Trei tineri au inventat ”prima bicicletă imposibil de furat”

0

Cristóbal Cabello (22 de ani), Andrés Roi Eggers (23 de ani) și Juan José Monsalve (24 de ani), trei studenți chilieni, susțin că au pus la punct prima bicicletă care nu poate fi furată. O astfel de bicicletă nu e prevăzută cu un lanț sau o încuietoare tradiționale: însuși cadrul bicicletei capătă funcție de securitate. Acesta se poate dezasambla și reatașa la bicicletă, astfel încât să joace rolul unei încuietori. Astfel, hoții ar fi nevoiți să taie chiar bicicleta, care ar deveni astfel inutilă.

 Cadrul bicicletei Yerka, realizat de oțel, prezintă o parte mobilă, prevăzută să formeze, atunci când este fixată cu tija pe care se află șaua, o încuietoare de încredere. Am putea spune că bicicleta este și propriul antifurt. Procedura nu e deloc anevoioasă, realizatorii estimând-o la maxim 10 secunde.

Povestea celor trei tineri peruani a început cu o idee bună, motivată de propriile experiențe legate de furturi de biciclete, dar și de cifrele care arată circa 15 milioane astfel de furturi înregistrate anual în lume. Ideea a fost materializată într-un prototip funcțional și, cu ajutorul unei finanțări (echivalentul a 100.000 de dolari) primite dintr-un fond de stat pentru antreprenori, s-au pus pe treabă pentru a putea realiza un produs de serie. CEi trei au renunțat la facultate pentru a se dedica proiectului, după care au lansat o campanie de crowdfunding pentru a-și putea vinde primele biciclete în toată lumea.

În cadrul campaniei de pe Indiegogo, au pre-vândut 197 de biciclete, jumătate din ele spre SUA, multe spre Europa și câteva spre Australia, Hong Kong și Noua Zeelandă. Doar 15% din biciclete au fost vândute către clienți din Chile. ”Cred că e vorba de cultură,” explică Cristóbal Cabello. ”În Chile nu există o cultură a mersului cu bicicleta la serviciu și nici infrastructura de biciclete nu e prea bună. Dar lucrurile se schimbă.” Mai intervine, desigur, și puterea de cumpărare. Primele 100 de biciclete au avut prețul de 400 de dolari, următoarele fiind vândute cu 500. În viitor, o astfel de bicicletă va costa în jur de 600 de dolari.

Chiar dacă lansarea la apă a bicicletei Yerka s-a bucurat de succes, primul lot de biciclete pre-vândute – a căror producție a început săptămâna aceasta – nu le-a adus niciun profit celor trei. Jumătate din prețul de vânzare merge spre producție, iar restul spre distribuție și costuri legate de patente. Componentele mecanice ale bicicleti sunt fabricate în Taiwan, cadrul de oțel și coarnele, în China.

Înainte să se orienteze serios spre piața americană – etapă programată pentru anul viitor -, cei trei tineri au nevoie de feedback de la cumpărători. Pentru a-și putea distribui bicicletele în toată lumea, autorii Yerka au nevoie de o investiție de un milion de dolari. Obiectul pe care și l-au propus pentru început este să vândă 300 de biciclete în fiecare lună.

Dacă nu vă tentează o astfel de bicicletă, dar căutați o soluție împotriva hoților, puteți testa primul antifurt inteligent românesc pentru biciclete.

Sursa: CNN


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger