Un studiu recent publicat de organizaţia de caritate Tourism Concern arată că vizitatorii unor ţări exotice în curs de dezvoltare consumă de 16 ori mai multă apă decât localnicii, disproporţie ce cauzează conflicte locale, accentuează sărăcia şi contribuie la răspândirea bolilor, scrie The Guardian. Raporul a analizat situaţia a cinci destinaţii populare în rândul turiştilor internaţionali – Gambia, insula Bali din Indonezia, insulele Zanzibar din largul coastei Tanzaniei, Goa şi Kerala din India.
Nungwi/Zanzibar – Flickr/bdu
Tourism Concern a observat, printre altele, că în satele izolate Kiwengwa şi Nungwi din Zanzibar, turiştii consumă zilnic de 16 ori mai multă apă potabilă de persoană decât localnicii. Aceştia din urmă beau, în medie, 93,2 litri pe zi, în timp ce consumul mediu zilnic din hotelurile de cinci stele este de 3.195 l, iar cel din “casele de oaspeţi” mai puţin luxoase este de 686 l. Criza apei din Zanzibar, scrie publicaţia britanică, a făcut ca unele hoteluri locale să-şi tocmească paznici pentru protecţia conductelor de apă din pereţii clădirilor, în urma încercărilor de sabotaj din partea localnicilor furioşi, cauzate de consumul disproporţionat.
În 2010, un alt sat izolat din statul african, Jambiani, s-a confruntat cu o epidemie de holeră (boală ce ameninţă acum Cuba), care a ucis trei localnici şi care a fost pusă pe seama contaminării generate de sistemul de canalizare al hotelurilor. În aceste condiţii, corelate cu peisajul global în care 2.000 de copii mor în fiecare zi de pe urma diareei cauzate de apa şi salubrizarea proaste, organizaţia de caritate face un apel la industria turismului internaţional, la guvernele din ţările destinatare şi la turişiti să adreseze această “inegalitate uriaşă”.
Mai multe detalii aflaţi pe The Guardian.