Tunisiași Egiptul ar fi primele țări afectate de o criză alimentară globală. România se află în topul 20 al vulnerabilității

0

Guvernul din Tunisia a căzut iar Egiptul este în plină rebeliune. Creșterea prețurilor la alimente a contribuit la declanșarea celor două revolte și a stârnit proteste și în alte părți ale Africii. Analiștii economici și cei din sectorul alimentar avertizează că cele două state ar putea deveni primele victime ale unei crize alimentare globale și că alte țări sunt la fel vulnerabile. România s-ar afla în top 20.

Nordul Africii este dependent de pâine și importă jumătate din grâul pe care îl consumă, scrie Newscientist. Așa că atunci când prețurile la grâu au crecut cu 50% în 2010, Egiptul și-a sport masiv cheltuielile pe cereale pentru a le vinde apoi săracilor sub formă de pâine subvenționată. Cu toate acestea, prețul la pâine a crescut cu 25% în piețele private din Cairo. Asta a afectat în special pătura inferioară a clasei de mijloc, despre care specialiștii spun că a stat la baza revoltei. Dacă cei săraci sunt nevoiți să continue să muncească, spune pentru publicația științifică Claire Spencer, de la think tank-ul londonez Chatham House, cei care au o duc ceva mai bine au o mai mare libertate de a organiza demonstrații.

Chiar dacă mâncarea nu reprezintă singurul motiv de nemulțumire în Egipt, ea poate fi un factor declanșator. Oamenii se confruntă cu șomajul, cu proasta distribuire a locurilor de muncă sau cu joburi care nu sunt pe măsura pregătirii, nu își pot pune pe picioare o afacere, abia reușesc să își hrănească familiile, iar creșterea prețurilor la alimente nu a făcut decât să-i împingă înspre un trai de subzistență. Lecția care trebuie învățată de aici, susține firma de investiții japoneză Nomura, este că țările dependente de importuri și ai căror locuitori cheltuiesc o treime sau chiar mai mult din venitul lor pe mâncare sunt cele mai vulnerabile în fața creșterii prețurilor la alimente.

În top 10 se află Egipt, Algeria și Maroc, dar și Hong Kong, Bangladesh și Sri Lanka. Tunisia, România și Ucraina se află în top 20. „Prețurile ridicate la alimente (…) [reprezintă] o potențială sursă de proteste, revolte și tensiune politică”, avertizează Nomura. Iar Organizația pentru Alimente și Agricultură (OAA) a ONU a anunțat săptămâna trecută că prețurile la alimente au atins un prag record, cauzat de pierderi de recolte în Rusia, Australia și Pakistan (din cauza vremii nefavorabile), de creșterea prețului la petrol și de speculațiile financiare. Și vor rămâne ridicate cel puțin până la recoltele mari așteptate în viitoarele șase luni, preconizează Abdolreza Abbassian, de la OAA. Vremea va trebui să fie favorabilă iar recoltele îndeajuns de bogate pentru refacerea rezervelor și scăderea prețurilor. Dacă nu, am fi la un pas de o adevărată criză.

Citiți și:

Pe lângă criza democratică, Egiptul se confruntă și cu o criză a populației

Revoluţia din Egipt e revoluţia clasei muncitoare

Fructele şi legumele de sezon. Suntem programați să mâncăm mere toamna și leurdă primăvara?

De unde ne vin ouăle: 85.000 de găini moarte după prăbușirea unei clădiri

Unul din 10 locuitori ai planetei este obez. Locuitorii din Nauru sunt cei mai graşi din lume

Foto: EPA

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger