Trib din Amazon ameninţat de tăietorii ilegali de lemne din Peru

2

Guvernul brazilian a dat publicităţii fotografii reprezentând membri ai unui trib izolat din Amazon. Imaginile arată o comunitate prosperă, cu cuţite si coşuri din manioc şi papaia, amenințată însă de lamele drujbelor cu care tăietorii de lemne și-au făcut de lucru în apropiere.

Tribul, care locuieşte lângă graniţa cu Peru, se pare că este ameninţat de tăietorii ilegali de lemne care se află în apropiere. Dacă intră în contact, este posibil să se ajungă la morţi şi cu extincţia tribului.

Lideri indieni şi grupuri de protecţie a pădurilor au făcut apel către guvernul peruvian care este dezinteresat de oprirea invaziei tăietorilor de lemne. “Suntem deranjaţi de lipsa de interes a guvernului. În ciuda reclamaţiilor din Peru şi din afara ţării referitoare la tăierea ilegală de lemne, nu s-a făcut nimic”, spune un purtător de cuvânt al organizaţiei Aidesep din Peru.

“Locul unde indienii trăiesc, pescuiesc, vânează şi plantează ar trebui protejat. De asta este folositor să arătăm imagini cu indienii izolaţi pentru ca toată lumea să ştie că ei sunt acolo în pădure şi ca autorităţile să le respecte dreptul de a trăi acolo”, spune reprezentantul indienilor în Brazilia, Davi Kopenawa Yanomami.

“Acestor oameni li s-au ignorat drepturi fundamentale, parţial chiar dreptul de a trăi. Este crucial să îi protejăm”, spune, la rândul său, Marcos Apurina, coordonator al organizaţiei de protejare a populaţiilor indigene din Brazilia.

Imaginile au fost obţinute de organizaţia Survival International. “Această zonă este expusă riscului şi dacă valul de tăieri ilegale de copaci nu se opreşte, aceşti oameni nu vor mai avea viitor. Aceata nu este dor o posibilitate, este istorie rescrisă pe mormântul a numeroase triburi din ultimele cinci secole”, spune Stephen Corry, directorul Survival International.

Foto: Flickr / VenturaB

Citiţi şi:

Misterul Cousteau: Pentru ce nu a fost pregătită omenirea?

50.000 de indigeni rămân pe drumuri. 23 de milioane de locuinţe primesc electricitate

Tags:2 comentarii

  1. Pingback: Amazonul se transformă din “chiuvetă pentru emisii” în sursă de poluare » Think Outside the Box

  2. Pingback: VIDEO Imagini uimitoare cu un trib de indieni din Amazon » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger