Tristeţea de sărbători. De unde vine şi cum se tratează?

2

Sezonul sărbătorilor este o perioadă a bucuriei şi a râsetelor, spun mesajele cu care suntem bombardaţi, dar pentru mulţi oameni nu este cazul. Unii sunt trişti de sărbători, fie din cauză că sunt singuri, fie că trebuie să-şi petreacă timpul cu rude antipatice, informează MyHealthNewsDaily.

Dr Ron Podell, psihiatru, intervievat de MyHealthNewsDaily, spune că tristeţea de sărbători nu este o formă de depresie, este o consecinţă a mesajelor culturale transmise prin intermediul televizorului, radioului, reclamelor sau mitologiei care ne îndeamnă să fim bucuroşi şi generoşi de Crăciun. Într-un fel, suntem programaţi să ne aşteptăm să ne simţim şi să ne comportăm într-un anume fel. Discrepanţa dintre realitate şi imaginea pe care o avem despre sărbători duce la tristeţea de sezon, explică specialistul.

Acesta spune că tristeţea poate fi simţită de oamenii care sunt singuri în această perioadă din an, cei ale căror familii sunt departe, sau se află într-o comunitate nouă. O altă categorie de persoane care se deprimă de sărbători o reprezintă cei care merg la întruniri de familie din obligaţie pentru a nu se simţi vinovaţi dacă llipsesc.

În ce priveşte răspândirea tristeţii de sărbători, psihiatrul spune că, într-o măsură sau alta, sentimentul îşi face loc în toate familiiile. Crăciunul aduce tristeţe, anxietate şi furie. Lucrurile nu se opresc la atât, sentimentul poate deveni fizic determinând dureri de cap sau de oase, din cauza oboselii cronice.

Pentru tratare, psihiatrul recomandă terapie, dar, în primul rând, identificarea sursei supărării. Alte soluţii mai sunt exerciţiile fizice, meditaţia, exerciţii de respiraţii sau chiar medicaţie pentru anxietate. Dar, cel mai important, trebuie să ne păstrăm o atitudine pozitivă.

Foto: Flickr / Ralph Hockens

Tags:2 comentarii

  1. Sper sa nu supar (si vorbesc la modul general), dar cred ca e imposibil ca la o intrunire de familie sa fii inconjurat exclusiv de oameni antipatici, cu care sa nu rezonezi defel. Iar singuratatea nu poate fi totala. Mereu e cineva, undeva. Daca nu e, ar trebui sa te gandesti bine de tot ce fel de caracter esti, cum ai ajuns in situatia respectiva.
    De Craciun imi doream un singur lucru, ce nu poate fi cumparat: o imbratisare calda, care sa-mi tina de “cald” cateva saptamani. Am primit mai multe, de la oameni oarecum straini. Se poate 🙂

  2. Ar mai fi un lucru, in perioada aceasta te gandesti la oameni dragi care nu mai sunt printre noi, sunt anumite lucruri care iti aduc aminte de ei si parca nimic nu mai e la fel.
    Viata merge inainte

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger