Turbina fără pale, noua invenţie în domeniul energiei eoliene

1

Turbinele folosite în industria energiei eoliene au fost de multe ori criticate pentru pericolul pe care îl prezintă pentru păsări, din cauza palelor cu care sunt echipate. Însă o companie tunisiană demonstrează că se pot produce turbine fără pale, care nu doar că nu mai sunt un pericol pentru păsări, dar sunt, spun creatorii lor, şi de două ori mai eficiente decât turbinele clasice.

 

 

Tehnologia Saphon Zero Blade este propunerea companiei tunisiene Saphon pentru viitorul energiei eoliene: diferită, ieftină şi eficientă. Compania este în căutare de parteneri cu ajutorul cărora să înceapă producţia în masă a turbinelor fără pale şi comercializarea acestora. „Tehnologia propusă de noi, zero pale, este inspirată din tehnica navigaţiei şi va creşte eficienţa sistemelor actuale de convertire a vântului în energie. Turbina noastră va depăşi limita Betz, care spune că nicio turbină nu poate captura mai mult de 59,3% din energia kinetică a vântului”, promit creatorii turbinei.

O turbină obişnuită folosită în industria energiei eoliene capturează cam 30 – 40%, însă Saphon promite că turbina sa va fi de 2,3 ori mai eficientă. Iar costurile de producţie pe turbină ar fi cu cel puţin 45% mai mici decât în cazul celei tradiţionale, cu pale (în special datorită renunţării la pale şi la alte unităţi conexe). „Am dezvoltat mai multe prototipuri, suntem la a doua generaţie a acestora. Am realizat teste şi turbina pe care am obţinut-o acum se dovedeşte de două ori mai eficientă decât o turbină cu trei pale, iar ca şi costuri de producţie, a fost cu 50% mai ieftină”, a declarat Hassine Labaied, reprezentant al companiei.

 

 

Sursa şi foto: TreeHugger


Un comentariu

  1. Pingback: Un nou model de turbină fără pale promite eficienţă crescută în domeniul energiei eoliene | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger