Trei zile de film romanesc in California

0

Prima editie a Festivalului de film romanesc de la Universitatea Stanford din Palo Alto, California, a debutat vineri, 16 aprilie, prin proiectia scurtmetrajului “La drumul mare” de Gabriel Sarbu (2007) si a clasicului “Reconstituirea” de Lucian Pintilie (1968). Ambele proiectii au urmat ceremoniei de deschidere ai carei oaspeti au fost Dana Beldiman, consulul onorific al Romaniei la San Francisco, senatorul James Rosapepe, fostul ambasador al Statelor Unite la Bucuresti, si Pavle Levi, profesor asistent in cadrul departamentului de arta si istoria artei, film si studii media al Universitatii Stanford.

“Pina nu demult, Romania era cunoscuta drept tara lui Dracula”, a spus Beldiman in deschiderea festivalului la care au participat peste o suta de persoane. “Sintem foarte multumititi ca am reusit sa transcedem aceasta imagine catre ceva mai profund. Filmul romanesc a inceput sa devina un moment definitoriu pentru Romania si oamenii ei”.

Senatorul James Rosapepe a dezvoltat ideea: “Americanii cunosc doar o mica felie de viata din Romania. Iar acea felie include Dracula, Ceausescu si copiii strazilor. E la fel ca si cind ai incerca sa intelegi America prin dependenta de droguri, obezitate si Mickey Mouse. Toate acestea fac parte din realitate, dar nu definesc America. Filmul romanesc incepe sa schimbe acest gen de perceptie asupra Romaniei.”

In timp ce scurtmetrajul “La drumul mare” de Gabriel Sarbu (2007), profund ancorat in realitatea Romaniei anilor 2000, a declansat nenumarate momente de ris in rindul publicului, clasicul si tulburatorul “Reconstituirea” de Lucian Pintilie a stirnit aduceri aminte. “M-a rascolit filmul,” a spus Elena Strassman din San Mateo. “Mi-am adus aminte de ce eram asa de innebunita sa scap de acolo.”

Intitulat “Cenzura si (R)Evolutie”, festivalul aduce in atentia publicului local din zona golfului San Francisco o diversitate larga de filme romanesti realizate atit dupa 1989, cit si inainte, si cuprinde o serie de sesiuni de intrebari si raspunsuri cu realizatori ai filmelor proiectate si un forum de discutii pe tema noului curent din cinematografia romaneasca.

Titlul evenimentului a fost ales astfel pentru ca festivalul puncteaza momente de pe traseul filmului romanesc inainte si dupa 1989. In program sunt, printre altele, filme experimentale de dinainte de ’89 si un film al lui Nicolae Margineanu despre arhitectura servitutii din timpul ceausist, alaturi de filmele generatiei noi, care continua sa acumuleze premii la festivalurile de film internationale.

Consulul Dana Beldiman si senatorul James Rosapepe

“Am dori ca festivalul sa fie o sarbatoarea a filmului romanesc la care sa participe cat mai multa lume din Stanford, San Francisco, San Jose, Berkeley, Santa Cruz”, a spus Florentina Mocanu, doctorand la departamentul de drama al  Universitatii Stanford si unul dintre organizatorii festivalului.

Ziua a doua include proiectarea filmelor “Ajutoare umanitare” de Hanno Hofer (2003), “Razboi pe calea undelor” de Alexandru Solomon (2008), “4 luni, 3 saptamini, 2 zile” de Cristian Mungiu (2007), “Canton” (2005) si “Apartamentul” (2004) de Constantin Popescu, “Daca aveti un minut… foarte bine” de Ivo Baru (2003), “Hirtia va fi albastra” de Radu Muntean (2006), cu participarea operatorului Mihai Malaimare jr. si a actorului Paul Ipate.

Este si ziua cea mai bogata in evenimente speciale, care debuteaza la prinz cu prezenta fostului ambasador al SUA la Bucuresti, James Rosapepe, si a sotiei lui, ziarista Sheilah Kast, la libraria universitatii Stanford, pentru a semna cartea “Dracula is Dead” – un jurnal de calatorie prin Romania geografica si spirituala. Cei doi li se vor alatura celorlalti invitati speciali ai festivalului la o receptie care va avea loc in cadrul universitatii Stanford.

Dupa-amiaza zilei de simbata, 17 aprilie, va aduce si punctul central al festivalului. In timpul forumului de discutii, programat pentru ora 17.00, mai multe personalitati din lumea academica americana si cinematografica romaneasca vor pune in discutie noul curent din industria filmului romanesc. Vor dezbate Steven Kovacs, profesor la departamentul de film al Universitatii de Stat din San Francisco, Jean Marie Apostolides, profesor la departamentul de teatru francez clasic si modern din cadrul Universitatii Stanford, operatorul Mihai Malaimare jr., actorul Paul Ipate, scenaristul si actorul Gabriel Pintilei si directorul de productie Adriana Rotaru. Forumul de discutii este moderat de profesorul Pavle Levi si coordonat de Florentina Mocanu.

In cea de-a treia zi vor fi proiectate productiile “Arhitectura si putere” de Nicolae Margineanu (1993), “Auditii pentru o revolutie” de Irina Botea (2006), “Valuri” de Adrian Sitaru (2007), “Amatorul” de Marian Crisan (2007), “Elevator” de George Dorobantu (2008), “Visul lui Liviu” de Corneliu Porumboiu (2004), “Lampa cu caciula” de Radu Jude (2007), “Legenda activistului in inspectie” de Ioana Uricaru (2009), “Un cartus de Kent si un pachet de cafea” de Cristi Puiu (2004) si “Francesca” de Bobby Paunescu (2009), cu prezenta regizoarelor Irina Botea si Ioana Uricaru, a scenaristului Gabriel Pintilei, a regizorului Bobby Paunescu si a actritei Monica Barladeanu. Festivalul include si evenimentul special “O predispozitie catre submisiv – film experimental in Romania comunista”, cu participarea istoricului de arta Erwin Kessler.

Festivalul de film romanesc de la Universitatea Stanford este organizat de Institutul Cultural Roman, in parteneriat cu Centrul pentru Studii Ruse, Est-europene si Eurasiatice din cadrul Universitatii Stanford, SUA, si organizatia Casa Romana – Comunitatea romanilor din San Francisco Bay Area. Evenimentul a fost initiat si sustinut de un grup de entuziasti voluntari ai culturii romanesti din zona golfului San Francisco si are loc cu sprijinul departamentului de arta si istoria artei, film si studii media din cadrul Universitatii Stanford, al Centrului National al Cinematografiei din Bucuresti, al Consulatului Onorific al Romaniei la San Francisco, al Consiliului Studentilor Masteranzi si Doctoranzi din Universitatea Stanford, al Asociatiei Studentilor Romani din Universitatea Stanford, precum si al Coupa Café din Palo Alto, California.

Pentru mai multe detalii, vizitati Web site-ul festivalului www.rofilmfestival.com

Sau pagina Facebook: Romanian Film Festival at Stanford

Sau urmatiti pe Twitter @RoFilmFest

Text de Alexandra Proca, Santa Cruz, California.

Alexandra Proca participa la organizarea festivalului de film romanesc de la Universitatea Stanford in calitate de coordonator relatii media.

Fotografii de Ovidiu Predescu

Alexandra Proca va reveni cu update-uri din cadrul festivalului zilele urmatoare.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger