Tribul amerindienilor Navajo va avea prima taxă pe junk food din SUA

0

Luna viitoare, după trei ani de dezbateri legislative, teritoriul semi-autonom pe care trăieşte populaţia Navajo va deveni primul loc din SUA care va impune o taxă pe junk food, scrie Mother Jones. Mai exact, produsele de patiserie, chipsurile, băuturile carbogazoase, dulciurile, prăjelile, băuturile îndulcite şi alte produse care au “valoare nutritivă minimă spre zero” vor fi taxate cu 2%. Iniţiativa a fost luată în contextul în care tribul se confruntă cu cazuri tot mai multe de diabet şi afecţiuni cardiace.

 

 

Proiectul de lege aparţine unei organizaţii grassroots de voluntari comunitari, Diné Community Advocacy Alliance, care a scris-o după modelul taxelor deja existente pe tutun şi alcool, precum şi al altor iniţiative de taxare a alimentelor bogate în grăsimi şi zahăr din Statele Unite. Măsura însoţeşte un amendament din primăvara lui 2014, când tribul a înlăturat o taxă de 5% pe fructele şi legumele proaspete. Vânzările sub noua taxă ar urma să genereze venituri estimate la 1 milion de dolari pe an pentru 110 capitole cu proiecte comunitare, ce includ sere, unităţi de procesare şi depozitare, cursuri de gătit mâncare tradiţională sau pieţe ţărăneşti.

Cei care pledează pentru întoarcerea la un regim alimentar tradiţional consideră noua lege ca fiind benefică. Teritoriul Navajo, care se întinde pe 71.000 de kilometri pătraţi şi trei state, are o rată de şomaj de 42%. Aproape jumătate dintre indigenii sub 25 de ani trăiesc sub pragul sărăciei stabilit la nivel federal. Departamentul de Agricultură al SUA a indentificat aproape întreg teritoriul Navajo ca fiind un deşert alimentar, ceea ce înseamnă alimentele procesate sunt mai răspândite decât cele proaspete. Un raport din 2014 arăta că existau doar 10 băcănii complet aprovizionate în întreaga rezervaţie, oamenii bazându-se astfel pe alimentele procesate, prăjite şi bogate în zahăr pe care le găseau în benzinării şi magazine mici.

Chiar dacă au în preajmă o băcănie, asta nu înseamnă însă că indigenii Navajo au acces la mâncare sănătoasă. Un sondaj a identificat aproximativ 80% din inventarul unui astfel de magazin din oraşul Kayenta ca fiind junk food. În aceste condiţii, potrivit Serviciului Indian pentru Sănătate din SUA, în jur de 25.000 din cei 300.000 de indieni Navajo suferă de diabet de tipul 2, în timp ce alţi 75.000 sunt prediabetici. La asta se adaugă unul dintre cele mai ridicate niveluri de boli cardiace din SUA. Aflaţi mai multe detalii pe Mother Jones.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger