Tribul căruia îi lipseşte conceptul de timp

0

Din limbajul tribului amazonian Amondawa lipsesc cu desăvârşire structurile referitoare la timp şi spaţiu, arată un studiu recent. Pentru membrii tribului, evenimentele au o anumită ordine, însă conceptul de timp este inexistent.

Tribul Amondawa a fost contactat pentru prima dată în 1986, iar de atunci a fost teren de cercetare pentru mulţi antropologi intrigaţi de numeroase aspecte culturale specifice. Una dintre problemele studiate acum de către University of Portsmouth şi Universitatea Federală din Rondonia, Brazilia, este analiza ideii de timp, aşa cum reiese din analiza limbii vorbite în cadrul acestei comunităţi. “Nu spunem că aceşti oameni nu au timp sau că sunt în afara timpului,” explică pentru BBC Chris Sinha, profesor de psihologia limbajului la Portsmouth. “Ceea ce nu am descoperit însă este o noţiune a timpului independentă de evenimentele care se petrec; nu au o noţiune distinctă a timpului ca despre ceva în cadrul căruia au loc avenimentele,” a completat profesorul.

Oamenii Amondawa nu au cuvinte nici pentru “timp”, nici pentru perioade cum ar fi “lună” sau “an”. Oamenii nu îşi atribuie vârste, vorbind despre ei în diferite ale stadii ale vieţii sau în funcţie de locul pe care îl ocupă în comunitate. Însă atunci când membri ai tribului învaşă portugheza, fenomen destul de răspândit, nu au nicio problemă în deprinderea acestor concepte. Ipoteza înaintată de cercetători pentru a explica acest lucru referă la lipsa unei “tehnologii a timpului” – un sistem de calendare şi folosirea ceasului -, lucru datorat în parte şi unui sistem numeric limitat.

Sursa: BBC

Foto: V da Silva Sinha

 

 

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger