Tu când ai vorbit ultima oară cu cineva care are opinii diferite de ale tale?

0

Am fost selectată să particip la un training organizat de Fundația Thomson Reuters la Forumul European Alpbach împreună cu alți nouă jurnaliști din Europa Centrală și de Est. Acesta este un eveniment anual care are loc în Munții Alpi unde sunt invitați politicieni, economiști, antreprenori, ONG-iști, studenți, artiști și jurnaliști cu scopul de a face schimb de idei și a răspunde la unele din întrebările momentului. Anul acesta tema forumului a fost de a explora relația dintre diversitate și reziliență.

Text de Brîndușa I. Nastasă

O temă mult dezbătută în grupul nostru mic de jurnaliști este aceea legată de rolul jurnalistului în ziua de azi când societatea este din ce în ce mai divizată politic și nu numai. Așa ca mi-am propus să folosesc oportunitatea de a fi înconjurată de jurnaliști internaționali și să caut niște răspunsuri.

Daiva Repeckaite e o jurnalistă din Lituania care locuiește in Malta. Articolele ei au fost publicate în Financial Times, Politico, The Guardian, Spiegel Online, Deutsche Welle etc.

Agnieszka Pikulicka-Wilczewska este o jurnalistă poloneză care contribuie la Al Jazeera English, Eurasianet, The Diplomat, Open Democracy, specializată pe spațiul post-sovietic, migrație și mișcarea de extremă dreapta din Europa.

Stephen Sackur este un jurnalist englez care a fost corespondent BBC timp de mai mult de 15 ani, iar din 2005 este prezentatorul emisiunii Hard Talk pe canalul BBC World News.

Delia Marinescu lucrează ca reporter la Digi24 și e colaborator frecvent la VICE Romania. Subiectele ei includ inegalitatea socială, cultura romă și educația.

Întrebați când au intervievat ultima oară pe cineva cu păreri opuse de ei, jurnaliștii au dat exemple concrete.

Delia Marinescu: Am scris o poveste despre un student Fullbright și membru al mișcării pan-europene Volt și am fost acasă la tatăl lui care e PSD-ist și l-am întrebat dacă și-a schimbat opiniile de când a intrat fiul său în politică. El mi-a răspuns că, în privința gay-lor, fiul său l-a făcut să-și schimbe părerea chiar dacă el e conservator. Acum fac un reportaj despre familii care s-au separat din cauza politicii, și tinerii spun că nu se mai înțeleg cu bunicii din cauză că sunt PSD-iști. Și bunicul meu tot asta îmi zice: eu sunt PSD-ist pentru că mi-a dat mai mult la pensie și pentru mine milionul ăla e foarte important.  Cred că e greu să te duci să îl asculți pe celălalt, și probabil jurnaliștii se tem să nu le dea prea multă voce, iar cititorii să adere la opiniile lor. Părinții noștri, bunicii noștri nu au avut contact cu ce am avut noi, noi am avut privilegiul de a călători, de a studia afară, e un mare privilegiu, dacă rămâneam în Rahova poate și eu eram azi rasistă sau homofobă.

Daiva Repeckaite: Am vorbit odată cu demonstranți de extremă dreaptă din Valetta. Le-am spus că sunt jurnalistă și m-au întrebat ce fel de jurnalistă – liberală sau de care spune adevărul? Vroiam să știu de ce urăsc migrația și a fost destul de surprinzător să aflu că nu se opun migrației în UE sau cel puțin așa au spus ei pentru că știau că sunt un imigrant din UE. Aș fi crezut că se vor opune oricărui lucru care ar amenința omogenitatea națiunii lor. A fost o provocare să vorbesc cu ei, deoarece acești oameni neagă existența și drepturile unor oameni de care îmi pasă și pe care îi iubesc, având prieteni cu oameni din țări diferite. Din motive de profesionalism a trebuit să-mi suprim părerea și să-i ascult. N-aș fi în stare și nu este de datoria mea să-i conving în nici un fel. Acest lucru ar submina, probabil, interviul, dar am folosit întrebări pentru a le contesta opiniile.

Agnieszka Pikulicka-Wilczewska: Ultima oară când am vorbit cu cineva cu opinii opuse a fost acum două luni, scriam un articol despre mișcarea de identitate germană și proiectul lor în Liban, care vizează să ajute refugiații să rămână în Orientul Mijlociu, ca să nu meargă în Germania. Acest articol a fost criticat de niște prieteni jurnaliști, pentru că le-am dat o platformă. Provocarea de a vorbi cu ei este evidentă, pentru că mă consider o persoană de stânga și sunt fericită că trăiesc într-o țară cu oameni de rase și din medii diferite. Principala provocare este să înțeleg de unde vin, să le înțeleg temerile, problemele, argumentele lor, dar în același timp rolul meu nu este să judec, ci doar să prezint aceste informații. Lucrez pentru o companie media care împărtășește valorile mele, deci, desigur, nu putem fi cu totul obiectivi, acest lucru este imposibil. În același timp, dacă prezint opinii din extrema dreaptă nu înseamnă că sunt de acord cu ele.

Stephen Sackur – Dacă există politicieni din extrema dreaptă care câștigă putere, atunci cu siguranță pentru mine, ca jurnalist, este datoria mea să îi intervievez, să îi confrunt cu fapte și dovezi, cred că este un echilibru delicat. Nu este ușor pentru jurnaliști să facem distincția între cei pe care trebuie să îi intervievăm și cei pe care ar trebui să îi ignorăm, trebuie să ne folosim experiența, să analizăm contextul, legile, situația politică și apoi luată o decizie. Refuz sa intervievez oameni rasiști, antisemiți, islamofobi, violenți, care poate au o anumită putere, dar alecăror limbaj și idei depășesc o limită și sunt, poate, criminale în cel puțin unele societăți, dacă nu în toate, de aceea nu le-aș da o platformă, dar asta e foarte diferit de a spune că nu intervievez oameni din extrema dreaptă.

Tu când ai vorbit ultima oară cu cineva care are opinii diferite de ale tale?

Brîndusa I. Nastasă este jurnalistă multimedia și regizoare de film documentar, co-fondatoare a colectivului Springroll Media. Proiectele ei au fost publicate în De Correspondent (Olanda), Der Spiegel (Germania), The Ferret (Scoția), Zinc (Rusia), Economy (UK), Pear Video (China) etc. Locuiește în Rotterdam, dar petrece mai mult timp în România.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger