Parlamentul turc a adoptat recent o nouă lege considerată de critici și organizații drept un atac al premierului Erdogan la adresa libertății de expresie, a accesului la informație și a jurnalismului de investigație, arată Reuters.
Noua lege permite, printre altele, agenției guvernamentale care se ocupă de telecomunicații să blocheze fără autorizație accesul la diferite site-uri, dacă se consideră că aceste site-uri încalcă prevederile legate de privacy și au conținut cu caracter de insultă. Legea, care a fost vocal și îndelung contestată de activiști și organizații pentru libertatea de experie, îi va determina pe cei care oferă servicii de Internet să păstreze arhivele cu activitatea utilizatorilor, timp de doi ani, și să le pună la dispoziția autorităților, fără ca utilizatorii să fie informați de acest lucru. Aceasta este prima măsură dintr-o serie mai amplă, ce urmează să fie adoptată în viitorul apropiat.
Erdogan, care a declarat în urma amplelor proteste de la Istanbul că rețelele sociale sunt ”cea mai mare amenințare la adresa societății”, a fost comparat de către parlamentarul din opoziție Hasan Oren cu Hitler. ”Când ați ajuns la putere, vorbeați despre democratizarea Turciei — acum, nu încercați decât să implementați fascismul,” a arătat Oren, precizând: ”Amintiți-vă că și Adolf Hitler a folosit aceleași metode când a ajuns la putere.”
Potrivit Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, noile atribuții ale instituțiilor guvernamentale le vor permite să colecteze informații despre oricare utilizator de internet, fără limite sau restricții legale și fără ca utilizatorii să știe cum și când este colectată informația. Organizația Reporteri fără Frontiere e de părere că noua lege este menită să ranforseze cyber-cenzura, controlul guvernamental asupra Internetului și supravegherea.
Sursa: Al Jazeera
Puteți citi și:
Pirate Bay vrea să învingă odată pentru totdeauna cenzura pe Internet