Turbina eoliană care poate fi făcută acasă

12

Dacă locuieşti într-o zonă cu potenţial eolian şi vrei să-ţi reduci factura la energie, o turbină eoliană făcută acasă ar putea fi o idee bună. Cele comerciale sunt scumpe și foarte înalte, iar vecinii s-ar putea să nu fie fericiţi de noua ta achiziţie.

Ideea aparţine americanului Mike Marohn, din Washington. Zoetrope-ul este o turbină cu axă verticală făcută din părţi ataşabile, care poate fi realizată de oricine. Cei de la Applied Sciences, care au pus ideea în practică, spun că scopul turbinei este să fie o sursă suplimentară de încălzire a apei. Rezultatul este o turbină care poate fi făcută acasă de oricine cu materiale care se găsesc la magazinele de  bricolaj şi online. Ei pun toate informaţiile necesare la dispoziţie pentru realizarea turbinei  acasă, conectarea şi punerea ei în funcţiune.

În timpul testelor, turbina a furnizat 150-200 de waţi de energie într-o perioadă cu vânt. Applied Sciences a făcut turbina “open source”, astfel că oricine este interesat poate veni cu un design mai bun sau o poate adapta pentru folosirea în diferite zone geografice cu potenţial eolian diferit.

Foto: Applied Sciences

Sursa: Huffington Post


Tags:12 comentarii

 1. Foarte interesant, doar ca in magazinele de bricolaj de la noi nu gasesti materiale potrivite si daca pana la urma le gasesti, iti trebuie un atelier bine garnisit ca sa “croiesti” toate cele.
  Am vazut si variante romanesti pe net, dar tot asa, trebuie sa dispui de un arsenal de scule si materiale.
  Ar fi foarte utila colaborarea cu un mic atelier care sa poata produce “kit-uri” ce ulterior sa poata fi asamblate.
  Astept urmarea!

 2. Am un unchi care a construit o centrala eoliana in curtea sa. Agasit, scheme pe internet inclusiv constructia elementelor componente(elice,bobine, achizitionare magneti, etc), dar fiind intr-o zona unde vantul nu bate ca la campie, nu prea are randament. Preturile materialelor sunt scumpe, spre exemplu magnetii de calitate i-a cumparat din Suedia(1000 lei), sarma pentru bobine+ lacuri cateva sute de lei, o baterie(doar una ) pentru stocare(2ooA/h, speciala pentru asa ceva) 1700lei, convertor de tensiune nu mai stiu, restul le-a construit singur inclusiv elicea. Faceti un calcul simplu cam ce putere iti trebuie intr-o casa modesta, cam ce magazie de baterii pentru stocare, pierderile prin convertor( continuu in alternativ si 12v in 220v).Iti trebuie un grup de generatoare,zona favorabila si ce va bani.
  Scuzele de rigoare pentru greselile strecurate.

  • Nu este nevoie sa realizezi manual toate componentele.
   S-ar putea folosi un alternator de la o masina oarecare, care genereaza 12V plus partea electrica de incarcare a bateriei (o baterie obisnuita de masina).
   Smecheria este sa conectezi mecanic elementul rotit de vânt la alternator. Nici asta nu este extrem de complicat.
   Convertoare 12VDC – 220VAC exista destule pe piata. Se gasesc si la supermarket.
   Pentru o casa, este slaba miscarea: este greu sa alimentezi tot (AC, masina de spalat, calculator etc…) dintr-o astfel de sursa. Dar, macar un laptop si niste becuri economice tot poti alimenta. Daca nu ai o alta sursa de energie, este oricum un pas inainte.

 3. energie solara on

  De un timp de vreme ma gindesc la un proiect de energie verde obtinuta din lumina solara.Mai sunt citeva aspecte tehnice de lamurit,iar apoi as incerca sa construiesc un prototip.Daca merge il inregistrez la OSIM.Mai sunt inventii (inovatii) in domeniul asta asa incit cred ca mai e loc de unul.Mi-ar place sa colaborez cu cineva interesat de lucrul acesta…

 4. Cine are timp, sa caute pe internet arhiva revistei Tehnium, inainte de 1989. Constructorii amatori vor gasi date concrete despre constructia unor centrale eoliene.

 5. Pingback: VIDEO. Cum să-ţi construieşti un cuptor solar acasă | TOTB.ro - Think Outside the Box

 6. Sunt destule detalii pe internet de exemplu la frinare se comuta pe o rezistenta si elicea opune rezistenta la vint dar singurul inconvenient e financiar .magnetii sunt si la 400 ron bucata daca te apuci de ceva serios si trebuiesc aproximatic 16 bucati .invertoarele nu sunt bune toate deoarece de exemplu cel cu unda modificata nu e bun la frigider nu porneste motorul .iinverterul costa in jur de 2500 ron de aproximativ 4000w s au chiar mai mult acumulatorii pentru un roiect mai serios pui mai multi acumulatori sa ai autonomie mare. Un acumulator special costa si el vreo 900 ron aproximativ depinde de amperii debitati .

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger