Tribunale online în Marea Britanie

0

Consiliul pentru Justiţie Civilă, un organism public care supervizează şi coordonează modernizarea serviciului de justiţie civilă din Marea Britanie, a propus înfiinţarea unor tribunale digitale care să rezolve mii de dispute pe calea internetului, scrie The Independent. Judecătorii vor putea da verdicte în cazuri ce implică sume de până la 25 000 de lire sterline (în jur de 34 000 de euro) fără ca părţile implicate să se prezinte în sala de judecată pentru a depune mărturie. Iniţiativa a fost inspirată de site-ul de comerţ pe internet eBay, care rezolvă 60 de milioane de neînţelegeri între utilizatorii-negustori printr-un sistem online de soluţionare a disputelor. 

Consiliul pentru Justiţie Civilă (CJC) susţine că un sistem online care să funcţioneze alături de tribunalele tradiţionale ar spori accesul oamenilor la justiţie şi ar eficientiza procesul legal. Propunerea, care este susţinută de judecători cu vechime, ar scuti Ministerul Justiţiei şi de multe cheltuieli – în perioada 2010-2015, instituţia a suferit scăderi bugetare de 27% (2,7 miliarde de lire sterline pe an) şi riscă o scădere cu alte 10 procente în următorul an fiscal. CJC a propus un proiect pilot în care să se judece doar dispute ce implică sume până în 25 000 de lire sterline; judecătorii ar urma să se pronunţe online asupra acestor cazuri după ce vor analiza documentele trimise pe cale electronică, existând şi opţiunea unor audieri telefonice.

O altă sursă de inspiraţie, pe lângă eBay, a fost şi noul sistem online lansat de Tribunalul pentru Penalizări în Trafic, care are rol de arbitru între automobiliştii şi consiliile din Anglia şi Ţara Galilor. “Portalul le permite apelanţilor să facă apel, să încarcă dovezi şi să urmărească audieri şi cazuri pe un singur ecran cu dovezi şi dări de seamă”, subliniază raportul CJC. “La rândul lor, fiecare autoritate are o fereastră cu cazurile aflate pe rol, unde pot introduce dovezi, comenta şi urmări stadiul audierilor şi deciziilor”. “Nu ne-am grăbit deloc până acum să profităm de tehnologie în sistemul judiciar. Nu există niciun dubiu că soluţionarea online a disputelor este un domeniu cu un potenţial uriaş”, a spus Lord Dyson, mai-marele justiţiei civile din Anglia şi Ţara Galilor. “Scopul [acestui sistem]este să lărgească accesul la justiţie şi să rezolve disputele mai uşor, mai repede şi mai ieftin. Provocarea este dezvoltarea unui sistem care să îndeplinească eficient acest obiectiv”. Aflaţi mai multe detalii pe The Independent.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger