Turismul dăunează lagunei din Veneţia, care este ameninţată şi de dezvoltarea imobiliară şi de reţeaua neadecvată de transport. Arhitectul Cristiano Gasparetto a spus că un studiu din 1988 indica faptul că numărul maxim acceptabil de turişti pentru Veneția este de 33.000 pe zi, dar turiştii care vizitează Veneţia în fiecare zi sunt 59.000 la număr.
“Numărul este prea mare pentru un oraș atât de fragil”, spune, la rândul său, Alessandra Mottola Molfino, directorul organizației Italia Nostra.
Experții organizației spun că transportul acvatic s-a dezvoltat foarte mult ca urmare a numărului mare de turiști, cauzând distrugerea treptată a ecosistemului lagunei. Elicele bărcilor care traversează canalele Veneției cu viteze tot mai mari aduc la suprafață apa de la adâncime, înghițită de valuri, transformând laguna într-un golf.
Luigi D’Alpaos, profesor de hidrodinamică la Universitatea din Padova, spune că în 70 de ani fundul lagunei a scăzut cu un metru. Italia Nostra sugerează o reducere a numărului de grupuri de turiști, deși conștientizează că acest lucru ar duce la un declin al economiei locale. De aceea, o soluție mai practică ar fi ecoturismul.
“Veneția este amenințată. Trebuie să găsim un echilibru între nevoile imediate și viitor pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă”, spune Mottola Molfino.
Foto: Flickr / Eoghan OLionnain
Sursa: The Independent