Turcia ar putea interzice Facebook-ul şi YouTube-ul

0

După ce de curând Parlamentul Turciei a adoptat o lege care periclitează major libertatea de expresie în mediul online, premierul Erdogan a adus în discuţie interzicerea accesului pe plan naţional la reţeaua de socializare Facebook şi la platforma YouTube. Preşedintele Abdullah Gul a reuşit momentan să blocheze această iniţiativă, catalogând-o drept “inadmisibilă.”

 

facebook_closing

 

După publicarea online a mai multor informaţii care susţin acuzaţii de corupţie şi deturnare de fonduri publice în rândul guvernului turc, Tayyip Erdogan a acordat un interviu în cadrul căruia şi-a reluat discursul critic la adresa reţelelor de socializare, pe care le-a catalogat în timpul protestelor de la Istanbul drept ”cea mai mare amenințare la adresa societății”. Tot în acest interviu a mai declarat că va lua “noi măsuri în acest sens, după data de 30 martie, printre care şi interzicerea lor. Suntem hotărâţi pe această temă. Nu vom lăsa această naţiune să ajungă la mila Facebook-ului şi a YouTube-ului.” Această declaraţie a fost făcută pe fondul unui val de popularitate de care se bucură reţelele sociale, care au contribuit semnificativ la diseminarea unor materiale care demonstrează fapte de corupţie. Printre acestea, se afla şi înregistrarea unei convorbiri telefonice ale lui Erdogan, în care premierul şi fiul său ar fi discutat despre ascunderea unei sume importante de bani.

Preşedintele turc însă se opune acestei intenţii. Gul are dreptul să retrimită legi înapoi la Parlament, pentru o a doua deliberare, însă nu poate folosi acest drept decât o singură dată. Aceasta nu ar fi pentru prima dată când social media se află în vizorul oficialilor turci. Între 2007 şi 2010, YouTube a fost blocat în această ţară, în urma unei decizii judecătoreşti, sub acuzaţia că l-ar fi insultat pe fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk. Recent, premierul a catalogat reţeaua Twitter drept o “calamitate”, pentru rolul jucat în organizarea protestelor de anul trecut. În februarie 2014, Parlamentul a adoptat o lege care va permite instituțiilor guvernamentale să colecteze informații despre oricare utilizator de internet, fără limite sau restricții legale și fără ca utilizatorii să știe cum și când este colectată informația.

 

Sursa: Russia Today

 

Puteţi citi şi:

Dalai Lama vorbeşte despre iarbă şi Facebook

Pirate Bay vrea să învingă pentru totdeauna cenzura pe Internet


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger