Trei tineri vor să salveze Roșia Montană călătorind 5500 de kilometri

31

O călătorie pe bicicletă timp de două luni prin opt țări din Scandinavia și Europa de Est dedicată în întregime campaniei “Salvați Roșia Montană” va fi făcută în perioada 8 iunie-8 august 2013 de trei tineri pasionaţi de călătorii și ciclism: Radu Păltineanu din România, Elena Vanica din Republica Moldova și Sophian Guidara din Canada.

PozaTraseu

 

Sâmbătă, 8 iunie 2013, la ora 10, în Copenhaga, se va da startul călătoriei de peste 5500 de kilometri cu scopul de a aduce la cunoștința cât mai multor europeni consecințele neafaste ale proiectului minier propus de Roșia Montană Gold Corporation în localitatea Roșia Montană din inima Munţilor Apuseni.

Cei trei tineri își propun să parcurgă 5500 de km prin Danemarca, Suedia, Finlanda, Estonia, Federația Rusă, Ucraina, Moldova și România, din care nu mai puțin de 2200 de kilometri pe bicicletă, iar restul în tren și pe ferryboat.

În același timp, tinerii au programat câte un eveniment în fiecare din următoarele orașe prin care urmează să treacă: Stockholm (17 iunie), Helsinki (23 iunie), Talinn (25 iunie), Sankt Petersburg (3 iulie), Moscova (8 iulie), Kiev (12 iulie), Chișinău (23 iulie), Iași (27 iulie) și Piatra Neamț (30 iulie). Detalii despre evenimente urmează să fie publicate pe siteul www.travelforacause.eu.

Evenimentele constau într-o prezentare de 30 de minute a situației curente de la Roșia Montană, urmată de proiecția filmului documentar “Roșia Montană, Town on the Brink” realizat de regizorul german Fabian Daub. La sfârșitul fiecărui eveniment va avea loc și câte o sesiune de dezbatere unde fiecare participant va putea pune întrebări și exprima punctual de vedere.

“Sperăm din tot sufletul ca această călătorie de 5500 de km să ne permită să aducem la cunoștința cât mai multor oameni din diferite țări ale Europei geografice situația delicată în care compania canadiană Gabriel Resources pune Roșia Montană și mediul din vecinătatea sa. Totodată vrem să fim solidari și cu locuitorii Roșiei care riscă să-și piardă casele și gospodăriile  de o viață”, a declarat Radu Păltineanu, inițiatorul călătoriei de două luni.


Cei interesați să afle mai multe despre călătoria celor trei sau să-i sprijine, o pot face pe  pagina de Facebook, www.facebook.com/travelforacause sau pe site-ul călătoriei, www.travelforacause.eu, disponibil în română și engleză.


31 de comentarii

 1. vad ca aceasta campanie “Salvati Rosia Montana” isi pastreaza reputatia de a se folosi de renumele localitatii si de suferinta oamenilor din Rosia Montana doar pentru publicitate gratuita si ca sa isi finanteze calatoriile si altele. cu ce ajuta acest tur cu bicicleta Rosia Montana? somajul acolo e de 80%! credeti ca oamenii de acolo au nevoie ca trei tineri sa se plimbe cu bicicleta, sau au nevoie de locuri de munca? De fapt, oamenii din Rosia s-au exprimat deja, au votat la un referendum pentru pornirea proiectului minier, ca asa se va salva Rosia Montana!

  • Campania „Salvați Roșia Montană” este inițiată de un grup de localnici care nu vor proiectul RMGC. Oricine află pentru ce luptă acești roșieni nu poate decât să-i admire. Iar dintre toți cei care știu și îi admiră pe acești oameni simpli care rezistă de peste 10 ani unei companii care dezbină și manipulează folosind sume colosale de bani, unii mai și sprijină concret cauza „Salvați Roșia Montană”. Acesta este și cazul de față, niște tine admirabili care prin efortul lor vor face cunoscută în Europa cauza salvării celei mai vechi localități din România și a unor vestigii unice chiar în lume.

   • Mihai, oamenii din Rosia au votat in proportie de 80% pentru pornirea proiectului minier. explica-mi te rog cum poti “salva” pe cineva cu forta? imi pare rau, dar nu mi se pare nimic admirabil in a lupta impotriva unei comunitati intregi de oameni! macar de ar avea bunul simt sa renunte la “salvati” din numele campaniei, pentru ca incalca orice urma de logica sau bun simt!

    • Uiți că acest referendum este considerat ilegal de cei care se opun proiectului, tocmai de aceea nu au participat la el. Așa că datele referendumului arată cam astfel: 1184 de localnici au votat pentru proiectul RMGC, din 2269 cetățeni pe listele de vot. Asta înseamnă doar puțin peste jumătate, în condițiile în care RMGC a dus o campanie foarte puternică de influențare a votanților.
     Rezultatul referendumului s-a văzut cel mai bine la bursa din Canada. După ce acțiunile goldiștilor au crescut în perioada pregătirii referendumului, ele au căzut cu peste 7% după anunțarea rezultatului de către Biroul Electoral Județean Alba.

     • prezenta la vot la Rosia Montana a fost de peste 70% si oamenii au votat in proportie de 80% pentru pornirea proiectului minier, astea sunt datele oficiale de la referendum, oricat ai incerca sa le manipulezi. si prezenta asta la vot a fost in ciuda zapezii de cateva zeci de centimetri din acea zi. dar vad ca chiar si in fata dovezilor, opozantii continua sa lupte impotriva oamenilor din Rosia… e chiar trist ca s-a ajuns la asa ceva, totul pentru niste finantari pe ONG-uri, ca sa-si mai faca domnul David o vila sau mai stiu eu ce..

     • Prezența la vot în Roșia Montană a fost de 66,06% (nu peste 70%, cum afirmi tu), din care au votat DA 78,98% (tot sub cifra dată de tine, de ce oare). Acestea sunt datele oficiale. Iar când calculezi 78,98% din 66,06% ajungi la… ghici la cât? La procentul 52,17 – atâția roșieni dintre cei de pe listele electorale au votat pentru proiectul RMGC.

      La un procent similar – 52,18 (diferența de o sutime rezultă din aproximări) se ajunge pe baza cifrelor din comentariul meu anterior. Eu am zis puțin peste jumătate, cu ce am greșit și manipulat?

      Înainte să mă acuzi pe mine de manipulare aș aprecia dacă i-ai ruga pe cei care îți oferă datele să îți spună măcar ție adevărul, astfel încât să nu mă mai jignești pe viitor.

     • din nou, asta a fost in conditiile unor ninsori puternice si a unui strat de zapada foarte gros, ceea ce a facut grea deplasarea oamenilor la urne. tu ai spus ca “doar” putin peste jumatate, dar asta inseamna ca e “doar” majoritatea, chiar daca multi nu au putut sa ajunga sa voteze! oricum ai lua-o, lucrurile sunt extrem de clare!

 2. nu pot sa nu-i felicit pe acesti tineri pentru aventura in care vor porni, vor avea niste amintiri frumoase de povestit nepotilor. Dar oricine isi poate da seama ca NU asa poti salva Rosia Montana. Cu ce ii ajuta pe moti ca vin niste tineri pe biciclete? ok, ii aplaudam, bravo lor si atat! somajul si poluarea raman tot acolo,in lipsa unei investitii

  • Investițiile nu se opresc la poarta Roșiei din cauza bicicliștilor, ci din cauza planurilor urbanistice făcute cu dedicație pentru RMGC. Niciun investitor nu poate veni în comună. Mai mult de atât, RMGC a cumpărat și închis mai multe afaceri, ce ofereau zeci de locuri de muncă.
   În timp ce în Câmpeni, la 15 minute de mers cu mașina, s-au dezvoltat afaceri, în Roșia Montană s-au închis. Toate astea doar pentru ca să poată veni RMGC să afirme că ei sunt singura soluție pentru comună.
   Uite, de exemplu, numai galeriile romane care ar fi distruse dacă s-ar face proiectul lor: http://www.tvrplus.ro/editie-exclusiv-in-romania-104904 Și, crede-mă, filmarea surprinde foarte puțin din frumusețea muzeului. L-am vizitat de două ori până acum, sper să o pot face mulți ani de acum înainte.

 3. @Sorin: de acord, din pacate, oricat de faina ar fi ideea acestor tineri, caci este, trebuie sa recunoastem, nu compenseaza problemele zonei care nu se pot rezolva asa usor, doar pedaland!

  • Problemele zonei se pot rezolva prin implicarea autorităților. Cu niște sume infime față de câți bani se risipesc aiurea, Roșia Montană ar putea deveni o cea mai mare atracție turistică din țara noastră. Crede-mă, am fost acolo aproape o săptămână, potențialul turistic este incredibil.

   Dar dacă statul nu intervine, din păcate, mulți oameni au înțeles ce înseamnă Roșia Montană, așa că au pus osul la treabă. Pot să amintesc aici, de exemplu, programul de restaurare a clădirilor monument istoric, bazat pe donații și voluntariat. Aceștia sunt pași mici, dar important este că se îndreaptă în direcția bună. Și, mult mai important, prin tineri asemenea acestora, tot mai mulți oameni află ceea ce se întâmplă la Roșia Montană. Prin asemenea idei extraordinare, tot mai mulți voluntari se alătură cauzei salvării Roșiei Montane.

   • Mihai, somajul de 80% nu se poate rezolva asa de simplu prin pornirea turismului, in parte pentru ca sunt foarte multi oameni care au nevoie de locuri de munca si turismul nu poate asigura atatea locuri de munca, in parte pentru ca turismul este un fenomen sezonier si in parte pentru ca e nevoie de investitii foarte mari pentru a se atinge potentialul turistic. investitii in patrimoniu, in reecologizare, in infrastructura. autoritatile nu au bani pentru asemenea investitii, insa acestea vor veni prin pornirea proiectului minier. asta pe langa locurile de munca din minerit, investitiile pentru aceasta activitate! adica actiuni concrete, cu rezultate, ce chiar ajuta, nu doar o plimbare cu bicicleta!

    • „Autoritățile nu au bani” – bun atunci, dar de ce nu solicită? Cine îi împiedică pe primarul și consilierii locali din Roșia Montană să acceseze fondurile europene? Prin anii 2000, Roșia Montană și Rimetea, o comună de la circa 30 de kilometri, erau cam la același nivel de dezvoltare. Roșia Montană a ales să meargă pe promisiunile RMGC, Rimetea a ales o dezvoltare sustenabilă, bazată pe turism, agricultură și meșteșuguri tradiționale, accesând bani europeni. Unde sunt acum cele două comune, te întreb? Și să nu uităm că Rimetea nu avea nici jumătate din potențialul Roșiei Montane acum un deceniu.

     • situatia de la Rosia e intr-adevar grava, asta pentru ca se tot amana pornirea proiectului minier. de asta a ajuns somajul sa fie de 80%, de asta au ajuns oamenii sa traiasca in medie cu 6 lei pe zi, ca se amana repornirea activitatii principale. daca s-ar fi dat drumul mai devreme proiectului minier, acum Rosia Montana ar fi fost o localitate prospera

     • Sorin, am pentru tine trei întrebări:

      1. Câte afaceri a cumpărat RMGC în Roșia Montană de când au venit în localitate?

      2. Câte dintre acestea mai funcționează?

      3. Care este motivul pentru care foștii proprietari au fost puși să semneze odată cu actul de vânzare un document prin care se obligau să nu mai deschidă o altă afacere similară în Roșia Montană?

      P.S. Cum a ajuns Rimetea o localitate prosperă în timp ce Roșia Montană s-a adâncit în sărăcie?

     • 1. 2. 3. de ce inventezi? legat de Rimetea, ei au primit fonduri din partea Municipiului Budapesta. totusi, niste diferente. la Rimetea infrastructura e utilizabila si nu este poluarea lasata in urma de stat si nu a fost o localitate a carei activitate principala sa fie mineritul. dar din nou, oamenii din Rosia au votat pentru pornirea proiectului minier, de ce ai vrea sa ii obligi sa faca altceva?

     • Sorin, dacă nu știi câte afaceri a cumpărat și închis RMGC până acum, poți întreba. Vrei să îți spun eu sau îi întrebi pe cei de la RMGC?

      Da, e adevărat că Rimetea a primit fonduri din exterior. Dar cum au făcut asta, îi întreabă cineva de la Roșia Montană? Între timp am intrat în UE, iar banii pot veni de la Bruxelles, nu de la Budapesta.

      În privința mineritului, cine îi împiedică pe cei care vor minerit să lucreze unde vor ei? Nu tocmai proiectul fantasmagoric al celor de la RMGC? Uite ce zice un fost vicepreședinte al Gabriel Resources, Stephen Roman: “All [Gabriel] saw was the dollars (…) They should have started with a small operation and added on to it as they gained the trust and confidence of the residents.”

      RMGC ar fi putut face minerit în Roșia Montană, numai că în lăcomia lor nu s-au mulțumit cu puțin, au vrut chiar tot aurul de acolo, indiferent de costul pentru localnici.

 4. …probleme create de insusi Gabriel “salvatorul” din cauza caruia regiunea a devenit monoindustriala si orice alta activitate economica a devenit imposibila. cat despre tine, postac cu trei turme de nickname-uri, daca ai in fisa postului si boicotarea muncii acestor tineri ai pus-o, nu conteaza ce comentezi aici, va trebui sa pui osul la treaba si sa te “plimbi” dupa ei in toate comunitatile unde vor raspandi mesajul. dar asta, vai, inseamna ca vei avea de muncit! ce te faci?

 5. Mda … Toata lumea vorbeste despre somaj si poluare … in lipsa unei investitii … daca stau bine sa ma gandesc … acum sute de ani cum puteau sa traiasca acolo fara investitii si somaj?

  Termenii astia cu investitiile si somajul sunt o inventie a capitalismului. Oamenilor … nu e nevoie ca intr-o zona a tarii sa fie 100.000 de oameni sau 200.000. Daca traiul la munte nu prieste exista posibilitatea migratiei … daca din resursele naturale a locului oamenii nu isi mai pot asigura traiul … se pot muta in zone mai favorabile … nu sa distrugem locul pentru ca trebuie create locuri de munca si facute investitii.

  • e adevarat ca ei fac ceva, insa nu se poate zice ca fac ceva pentru Rosia Montana! daca chiar ar dori sa faca ceva pentru Rosia Montana atunci ar cere pornirea proiectului minier de acolo, la urma urmei oamenii din localitate au si VOTAT pentru acest lucru. sau oamenii nu conteaza pentru unii?

   • Sorin, te văd așa de preocupat de oamenii din Roșia Montană. Tu de unde îi cunoști? Din mesajele publicitare ale RMGC?

    Dacă ai veni la fața locului să vorbești cu ei poate ți-ai forma o cu totul altă părere. Dacă pe tine chiar te interesează soarta lor, hai să mergem împreună acolo. Eu îți prezint oameni care se opun proiectului, să îți spună argumentele lor, tu prezintă-mi localnici care doresc cianurile RMGC, poate mă conving și pe mine, așa cum te-au convins pe tine.

    Sper să nu ignori și această invitație, la fel cum ați făcut de atâtea ori tu, Anda și alte persoane care deplâng soarta localnicilor dar nici nu știu unde vine Roșia Montană pe hartă.

    • zici ca ai fost de atatea ori la Rosia Montana, spui ca te intereseaza soarta lor, dar totusi reusesti sa ignori cu desavarsire parerea majoritatii! cum vine asta? doar parerea lui Eugen David conteaza pentru tine?

    • Din păcate, nu am reușit să vorbesc și cu acei roșieni mutați deja în Alba Iulia, sau în alte părți, dar care mai păstrează buletinul de Roșia Montană și au fost ajutați de șoferii RMGC să-și exercite votul.

     Dar nu neg că există roșieni care își doresc proiectul. Prin locurile publice în care am fost nu am dat de ei (nu pun la socoteală slujba de Înviere, nu era locul și momentul pentru întrebări), dar dă-mi tu niște date de contact ale unor oameni cu care ai vorbit tu de acolo și voi lua legătura cu ei data viitoare când mai ajung în comună.

     • rosienii care isi doresc pornirea proiectului minier reprezinta majoritatea, dar daca tu mergi acolo cu ochelari de cal, sa auzi doar ce are de spus Eugen David, ca apoi sa stii ce sa spui pe aici, e treaba ta.

     • Revin cu rugămintea: dă-mi tu date de contact ale unor persoane cu care ai vorbit, aranjează-mi o întâlnire cu ei. De ce nu vrei să faci asta?

 6. @vai zona monoindustriala afecteaza doar 25% din suprafata Rosiei, de aceea seful ecologistilor a putut sa deschida “orice alta activitate economica” in zona si anume, o pensiune. Deci, nu asta e problema, ci lipsa generala a banilor. @Alex acum sute de ani nu exista somaj, pentru ca toata localitatea traia din minerit, care se practica de 2000 de ani, activitate care a generat nasterea Rosiei Montane,de fapt!

  • Anda, doar 25% este zonă monoindustrială, zici. Dar 25% din ce? Din suprafața totală a comunei (intravilan + extravilan), nu-i așa? Zi-ne, mai bine, ce suprafață din zona intravilană a satului Roșia Montană nu este inclusă în zona monoindustrială.
   Pensiunile – puține – care s-au autorizat au reușit asta astfel: localnicii au modernizat casa, pentru a crea condițiile de pensiune. Apoi, în timpul dintre anularea definitivă în instanță a planurilor urbanistice dedicate RMGC și aprobarea de către autorități a altor planuri cu același conținut (asta înseamnă câteva săptămâni în 2007 și câteva săptămâni în 2012), ei au autorizat pensiunile.
   Deci, din cauza autorităților locale cumpărate de RMGC, din 2002 și până în prezent s-au putut autoriza afaceri (că de pornit de la 0 nu avea nimeni timp) în mai puțin de 2 luni. Și apoi tot RMGC vine să-i pună pe unii localnici să plângă în reclame că nu au unde munci…

 7. @Mihai planurile urbanistice sunt perfect legale. asa a decis Tribunalul Cluj si cel din Alba Iulia, daca nu ma insel. Si intrebarea mea este: de unde au avut ace localnici bani de pensiuni? nu cumva proprietarii sunt membrii ongurilor antiproiect si de acolo au avut bani de asa ceva? ca altfel somajul e de vreo 80% si asta nu e o cifra pe care poate s-o manipuleze ceva,e evidenta!

  • Anda, chiar te înșeli: „Ministrul inca in portofoliu al Mediului, Domnul Attila Korodi a anuntat, pe 3 mai 2012, rezultatele unei analize juridice a efectelor pe care decizia Curtii de Apel Alba de anulare a planurilor de urbanism ale Comunei Rosia Montana le are asupra procedurii de evaluare a Proiectului Rosia Montana.” Sursa: Ministerul Mediului recomanda incetarea intregii proceduri de evaluare a proiectului Rosia Montana

   Întrebarea ta e de unde au avut bani localnicii pentru modernizarea caselor (pentru că nimeni nu a construit o pensiune de la 0, în afară de Florea Bolog, cel care plânge în reclama RMGC). Ei bine, din muncă, de acolo au avut acei bani. Mergi și întreabă-l pe Andrei Gruber cum a făcut bani pentru două camere simple cu 9 paturi în total, de exemplu.

   P.S.: Ca să dau linkul de mai sus am revăzut ce plânge nenea Bolog, că numai vreo 20 de turiști îi trec pragul într-un an. Culmea e că în prima noastră seară din cadrul vacanței de Paște la Roșia Montană, m-au întrebat doi șoferi cum ajung la el la pensiune. În fiecare din cele două mașini erau câte cinci persoane. Să înțeleg că eu l-am ajutat pe Florea Bolog cu jumătate din turiștii lui într-un an?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger