Tumorile infecțioase canine. Noi rezultate genetice

2

Când oamenii i-au domesticit pe câini acum circa 10.000 de ani, un efect secundar a fost apariția unui parazit bizar, care i-a asigurat cancerului canin abilitatea de a se răspândi de la un patruped la altul, dând naștere unor noi tumori de-a lungul drumului. Astăzi, numărul de cazuri este în creștere în cadrul populațiilor de câini din întreaga lume, iar oamenii de știință studiază tumorile veneriene transmisibile (C.T.V.T.), cum au fost botezate, pentru a înțelege rezistența bolii.

În ultimul număr al revistei Science, oamenii de știință de la Imperial College și de la University College din Londra scriu că boala mai sus amintită își sporește aportul de energie furând din cea care susține organismul patrupedelor canine. Omul de știință rus M. A. Novinsky a fost cel care a descoperit C.T.V.T., în 1876. El a observat că atunci când transplanta tumori de la un câine la altul, acestea luau în stăpânire organismul noilor gazde și se dezvoltau. Însă ideea că tumorile pot fi transmise de la o gazdă la alta era mult prea neobișnuită pentru a fi îmbrățișată de mai multă lume.

Unii oameni de știință cred că un virus ar putea cauza C.T.V.T., așa cum virusul papiloma uman cauzează cancerul cervical la oameni. Așa că, în ultimii ani, au început să studieze genele celulelor C.T.V.T., iar rezultate lor au confirmat că este vorba de un cancer infecțios. În ultimul deceniu, două echipe de oameni de știință – una de la Imperial College și una de la University College din Londra – au adunat în mod independent mostre de C.T.V.T. de la câini din întreaga lume. Au decodificat fragmente de ADN și au descoperit că tumorile erau strâns legate de tumorile întâlnite la alți câini.

După ce au analizat mutațiile din diferite celule, ambele echipe au ajuns la concluzia că aceste tumori se trag dintr-un strămoș al cancerului care a existat în ultimele secole. Echipa de la Imperial College s-a uitat și puțin mai în urmă, mai exact în momentul în care o celulă sănătoasă a devenit pentru prima oară canceroasă. Oamenii de știință estimează că tranziția a avut loc acum câteva mii de ani și că a coincis probabil cu domesticirea câinilor. Cercetătorii au mai găsit o singură altă cauză pentru cancerul infecțios – varibilitatea genetică.

Diavolii tasmanieni ajung să fie infectați cu o tumoră facială atunci când se mușcă între ei, și asta pentru că, sunt de părere specialistii, prezintă o variabilitate genetică redusă. Celulele canceroase s-ar putea asemăna îndeajuns de mult cu celulele proprii ale diavolilor tasmanieni încât să nu fie respinse de organismul lor. Când câinii au evoluat pentru prima oară din lupi, ei prezentau la rândul lor puține variații genetice. Apoi s-au înmulțit rapid și s-au împărțit pe mai multe rase, însă C.T.V.T. le poate afecta pe toate.

Pentru a obține un istoric mai detaliat al tumorii transmisibile, cercetătorii și-au îndreptat atenția înspre o a doua sursă de ADN din cadrul tumorilor. Fiecare celulă animală conține structuri numite mitocondrii, care reprezintă uzina energetică a unei celule. Mitocondriile conțin totodată și cantități mici din propriul ADN. Când oamenii de știință au comparat fragmente de ADN din mitocondrii, au fost surprinși să observe că unele mostre erau mai înrudite cu gene întâlnite în celulele câinilor sănătoși decât cu cele conținute de tumori. În alte cuvinte, mitocondriile din celulele C.T.V.T. nu se trag toate dintr-un strămoș comun. Următorul pas este secvenționarea genomului.

Sursa: New York Times

Foto: EPA

Citiți și:

Lupul cu coamă – primul animal sălbatic salvat de la moarte cu celule stem

VIDEO. Rezistență spectaculoasă: Un câine a supraviețuit 5 zile pe gheață

Un băiat din Norvegia a alungat lupii cu piese Megadeth

VIDEO. Un câine dispărut se întoarce acasă după 5 ani

VIDEO. Chaser, câinele care înțelege peste 1.000 de cuvinte

Tags:Advertisment ad adsense adlogger