali, cei care nu au muncit niciodata, sunt sanatosi in putere si traiesc pe banii nostrii- de ce mereu sa faca voluntariat, copii, studentii, armata?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger