Turnul care colectează apa potabilă din aer

1

Designerul italian Arturo Vittori a prezentat invenţia sa, WarkaWater Tower, un turn care revoluţionează modalitatea de colectare a apei potabile, curate, în Etiopia sau în alte regiuni din Africa, scrie site-ul Inhabitat.

 

 

Artistul italian a fost inspirat de o vizită recentă în satele izolate din nord-estul Etiopiei, unde colectarea apei potabile este un proces de multe ori periculos şi care consumă foarte mult timp localnicilor. Turnul inventat de Vittori se foloseşte de fenomenul condensării pentru a oferi oamenilor o metodă mai bună, mai eficientă şi, totodată, durabilă, de colectare a apei pentru familiile lor. În general, sarcina colectării apei cade pe femei, care fac drumuri lungi, ce durează ore întregi sau chiar o zi, pentru a ajunge la cea mai apropiată sursă de apă potabilă. Nu de puţine ori, apa colectată în astfel de călătorii este contaminată cu deşeuri umane sau animale. În plus, multe femei nu au cu cine lăsa copiii când merg după apă, aşa că îi iau cu ele, ceea ce îi poate pune în pericol.

 

 

stire 4 apr turn 2

 

stire 4 apr turn 3

 

Turnul WarkaWater este inspirat de copacul Warka (o specie locală de smochin mare), în jurul căruia au loc, de multe ori, adunările comunităţii. Structura turnului este o ţesătură din bambus, care formează vasele interioare ale acestuia. Un material plastic (din nailon şi fibre de polipropilenă) este pus în interior, pentru a forma micro-tunele necesare condensării zilnice. Pe măsură ce se formează picăturile de apă, ele curg pe acest material plastic într-un bazin, la baza turnului. Prin această recoltare a vaporilor de apă din atmosferă, se estimează că pot fi adunate 25 de galoane de apă potabilă zilnic, într-o modalitate eficientă şi, totodată, ecologică. Creatorul turnului speră ca oameni din diverse comunităţi africane să înveţe cum să utilizeze invenţia sa şi să o folosească. Un turn costă 550 de dolari şi se poate construi într-o săptămână, cu o echipă de patru oameni şi materiale disponibile pe plan local. Până în 2015, Vittori speră să ridice două turnuri funcţionale în Etiopia şi să găsească finanţarea necesară pentru altele, în alte regiuni africane unde problema apei potabile este severă.

 

 

stire 4 apr turn 5

 

stire 4 apr turn 6

 

stire 4 apr turn 7

 

Surse şi foto: Inhabitat, Wired, Arturo Vittori, Gabriele Rigon

 

Puteţi citi şi:

Viaţa fără lumină. Un filmuleţ despre un sat fără electricitate

Primul cardinal din Haiti luptă împotriva sărăciei

VIDEO Povestea impresionantă a omului care a învins deşertul de unul singur

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger