Trupe de liceu cu tradiție și trupe debutante la cea de-a XI-a ediție IDEO IDEIS

0

8 trupe din cele 23 înscrise au fost alese ca să participe anul acesta între 8 și 14 august la Festivalul Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS: ART3 – Brașov, Playhood – București, Seism – Focșani, DramaClub – Botoșani, The Snoop – Baia Mare, Atelierul de Teatru – Botoșani, 3,14 – Buzău și Brainstorming – București. A 9-a trupă este câștigătoarea festivalului local de teatru dedicat elevilor „pauza_de_teatru” din Alexandria și anume trupa Satyricon, cu spectacolul „Ultima oră”, după Mihail Sebastian.

Cele 23 de trupe care s-au înscris anul acesta provin din 13 orașe din România. Regăsim printre trupele selectate câteva obișnuite ale festivalului, din orașe și licee cu tradiție, ca Atelierul de Teatru și Drama Club din Botoșani sau Brainstorming din București, dar și trupe nou înființate, aflate la prima lor participare la IDEO IDEIS, ca ART3 din Brașov, The Snoop din Baia Mare, Satyricon din Alexandria sau 3,14 din Buzău. La fel de nouă este și trupa Playhood, din București, formată din 8 tineri din Clubul de Educație Alternativă de la Școala 136 din cartierul Ferentari.

„IDEO IDEIS a trecut în decursul ultimilor 4 ani printr-o schimbare majoră de paradigmă, renunțând la competiția din secțiunea Spectacole de teatru tânăr. Am încercat să aducem festivalul cât mai aproape de un proces asumat de educație alternativă, în care mizele nu sunt de natura competitivă ci au mai degrabă legătură cu dezvoltarea personală a participanților care ajung la Alexandria. Anul acesta a fost poate unul dintre cei mai dificili în termeni de selecție. Ne-am propus să oferim în egală măsură șansa de a trece prin experiența Ideo Ideis atât trupelor care au o istorie lungă, cât și celor nou înființate, sperând astfel că vom contribui nu doar la un nou suflu în lumea teatrului de adolescenți din țară, dar și la o deschidere către acele trupe care nu beneficiază de suport în comunități dezavantajate sub formă sau alta. Sperăm că acest balans le va putea oferi cât mai multor trupe în decursul anilor șansa de a lua parte la o experiență pe care noi o considerăm necesară pentru orice adolescent din România.“ – Andreea Borțun, co-președinte Ideo Ideis

Participarea celor 9 trupe la festival le oferă un program zilnic de workshopuri de dezvoltare personală prin mijloace alternative: actorie, dans, scriere creativă, muzică, film, fotografie, cât și posibilitatea de a vedea spectacole de teatru profesionist și de a participa la toate activitățile care se vor desfășura la Alexandria pe perioada IDEO IDEIS. Cum IDEO IDEIS nu mai este un festival competitiv, cele 9 trupe vor primi la final câte o experiență formatoare, facilitată de parteneri de tradiție ai festivalului, printre care Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, FestCo, Teatrul Excelsior și Festivalul Național de Teatru.

Trupele participante și spectacolele pe care le vor juca la IDEO IDEIS sunt:

 1. ART3, Brașov
  „Cerere în căsătorie”, de Anton Cehov

Trupa de teatru ART3 este formată din 3 elevi ai Şcolii Populare de Artă ,,Tiberiu Brediceanu” din Braşov, în primul an de studiu și coordonată de profesoara Alexandra Petrasciuc-Năfureanu. Până acum, au mai montat doar spectacolul „Mors Animae (Moartea sufletului)”, o poveste construită din poezii.

„Legătura puternică dintre noi, empatia descoperită şi pasiunea imensă pentru teatru, ne-au determinat să montăm acest spectacol, «Cerere în căsătorie», de A.P. Cehov, un text care la final de zi ne-a unit şi mai mult. Nu ne-am propus să-l «aducem în actualitate» dintr-un motiv foarte simplu: e foarte dificil să nu-l aduci.”

 1. Playhood, București
  „Povestiri din curtea școlii”, de Ionuț Oprea, pe baza poveștilor actorilor

Trupa este formată din 8 tineri care s-au cunoscut la Clubul de Educație Alternativă de la Școala 136 din cartierul Ferentari, unde au participat la cursurile instructorului de teatru Ionuț Oprea. Cu un an în urmă au decis să construiască împreună un spectacol de teatru bazat pe poveștile tinerilor actori.

„Povestiri din curtea școlii” este o piesă de teatru compusă din mai multe scene și monoloage inspirate din viețile actorilor, așa cum sunt sau cum și-ar dori ei să fie: întâmplări, vise, viziuni, speranțe, întrebări, și mult umor, uneori involuntar. Spectacolul pune în scenă probleme la care acești tineri sunt expuși în fiecare zi, legate de discriminare, de condițiile de locuire din cartier, de lipsa de modele, dar și preocupări curente pe care le au ca oricare alții.

 1. Seism, Focșani

„Stelele sunt ultima mea grijă”, de Matei Vișniec

Trupa s-a format în urma atelierului de dezvoltare personală prin teatru din Colegiul Național Unirea din Focșani și cuprinde elevi din 3 licee diferite din oraș și unul din Brașov. Primul spectacol al trupei a luat naștere  în primăvara lui 2015, iar „Stelele sunt ultima mea grijă” este al doilea pe care îl montează.

„«Stelele sunt ultima mea grijă» te plimbă destul încât să realizezi că, deși viața umană pare a sta sub semnul banalului, reușim, de multe ori, să scăpăm de el prin multe forme; fie ne ridicăm și plecăm, fie ne scoate cineva din el puțin forțat. Indiferent de cauză, ajungem în diverse călătorii și drumuri de obicei neașteptate și uneori nedorite. Până la urmă, noi am descoperit că ceea ce vei încerca să tot cauți prin călătoriile astea se găsește undeva mai aproape. Trebuie doar să asculți bine poveștile de pe lângă tine.”

 1. Drama Club, Botoșani
  „Împăratul muștelor”, după William Golding

Trupa de teatru Drama Club a Colegiului Național ,,A.T.Laurian” a fost înfințată în urmă cu 18 ani, iar în prezent activează sub îndrumarea coordonatoarei Mirela Cornelia Nistor , actriță la teatrul Mihai Eminescu din Botoșani. Membrii trupei militează pentru educația prin artă și joacă, dezvoltarea personală, descoperirea și punerea în valoare a talentelor și abilităților. Dintre spectacolele lor amintim: „La lilieci”, „Sssst”(adaptare după „Îmblânzirea Scorpiei”), „Steaua fără nume”, „O cerere”, „Harap Alb!?”, „Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut”.

„O adaptare plină de acțiune și suspans ce prezintă drama unui grup de elevi, a căror călătorie a luat o întorsătură neașteptată, tragică în cele din urmă. Fără griji, fără școală, fără teme, fără pedepse, fără vreun adult care să îi bată la cap, fără hrană, fără adăpost, fără scăpare. Toate acțiunile, gesturile și hotărârile copiilor, ce au viziuni diferite asupra trăirii unei vieții libertine, oferă un răspuns crud și realist la întrebarea: este libertatea absolută calea spre paradis?”

 1. The Snoop, Baia Mare
  „Orchestra Titanic”, de Hristo Boytchev

Trupa s-a înființat pe 15 Ianuarie 2015 la inițiativa actorului Dragoș Călin, care este și coordonatorul ei. „Orchestra Titanic” este primul spectacol produs de trupă, care a avut premiera pe 18 Decembrie 2015 la Sala Studio a Teatrului Municipal Baia Mare.

„În «Orchestra Titanic» este urmărită viața de zi cu zi a 4 tinere fete rămase fără un adăpost stabil, fără un loc de muncă și fără siguranța zilei de mâine. Acestea își găsesc acoperiș într-o gară abandonată și duc o viață monotonă până în momentul în care, dintr-un tren, într-o zi, este aruncat un cufăr misterios din care iese un tânăr iluzionist.”

 1. Atelierul de Teatru, Botoșani
  #nupotsărespir de Andreea Lupu și Atelierul de teatru

Trupa de teatru de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Botoşani a fost înființată în 1996 de către câțiva tineri pasionaţi de teatru care au devenit mai târziu actori în Botoșani, București, Timișoara sau Târgoviște. Din 2006 se numește Atelierul de Teatru al Colegiului Național „Mihai Eminescu”, cu o activitate intensă în cadrul festivalurilor de teatru pentru liceeni. Cu spectacolul «#nupotsărespir» au fost trupa câștigătoare a primei ediții a laboratorului de teatru tânăr Relief, organizat în mai anul acesta la Teatrul Excelsior.

„Un cârd de pui nevinovați descoperă o pată de sânge pe vreunul din puişori şi sar cu toţii s-o ciugulească, până-l sfâşie pe puişor în bucăţele, cu oase şi fulgi cu tot. Alti câţiva din stol se mânjesc cu sânge în îmbulzeală, şi-atunci vine şi rândul lor. După care alţii ajung să se mânjească şi-s sfâşiaţi în bucăţi, şi apoi alţii şi alţii. Un banchet din ăsta de ciuguleală poate să înghită un stol întreg în doar câteva ore. Singurul mod de prevenire a masacrului – la pui – e să-i legi la ochi. Ca să nu mai poată vedea. Un spectacol despre elevi și profesori, despre cum să ne ascultăm sufletele pe bune.”

 1. 3,14, Buzău
  Sectorul S de Emanuel Pîrvu

Trupa 3,14 s-a înființat în 2015 cu ajutorul profesorului Dănuț Solcan și are deja o prezență activă la festivalurile de teatru pentru adolescenți, ca Festivalul de Teatru „Eugen Ionesco” 2015, Festivalul Palatului Copiiilor Buzău sau Festivalul Florian Pittiș, ediția a IX-a, care a avut loc la Teatrul Bulandra din Bucuresti.

„În «Sectorul S», trei oameni complet diferiți se întâlnesc în Purgatoriu în urma unui eveniment neplăcut. La scurt timp află că fiecare este acolo din cauza aceluiași lucru (femeia) și pornesc lungi certuri și conversații pe această temă, care par că nu se vor termina niciodată. Până când unul dintre ei vine cu o teorie care le va schimba soarta.”

 1. Brainstorming, București
  Trilogia belgrădeană, de Biliana Srblianovici

Trupa Brainstorming a fost înfiinţată în 2001, în cadrul Colegiului Naţional Bilingv ,,George Coşbuc”, din Bucureşti. Pentru o perioadă foarte scurtă, a fost sub conducerea Ilincăi Buciu, profesoară de engleză, dar a continuat apoi autonom față de liceu.

„Ai vrut vreodată să pleci de acasă? Întrebare des întâlnită în sufletele rătăcitoare ale adolescenților ce doresc să își câștige independența față de părinți. Mereu ne gândim cum ar fi dacă am pleca și dacă am regreta, dar regretul poate rămâne și cu noi acasă. Cele trei episoade ale Trilogiei Belgrădene prezintă poveștile a 10 tineri care încearcă să sărbatorească Anul Nou, dar oricât ar părea de nefiresc, ei simt că sărbătoarea e unde și-au lăsat regretul.”

 1.   Satyricon, Alexandria
  U
  ltima oră, de Mihail Sebastian

Trupa Satyricon, aflată la prima participare la un festival de teatru pentru adolescenți, activează în cadrul liceului „Constantin Noica” din Alexandria și este câștigătoarea festivalului local „pauza_de_teatru”. Anual, trupa care câștigă acest concurs intră automat în secțiunea Spectacole de Teatru Tânăr de la IDEO IDEIS.

IDEO IDEIS este un festival de teatru pentru comunitate și, în același timp, un eveniment dedicat procesului de educație alternativă pentru tinerii liceeni din România. Structura festivalului are rolul de a-i ajuta pe participanți să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, să capete încredere în ei înșiși și să interacționeze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală și profesională.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger