Turcoaicele îi râd în faţă vice-premierului care vrea să le interzică să râdă în public

0

Mii de femei din Turcia au postat ieri, pe Twitter, selfie-uri cu ele râzând, în semn de sfidare faţă de vice-premierul Bülent Arinç, care a susţinut într-un discurs că femeile n-ar trebui să râdă în public, scrie The Guardian. “Castitatea e atât de importantă. Nu e doar un cuvânt, e un ornament [pentru femei]”, a spus Arinç în faţa unei mulţimi care sărbătorea încheierea Ramadanului în oraşul Bursa. Discursul său avea ca temă “corupţia morală” din Turcia. “O femeie trebue să fie castă. Trebuie să ştie diferenţa dintre public şi privat. Nu trebuie să râdă în public.”

 

 

Ieri, mii de femei au postat pe Twitter poze în care râdeau cu gurile până la urechi, sub hashtagurile #direnkahkaha (“rezistaţi râsului”) şi #direnkadin (“rezistaţi femeii”). Bărbaţii şi-au exprimat la rândul lor solidaritatea pe reţeaua socială. “Bărbaţii unei ţări în care femeilor nu li se permite să râdă sunt laşi”, a scris unul din ei. Ekmeleddin Ihsanoglu, principalul contracandidat al actualului premier turc Recep Tayyip Erdogan la alegerile prezidenţiale de duminica viitoare, li s-a alăturat şi a postat şi el un mesaj: “Ţara noastră are nevoie, mai mult decât orice altceva, de femei care să zâmbească şi de râsul tuturor.” Alte figuri ale opoziţiei au spus că remarcile vice-premierului scot în evidenţă precaritatea drepturilor femeilor din Turcia. “L-am fi lăsat pe Arinç în fanteziile lui şi nici măcar nu am fi râs pe tema asta, dar în condiţiile în care se comit atâtea crime, el face [din femeie]o ţintă, punând accentul pe nevoia castităţii”, a scris pe Twitter Mela Onur, o parlamentară din principala formaţiune politică din opoziţie, Partidul Republican al Poporului, care îi îndeamnă pe oameni să partipe, săptămâna viitoare, la o demonstraţie în masă împotriva violenţei adresate femeilor.

Potrivit unui raport din 2009, peste 40% din populaţia feminină a Turciei a suferit de pe urma violenţei domestice. Peste 120 de femei au fost omorâte doar de la începutul acestui an, majoritatea de către parteneri de viaţă sau membri ai familiei. “Cuvintele lui [Arinç] ilustrează perfect atitudinea lui şi a partidului AK [aflat la conducere]faţă de femei”, spune Mehtap Dogan, care face parte din Colectivul Feminist Socialist, una dintre femeile care a postat pe reţeaua socială fotografii cu ea râzând. “În viziunea lor, femeile nu ar trebui să aibă niciun drept, ne tratează ca şi cum am fi o specie diferită.” Declaraţiile vice-premierului, mai spune Dogan, nu reprezintă un incident izolat de misoginie în trecutul recent al Turciei. Citiţi mai mult pe The Guardian.

 

Puteţi accesa şi:

O artistă japoneză a fost arestată după ce le-a trimis fanilor modele 3D cu vaginul ei

FOTO 20 de lucruri mai puţin cunoscute despre femei

Câteva mituri despre femei, probate de ştiinţă

FOTO Cum văd diferite culturi frumuseţea feminină

Cum arată portretul robot al româncei


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger