Tusnad – taram fermecat

0

Nu e sezon mai bun de depanat povesti ca iarna. Iar zona Tusnadului abunda in povesti despre frumusetile sale naturale. Cum s-au nascut povestile, nimeni nu stie. Dar nu se poate sa asculti o legenda fara sa te gandesti ca poate ascunde un sambure de adevar. Cat de mic.

de Tusnad (P)

Se spune ca demult, pe locul pe care acum se afla Baile Tusnad, nu era decat un camp imens, plin de izvoare de apa, care tasneau zgomotos la suprafata. De aceea, zonei i se spunea “Campul Vorbitor”. Nimeni nu stia ca acele ape pot face atat de mult bine. Intamplarea, caci intotdeauna exista o intamplare fericita care schimba cursul lucrurilor,  a facut ca un tanar pastor, descult, cu picioarele plin de rani ce se incapatanau sa se vindece, sa treaca prin Campul Vorbitor. Si mare i-a fost mirarea cand ranile s-au vindecat ca prin minune. Vestea apelor miraculoase din “Campul vorbitor” s-a raspandit si mii de oameni bolnavi au pornit spre zona binecuvantata. Si azi, in zona Tusnadului exista inca 48 de izvoare de apa minerala, fiecare cu calitatile sale specifice si tamaduitoare.

Trecutul celorlalte doua varfuri Murgo si Piliske (Murgul si Pilisca) care se inalta deasupra Bailor Tusnad este, deasemenea, invaluit in mister.
Legenda spune ca pe Murgo exista candva o cetate in care traiau stapanul zonei, Murgo, impreuna cu copiii lui. Bacon, baiatul, era la fel de aprig si hain ca tatal sau. Uzonka, fiica, era frumoasa si buna la suflet si gata sa ii ajute pe cei napastuiti.
Pe muntele vecin, in cetatea Piliske traia un tanar mandru si drept. Cei doi tineri, Uzonka si Piliske, se indragostesc, dar iubirea lor nu poate fi posibila.  Intr-un conflict nefericit, Piliske il ucide pe Bacon, iar tatal acestuia, ca razbunare se decide sa distruga cetatea locuita de Piliske. Uzonka insa afla de planurile tatalui sau si incearca sa il opreasca. Apeleaza si la vrajitoarea ei pe care o roaga sa invaluie cetatea in ceata. Planurile ei nu dau insa rezultate. Murgo incearca sa il ucida miseleste pe Piliske. O omoara insa, din greseala pe fiica sa care sare sa isi apere iubitul. Distrus de durere, Murgo, tatal ramas fara ambii copii, se retrage in cetatea sa pe care o distruge din temelii, pierind si el sub daramaturi. Piliske isi inmormanteaza iubita, din trupul careia izvorasc, dupa cum spune legenda, apele minerale binefacatoare ale Tusnadului si florile rare de aici. Dupa disparitia frumoasei Uzonka, Piliske nu a mai fost vazut niciodata. Batranii spun ca, de fiecare data cand varful Piliske este invaluit in ceata, acesta o plange pe Uzonka

Dar nu numai trecutul Tusnadului este impanzit de legende.

Formarea Lacului Sfanta Ana este la fel de misterioasa.

O legenda culeasa de Benedek Elek spune ca pe locul unde se afla lacul era odata o cetate, iar la o ora distanta, langa pestera Puturoasa, se inalta o alta. Cele doua cetati erau locuite de doi frati care se urau de moarte. Lacomia i-a facut mereu sa concureze intre ei. Asa se face ca, atunci cand fratele de langa pestera Puturoasa a obtinut o caleasca de aur cu sase cai mandri, a dat imediat fuga la fratele sau sa-i faca in ciuda. Orgolios, acesta i-a spus ca in 24 de ore el va avea o caleasca si mai mare, trasa de 12 cai. Gandindu-se ca nu prea avea sanse sa obtina ceea ce-si dorea, a pus sa-i fie aduse 12 fete din sat pe care sa le inhame la caleasca si sa mearga la fratele lui. Prima inhamata si cea mai frumoasa dintre ele si se numea Ana. Degeaba plangeau fetele si se rugau, nimic nu putea sa-l induplece. Cand s-a hotarat sa plece, a lovit-o pe Ana cu biciul. Din pielea alba a tasnit sangele, iar vazduhul a rasunat de chiotele stapanului. Atunci Ana l-a implorat pe Dumnezeu sa-l trasneasca si sa-l scufunde sub pamant pe acest om fara suflet. Deodata, cerul s-a innegrit, pamantul a inceput sa se cutremure si apoi totul s-a prabusit. In locul unde se afla cetatea a aparut un lac pe care pluteau 12 lebede. Departe de ele, in valtoarea lacului se zbatea un zmeu incercand sa le prinda. Dar ele au inotat pana la mal si, de cum au pasit pe pamant, s-au transformat iarasi in fete. Fiecare s-a grabit sa ajunga in satul ei, numai Ana a ramas acolo. A construit o capela si si-a petrecut toata viata in rugaciune. Aici au venit pelerini din toate partile lumii sa se roage in micul lacas impreuna cu fata cu suflet pur. Dupa moartea ei, localnicii au numit lacul Sfanta Ana.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger